Дайте акъл, или който е препатил.........
Здравейте фенове на Голф. От няколко месеца съм собственик на Голф 2, 1.3 с газ, 89 г., най - идеалния вариант - карбуратор. От известно време се удивлявам на неразумно направената охладителна система на VW, или може така да е направена само за специализиран сервиз.... Та както и да е... Термостата не работеше както трябва - не качваше температура и нямах нормално парно. Та се наложи да го сменя. Сложих нов термостат, закупен от специализиран магазин. Смених и антифриза - сложих само концентрат. До тук добре, започна да загрява колицата нормално и редовно стрелката си минаваше малко след средата и си вървеше и пееше, ама точно като Голф 2 - непоносимо безгрижно. А и парно имах що годе прилично и готино. До днес ... 27.12.2013г. Тръгнах на работа и преди да стигна, стрелката на температурния датчик отиде почти до края. Изхвърли малко антифриз през казанчето. Покарах я малко из Пловдив и установих, че по време на движение без причина загрява, губи парно и изпарителя не загрява. Опитах да обезвъздуша изпарителя, но резултат никакъв - маркучите си бяха студуени, имаше някяква въздушна възглавница някъде по трасето ..... Това ме наведе на мисълта, че най - вероятно съм издухал гарнитурата на главата, тъй като наблюдавах и двата маркуча към охлаждащия радиатор - термостата си отваряше и си затваряше след като перката на радиатора спираше. На място увеличих оборотите и от ауспуха излизаше сиво - бяла пара, а на земята под ауспуха имаше много кондензирана течност. Прибрах Голфа пред вкъщи, и реших преди около 30 мин. да го преместя, колата е стояла около 2ч. Колата отказа да превърти и да запали, вероятно в цилиндъра, където е проблема, се е напълнил с охлаждаща течност и поради тази причина не е могла да превърти. След първия път се отказах да въртя. Мисля утре да сваля свещите и да завъртя, та дано това, което си мисля, да излезе от цилиндрите....
Та въпроса ми е, дали съм си причинил още неприятности - изкривени биели, или нещо по - сериозно ....
Предварително Ви благодаря!
Поздрави от Пловдив. Камен Радев
Голф 2, 1.3 с газ, 89 г. проблем с охладителната система
Re: Голф 2, 1.3 с газ, 89 г. проблем с охладителната система
Това с Въртенето е невъзможно да е от антифриза.Изолирай парното и виж как ще е.Не знам как ти е вързана газовата , но не трябва да е с тройници.Ако е така , направи последователно на радияторчето на парното и като наливаш антифриза отваряш горния маркуч на изпарителя, запушваш изпарителя докато протече вода от маркуча същото правиш с и с изпарителя.По принцип има уред за наличие на изторяли газове в антифриза.При мен тази услуга е 20 лева, но при теб може да е по евтино.
-
- Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
- Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE
Колата си я купил с проблем,затова е скапала напълно сега гарнитурата,сменявай и си карай,имал съм такава кола с този мотор-двигателя е много здрав! Нищо не си изкривил или счупил...
- ninkotv
- Автомобил: [Golf 2] [Tiguan 5N] [Audi A3 8L]
- Двигател: [HK 1983] [CBAB 2010] [AGN 1999]
И аз съм с 1,3 мотор, само че по-стария HK 83 година. Проблем с температури не съм имал. Изпарителят ми е паралелно на радиаторчето на парното и си топли нормално. Много корав мотор, нищо че е 1,3 и ако купето издържи, ще я карам още доста години. Не търси причината във фабрични дефекти, а в нехайството на предишния собственик.
Малко преди час развих свещите и на скорост я бутнах малко, от първи цилиндър си излезе доста антифриз. Вдигнах щеката за маслото, но не можах да преценя дали се е смесило с маслото или не. Скоро го смених, и сложих хубава полусинтетика Тотал.....
Ще си го стегна Голфака, ще му сменя, освен ремонта на гарнитурата, гумичките на клапаните, водната помпа, кабелите, свещите, част от маркучите на охладителната система - като са слагали газовата уредба са сложили едни тънки и се товари помпата.
Ще си го стегна Голфака, ще му сменя, освен ремонта на гарнитурата, гумичките на клапаните, водната помпа, кабелите, свещите, част от маркучите на охладителната система - като са слагали газовата уредба са сложили едни тънки и се товари помпата.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
vladikn написа:ТАко е така , направи последователно на радияторчето на парното..
Пълна глупост,представи си че се задръсти радиаторчето?А за дебита да не говорим....
Моя съвет е да не караш с чист концентрат антифриз.Като свалиш главата може да се окаже от това проблема...а и топлообменните свойства на концентрата са слаби.
Не е така колега, антифриза освен, че служи за охлаждане има и смазочни свойства, щади водната помпа, изчиства радиаторчето на парното и други части по системата. Верно е, че кипи на около 150 градуса и се разширява повече от водата, но при изправност на охладителната система, не е никакъв проблем да се кара с концентрат -60 градуса. Другия ми автомобил е БМВ трета серия. Толкова прецизно е направено всичко, че стрелката като застане по средата и не мърда, независимо през кой сезон и къде караш. Но там е друго, затова е доста по - скъпо всичко по Баварията и нямаш главоболия. При мене с Голфа на 99% съм сигурен, че съм го купил с полуиздухана гарнитура на главата и след като смених термостата, който си работи перфектно, по - високата температура е натоварила системата допълнително, качила е налягането и е провокирала гарнитурата, а тя е избила. Мене друго ме притеснява, дали завъртайки да запаля снощи, водния удар не ми е направил поразия и да се наложи да се сваля и блока, Па дано се размина само с гарнитура на главата.
- Iezekil
Няма да спорим но не мога да те оставя и в заблуждение.
Концентрата има лоши топлообменни своства.
Отделно е адски агресивен към метала,особено ако карате с някакво менте от онея сините.Не казвам,че при теб е това причината за проблема,просто те съветвам като си оправиш колата да не си повтаряш грешката.
Аз съм карал известно време с концентрат евтин,тръгна една ръжда по системата,запуши ми радиаторчето на парното.Още и още не мога да я изчистя.Ще потърся една тема със снимки на разядена глава от такова каране с концентрат..
Концентрата има лоши топлообменни своства.
Отделно е адски агресивен към метала,особено ако карате с някакво менте от онея сините.Не казвам,че при теб е това причината за проблема,просто те съветвам като си оправиш колата да не си повтаряш грешката.
Аз съм карал известно време с концентрат евтин,тръгна една ръжда по системата,запуши ми радиаторчето на парното.Още и още не мога да я изчистя.Ще потърся една тема със снимки на разядена глава от такова каране с концентрат..
Въобще не съм в заблуда. И в двете ми коли съм сложил оригинален немски Алпин, лимонено - жълт на цвят, който е перфектен. Германците въобще не са тъпи, че всяка година да си сменят антифриза, а ние тук в България, най - вече по икономически причини, докато не се случи някакъв проблем и да изтече. При мене проблема е в гарнитурата на главата - така съм купил колата, а не от това, че съм сложил концентрат от хубав антифриз. Наистина антифриза има по - лоши топлообменни свойства от водата, но ако всичко е изправно по системата - термостат, датчика да включва на нормална работна температура и да охлажда радиатора, всичко ще е наред. Няма да споря с никой, просто споделям впечатленията си и не си налагам мнението.
-
Iezekil написа:Концентрата има лоши топлообменни своства.
Отделно е адски агресивен към метала,особено ако карате с някакво менте от онея сините.

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Колега Стоун и други автомобили има освен БМВ дето като закове и не мърда от 90гр. Ама са малко по-нови от Голф двойка 

-
Бе те много автомобили са така,ама май се пропуска факта,че таблото е направено така,че да показва точно на 90 градуса,независимо дали са реално 82 или почти 100,за да не се шашка водача...
- Iezekil
Всеки е прав за себе си.Принципно знам,че моя розов антиффриз се сменя на 2 години.За жълт и за немски шофьори не знам нищо.
Нека все пак да говорим като се свели главата.Може би стария собственик е имал други разбирания за антифриза,знам ли.Не че е често явление гниенето на глава,просто споделих.Шанса да кажем е малък но го има.
А и уточних-за сините ментета.И после се почва-изгнило легло на термостата,изгнила водна помпа,изядени алуминиеви детайли/радиатор,глава/ и др.
А за духната гарнитура също се търсят причини,не се приема като диагноза,а като следствие от друга диагноза.
Нека все пак да говорим като се свели главата.Може би стария собственик е имал други разбирания за антифриза,знам ли.Не че е често явление гниенето на глава,просто споделих.Шанса да кажем е малък но го има.
А и уточних-за сините ментета.И после се почва-изгнило легло на термостата,изгнила водна помпа,изядени алуминиеви детайли/радиатор,глава/ и др.
А за духната гарнитура също се търсят причини,не се приема като диагноза,а като следствие от друга диагноза.
Благодаря за мненията за антифриза, малко се отклонихме от основната тема....
Утре ще си каже дали не съм направил по - голяма поразия с антифриза в цилиндъра...
Дано мина само с ремонта по гарнитурата, мисля да сменя ангренажния ремък и ролката, гумичките на клапаните - не губи и не гори масло, свещите.
Колеги, водната помпа при смяна на ангренажния ремък, сменя ли се задължително и как да се разбере дали е здрава - не трака и не вият лагерите, за дебита й - мисля,че е добре. Препоръчайте ми някаква марка, защото установявам, че е пълно с ментаци по магазините. А Голфака си го харесвам много и искам да си ми е вярно другарче!

Утре ще си каже дали не съм направил по - голяма поразия с антифриза в цилиндъра...
Дано мина само с ремонта по гарнитурата, мисля да сменя ангренажния ремък и ролката, гумичките на клапаните - не губи и не гори масло, свещите.
Колеги, водната помпа при смяна на ангренажния ремък, сменя ли се задължително и как да се разбере дали е здрава - не трака и не вият лагерите, за дебита й - мисля,че е добре. Препоръчайте ми някаква марка, защото установявам, че е пълно с ментаци по магазините. А Голфака си го харесвам много и искам да си ми е вярно другарче!

- ninkotv
- Автомобил: [Golf 2] [Tiguan 5N] [Audi A3 8L]
- Двигател: [HK 1983] [CBAB 2010] [AGN 1999]
Този мотор няма ролка. Водната помпа се явява обтягаща ролка и се сменя с ангренажния ремък за да си спокоен. Не е скъпа и е с метална турбина. Цените почват от около 40 лв до 80 лв. Моята е от евтините и нямам грижи.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”