Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Muncho
Мнения: 2996
Регистриран на: Чет 07 юли 2005 15:29
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Muncho » Съб 14 дек 2013 23:40


MITKO_DVD написа:
MITKO_DVD написа:........Рецептата е проста-3 дена в морска сол покрити изцяло и след това 1 ден във вода киснат след което 1 ден натиснати овъргалват се в пиперовката която аз си я правя по един начин всеки по друг и те така :wink:


Данке!

Само малко рязяснение.
3 дена в морска сол - има ли значение на каква температура седят? ( дали трябва да са на студено? )
1 ден във вода - на студено? / хладилник?
1 ден натиснати - предполагам за да се изцедат. Пак горния въпрос - в хладилник ли?
След подправките, предполагам вече не е проблем да се окачат на терасата? Колко време седят преди да "станат готови"?




Потребителски аватар
yordannnnnn
Мнения: 616
Регистриран на: Пет 25 май 2012 21:42
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 93
Местоположение: СтараЗагора

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот yordannnnnn » Нед 15 дек 2013 0:15


всичко на терасата...времето вече е благоприятно за мезета


Потребителски аватар
MITKO_DVD
Мнения: 6382
Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Местоположение: София/Монтана
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот MITKO_DVD » Нед 15 дек 2013 16:55


Muncho написа:
MITKO_DVD написа:
MITKO_DVD написа:........Рецептата е проста-3 дена в морска сол покрити изцяло и след това 1 ден във вода киснат след което 1 ден натиснати овъргалват се в пиперовката която аз си я правя по един начин всеки по друг и те така :wink:


Данке!

Само малко рязяснение.
3 дена в морска сол - има ли значение на каква температура седят? ( дали трябва да са на студено? )
1 ден във вода - на студено? / хладилник?
1 ден натиснати - предполагам за да се изцедат. Пак горния въпрос - в хладилник ли?
След подправките, предполагам вече не е проблем да се окачат на терасата? Колко време седят преди да "станат готови"?


с изключение на натискането всичко го правя вътре в стаята на климатик 22 градуса,няма ядове,забравих да поясня на всеки 12 часа изсипваш отделената вода от налагането с морската сол icon_idea ,натискането го правя на терасата че ми е по-удобно,,съхне в зависимост от дебелината но поне 6-7 дена icon_idea


Потребителски аватар
Layer
Мнения: 6405
Регистриран на: Пон 29 яну 2007 20:15
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Layer » Нед 15 дек 2013 20:26


3 дена в сол :horror :horror ,как се яде това нещо.
като го нарежеш и поседи 5 мин. в чинията и сигорно побелява от солта.

моята рецепта е:
-24 часа в едра сол
-2 часа в студена вода с лъжичка оцет
-1 час на простора
-увъргаляне с подправки
-15 дена на простора
-консумиране задължително с компания
:drunk :drunk :drunk

това се приготвя за коледа:
1012742_10201342134744510_518305940_n.jpg


Потребителски аватар
MITKO_DVD
Мнения: 6382
Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Местоположение: София/Монтана
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот MITKO_DVD » Нед 15 дек 2013 22:53


Па ако искаш ела да пробваш
Хватката е че след това се кисне 24 часа във вода и чак тогава го натискаш


Потребителски аватар
Layer
Мнения: 6405
Регистриран на: Пон 29 яну 2007 20:15
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Layer » Нед 15 дек 2013 23:04


И идеята от това осоляване и после обезсоляване каква е ? :rolleyes


MITKO_DVD написа:Па ако искаш ела да пробваш

с удоволствие :beer


Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Мнения: 5312
Регистриран на: Нед 25 юни 2006 19:05
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Париж

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот niks76 » Нед 15 дек 2013 23:14


компания приемате ли ?
дата ,със записване или е на вход свободен :mhihi


Потребителски аватар
dready
Мнения: 1844
Регистриран на: Сря 25 май 2005 19:36
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот dready » Вто 17 дек 2013 14:30


Като човек ,който прави в промишлени количества филе елене и пастърма мога да споделя, че за мен тези 3 дни в сол са много наистина много. Аз филето го преавя както колегата го е описал. 24 часа със сол, малко под течаща вода, червен пипер, черен пипер и чубрица и ства уникално вкусно. Ако искате мога да кача и снимки от последната реколта. В момента пастърмата ми е между дъските за оформяне и изсушаване :)


Потребителски аватар
xploda
Мнения: 1644
Регистриран на: Нед 14 окт 2007 13:38
Автомобил: Civic
Двигател:
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот xploda » Вто 17 дек 2013 15:33


dready написа:Като човек ,който прави в промишлени количества филе елене и пастърма мога да споделя, че за мен тези 3 дни в сол са много наистина много. Аз филето го преавя както колегата го е описал. 24 часа със сол, малко под течаща вода, червен пипер, черен пипер и чубрица и ства уникално вкусно. Ако искате мога да кача и снимки от последната реколта. В момента пастърмата ми е между дъските за оформяне и изсушаване :)


Какво месо използваш и каква е цялата процедура, ако не е тайна?


Потребителски аватар
MITKO_DVD
Мнения: 6382
Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Местоположение: София/Монтана
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот MITKO_DVD » Вто 17 дек 2013 15:43


Не искам да споря само ще кажа че преди около 4години правих точно както казва колегата 24 часа в морска сол след това измиване под чешмата,подправки и на върлината,след като изсъхна нямаше ядане хора,направо побеляваше от сол icon_idea


Потребителски аватар
Layer
Мнения: 6405
Регистриран на: Пон 29 яну 2007 20:15
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Layer » Вто 17 дек 2013 18:01


Затова 2 часа във вода с лъжичка оцет ,след 24 часа сол.
И затова е моето питане за 3 дена в сол, защото мисля че ще е солено



Както и да е поканени сме, идваме :11 :11


Потребителски аватар
hooligans
Мнения: 18733
Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот hooligans » Вто 17 дек 2013 20:32


Аз го държа 24ч в морска сол и 5-6ч във вода
Става перфектно :scare3


Потребителски аватар
mupk0
Мнения: 3822
Регистриран на: Вто 03 фев 2009 11:35
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот mupk0 » Вто 17 дек 2013 23:09


Аз наблегнах на суджуците и луканките...по 2 петълки заминаха :D


Потребителски аватар
Bai Sando
Мнения: 8116
Регистриран на: Чет 27 мар 2008 22:28
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г
Местоположение: Пазарджик

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Bai Sando » Вто 17 дек 2013 23:20


Зарибихте ме с тия мръвки... :biggrin
Значи до колкото разбрах:
Осоляваме месото и така стои 24 часа.
После се кисне 5-6 часа във прясна вода да излезе солта.
Съхне притиснато с нещо тежко една нощ.
Овалва се в подправките и сушим.
Нещо пропускам ли :gruebel
А месото от рибица ли става най-вкусно?


Потребителски аватар
hooligans
Мнения: 18733
Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот hooligans » Вто 17 дек 2013 23:28


Bai Sando написа:Зарибихте ме с тия мръвки... :biggrin
Значи до колкото разбрах:
Осоляваме месото и така стои 24 часа.
После се кисне 5-6 часа във прясна вода да излезе солта.
Съхне притиснато с нещо тежко една нощ.
Овалва се в подправките и сушим.
Нещо пропускам ли :gruebel
А месото от рибица ли става най-вкусно?



Аз лично го държа 24ч в морска сол, после 5-6 часа във вода /на третия час я сменям/ после в подправки и на балкона...
Тая година тръгнах с телешко, уникално е.
Сега се ветрее суджук от конско и след тва зареждам свинското :scare3 :11



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 35 госта