говорех за друго
в германско , не видях да има гаранционни карти на разни неща, които си купувах, но с касова бележка можеше да направиш еркламация
на брат ми му се наложи, затова разбрах
та ако тук го направят това, ще си искаш бележката и още как
Вземете си касовата бележка
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Sunny
- Дезертьор
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
dude написа:говорех за друго
в германско , не видях да има гаранционни карти на разни неща, които си купувах, но с касова бележка можеше да направиш еркламацияна брат ми му се наложи, затова разбрах
та ако тук го направят това, ще си искаш бележката и още как
То Е направено и тук.
Независимо дали имаш или нямаш предоставена търговска гаранция, с касовата бележка можеш в двугодишен срок да предявиш рекламация към търговеца от който си закупил стоката.
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
biol написа:малко ми е страно
поне тези касови бележки които са от датекс термосублимационите (малии що за дума и не съм сигорен че се пише така) принтери, само до някокло седмици нищо не личи, как ли могат да издържат 2г

Точно така

- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
Занимвам се с търговия като втора работа и да ви кажа нещата имат няколко страни. Много от стоките, били те от БГ Фабрика или Китай, влизат без фактури и следователно аз като ги купя избягват да ми дадът фактура. Следователно аз като дам бележка след това ще платя е баси данъка, защото реално имам оборот без да имам стока. Тука е момента да се стегне митническия внос и производителите, за да може крайните търговци като мен с желание да даваме касова бележка.
- Sunny
- Дезертьор
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
chefito написа:...
Ами не пазарувай от търговци и вносители, които не дават фактури.
Ти също си клиент в случая.
Аз като краен клиент си искам касовата бележка от теб, а това че ти не си си взел фактура за стоката и си част от сивата икономика си е твой проблем

Не се обиждай, че цитирам теб! Въпроса е принципен.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
По темата с въпроса за касова бележка,фактура и гаранция и друг път е говорено но само който не се е препитавал с търговия /на дребно/ той не знае какво е! Мога да дам хиляди примери как това с рекламацийте с касовата бележка и особено с 2 годишна давност е лишено от всякаква логика но едва ли ще има смисъл затова може би само 2-3 ! Например в гаранционата карта на най-големия ни мобилен оператор /а и на всички други/ пише че зарядното и батерията не телефона не подлежат на гаранция така че не касова бележка ами и пликчето с което си взел телефона да носиш няма да ти я сменят. Така че според мен ако държиш да може да рекламираш нещо трябва да попиташ дали подлежи на рекламация и ако не- да не си го купиш. Да видим колко магазина ще обиколиш докато си вземеш най-обикновенна крушка за осветление с гаранция 2год. който би трябвали да имаш с касовата си бележка. Пълни простотий !
- Mega
- Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
- Двигател: AGN - 125
- Контакти:
Подкрепям колегата !
chefito написа:Ако не взимам от тази стока бизнесчето ми умира.....храня 5-ма души и наистина нямам избор...предполагам вас това малко ви касае....и ми е ясно че сте си в правото.....аз също като пазарувам си искам касова бележка....поясних ви чисто и просто как стоят нещата от другия бряг.....
Колегата е 100% прав. В България клиента хем иска да вземе стоката без пари, хем да е легален внос. Нека да си кажем истината една стока има цена. Като имаш митница има касова бележка, но имаш и ДДС%. Тези, който движат черната търговия са именно клиентите. Плащаш 20% отгоре и си ок. Ако искаш евтино купуваш евтино, като искаш легално даваш повече пари. И душата в рая и онова докрая няма никъде!
Ако ще е по правилата, то нека те да важат за всички!
- Mega
- Контакти:
Stivi написа:По темата с въпроса за касова бележка,фактура и гаранция и друг път е говорено но само който не се е препитавал с търговия /на дребно/ той не знае какво е! Мога да дам хиляди примери как това с рекламацийте с касовата бележка и особено с 2 годишна давност е лишено от всякаква логика но едва ли ще има смисъл затова може би само 2-3 ! Например в гаранционата карта на най-големия ни мобилен оператор /а и на всички други/ пише че зарядното и батерията не телефона не подлежат на гаранция така че не касова бележка ами и пликчето с което си взел телефона да носиш няма да ти я сменят. Така че според мен ако държиш да може да рекламираш нещо трябва да попиташ дали подлежи на рекламация и ако не- да не си го купиш. Да видим колко магазина ще обиколиш докато си вземеш най-обикновенна крушка за осветление с гаранция 2год. който би трябвали да имаш с касовата си бележка. Пълни простотий !
... Да, колкото енергоспестяващите крушките на General Electric. Lifetime warranty! Светят по-малко от дргите, ходи после си търси правата! Истината е, че в България който има пари за него не важат правилата. Големите търговци при правят законите с лобисти в НС. Както измислиха да има задължително абонамент за сервиз за касовия апарат. За да може работи или не да си плащаш! Защо да не може да го занесеш да го оправят като се развали а искат договор за обслужване? Кой печели от това?
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Sunny написа:Въпроса е принципен.
Ахам, точно е принципиен! Примерно ако аз искам да продавам "легално" нямам никакъв шанс, защото околните магазинчета продават "без". Демек пред мен е избора - или продавам като останалите или ме няма. Кое да избера?
Самите клиенти не искат да купуват "легално" ако знаят, че така спестяват данъци и понеже практиката е масова в ИТ бизнеса, ние търговците се съобразяваме с клиентите.
Както се казва, търсенето определя предлагането.
Разбира се, че няма проблем, ако клиент държи да си купи "легално" стоката - получава си нужните фактура, касов бон и 20% данък, което на мен не ми пречи по абсолютно никакъв начин и го подкрепям с две ръце. Както подкрепям и употребата на легален софтуер и закупуването му от легитимен представител (аз примерно)! Обаче все още клиентите нито искат ДДС, нито искат да дават пари за софтуер, тук говорим за домашните потребители. Докато тази тенденция е факт, ние търговците ще се съобразяваме с нея.
Последна промяна от musura на Вто 26 дек 2006 13:14, променено общо 1 път.
- Mega
- Контакти:
Re ...
Точно за това говоря и аз колега, много правилно си го казал. Или си в бизнеса или не си. Ако не си, умирай от глад и така.
- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
musura написа:Sunny написа:Въпроса е принципен.
Ахам, точно е принципиен! Примерно ако аз искам да продавам "легално" нямам никакъв шанс, защото околните магазинчета продават "без". Демек пред мен е избора - или продавам карто останалите или ме няма. Кое да избера?
.......
Ей, радвам се някой се съгласи с мен. Пред избора да продаваш легално и да съществуваш като търговец с две ръце избирам да съществувам и да се прехранвам.

- Mega
- Контакти:
Re ...
Ама това е релаността в България. Просто си принуден да го правиш. Така ще е докато има черен внос. Всички знаем, че черен внос не може да се прави ако нямаш покровител от много високо. Така, че скоро няма да се оправим. Ще си храним семействата както можем!
Върни се в “ОФФ-Топик - други”