Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот kiril_bulgaria » Нед 29 дек 2013 12:02

И тъй, като темата е за всесезонни гуми, ще сложа отговора на колегата stefan4o, който си е направил труда да систематизира информация:

"Тъй като отворихте дума за всесезонните нека ви покажа един тест, който ако някой иска може и да коментира защо е така:
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2010_Winterreifen_Test_185_65_R15.aspx?ComponentId=40327&SourcePageId=31821

Вижте къде се намира модела на Goodyear Vector 4Seasons. Според немците, тая гума е по-добра за зимата от :

Firestone Winterhawk 2 EVO
Vredestein Snowtrac 3
Maloya Davos
Kumho I`ZEN KW 23
Yokohama W.drive V903
Vredestein Quatrac 3
Star Performer Winter 3

Доста интересен факт, не мислите ли? Май действително ще се окаже, че всесезонките Hankook Optimo 4S, които взех за задни нищо чудно да се окажат по-добри от Дебица, Ласса, Америка и куп още други нисък и среден клас зимни гуми. "

Но пък като се загледам в теста на АДАЦ виждам, че Goodyear Vector 4Seasons са по-добъри на лед от зимните гуми:
Yokohama W.drive V903,
Kumho I`ZEN KW 23,
Maloya Davos,
Kleber Krisalp HP2,
Dunlop SP Winter Sport 3D M,
OESA-Tecar Super Grip 7.

Според мен на лед основно значение има самият каучук и твърдостта му, там шарката ми се струва, че ролята й клони към 0

Показаното мнение е на колегата stefan4o.

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Нед 29 дек 2013 12:09

Пред мене е AutoBild от 17.окт.2013.
Тема: Коя гума е най-добрата за цялата година? 195/65R16

На какви особености трябва да отговаря всесезонната гума?
Пролет: При силен дъжд са възможни високи резерви от сигурност при аквапланг.
Лято: Гумите не бива да губят възможностите си при температура до 45С
Есен: Мокрите от дъжда настилки и хлъзгавата шума изискват високо сцепление
Зима: На сняг и лед помагат само меките каучукови смеси и ламелите на протектора.

Тестовани са следните гуми:
Препоръчителни:
Goodyear Vector 4Season 95H цена около 190лв
Falken Euro AllSeason AS200 91H цена около 140лв
Добри:
Uniroyal AllSeasonExpert 91H цена около 150лв
Bridgestone A001 Wheater Control 91H цена около 150лв
Vredestein Quatrac 3 91H цена около 160лв
Matador Adhessa Evo MP 61 91H цена около 140лв
Hankook Optimo 4SH730 91H цена около 150лв
Задоволителни:
Kleber Quadraxer 91H цена около 150лв
Незадоволителни:
Nexen N Priz 4S 91H цена около 120лв

ИЗВОД:
Всесезонните гуми са много добри, но нито една не заслужава в сезона оценка „отличен“ в сезона Че то много от гумите,които караме, по тестовете,нямат отличен!

Като качества всесезонните гуми са насочени към зимните условия.

На мокра и суха настилка те не могат да достигнат нивото на летните гуми – но обикновенно са по-добри от зимните.Това важи и за победителите в теста Goodyear и Falken. Те предлагат най-добри и най-балансирани възможности при всякакви метеорологични условия – и не жертават сигурноста на пътя. Но това не е достатъчно за оценка „отличен“.

Тези гуми са бюджетен избор за южна България, за собственици на автомобили, които спазват ограниченията на скороста, не харесват високите скорости и управляват автомобила разумно!

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 29 дек 2013 13:23

kiril_bulgaria написа:Goodyear Vector 4Season 95H цена около 190лв

А дали за 200лв няма да си взема една зимна и една лятна /и то не нисък клас/ и да изкарат доста повече от всесезонката за 190лв и да знам че не правя компромис със сигурността ?? Е,ако сметнем и смяна на гуми е по-скъпо,но ако си имаш и железни за зимата този вариант за мен е доста по-добър !

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Нед 29 дек 2013 14:33

Аз и затова съъм сложил цените, горе-долу. Всеки да си прави избора.
Но ако цената отговаря на качеството, значи има защо да са скъпи.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 29 дек 2013 19:15

Няма всесезонни .Или зимни или летни ,всичко друго е компромис .И аз съм в момента с такива отзад ,но не смятам ,че е добър избор .

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Нед 29 дек 2013 19:46

по принцип зимни джапанки -няма ! затова или зимни или лятни гуми. :a045

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Нед 29 дек 2013 20:46

Аз си купувам зимни и съответно летни гуми.Зимата може да се наложи веднъж само да газя в сняг или лед,но това е положението.
Преди 5 зими мисля-около 2008 или 2009 ми се наложи да пътувам по международния път Варна-Мангалия,беше затворен за движение до предния ден,отстрани на пътя имаше преспи по 3 метра,на пътя имаше доста сняг,просто бяха пробили с трактори....ето за такива случаи си купувам зимни гуми.Много важно че не се представят на сухо и топло,нали са зимни?

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Нед 29 дек 2013 21:15

Понеже се намесиха защитниците на всесезонните гуми - те не са вариант за по-голямата част от България.
Да, тези гуми са добре представени в класациите, но това са тестове с НОВИ гуми.
Хайде карайте една всесезонна гумя лятото на 40 градуса, когато асфалтът е поне 50 градуса и погледнете втрешната "зимна" смеска - виждал съм всесезонна Goodyear Vector, която беше като раздробена по "зимната" си шарка...

Потребителски аватар
haga
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haga » Нед 29 дек 2013 21:16

Колеги Falken е добра марка гуми.
Аз от миналата година съм с тези FALKEN HS449 и съм доволен.
Предпочитам добри гуми на не популярни в България марки.

russlan_z
Автомобил: Golf 3 TDI
Двигател: AFN

Мнениеот russlan_z » Пон 30 дек 2013 13:10

На мен пък двете нови гуми континентал ТС800 ми се изплатиха почти веднага след като ги сложих, след като една заблеяна и засилена госпожица реши за по-накратко да пресече завоя при изхода на Кауфланд точно когато аз се спусках и след като и двамата скочихме на спирачките спряхме на милиметри от броните си. Това става при температура около 0 и влажен асфалт - просто вече виждах как се челосваме по възможно най-глупавия начин, което щеше да се случи ако бях с летните или с миналогодишните Дебици (който на мокро са пълна скръб). При това говоря за скорост около 30-40 км/ч а не за някакво засилване.
Затова пак ще си купя добри гуми, дори с цената да се лиша от нещо друго, което ще изям/изпия/метна нанякъде и няма да си спомня че съм го купувал.

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Пон 30 дек 2013 17:50

Разчистих!
Придържайте се към темата.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 31 дек 2013 10:50

За съжаление на голяма част от хората които си мислят че са с по-висок статут на пътя след като имат зима и лятна Дебика , Малоя, Марангони и други знайни и незнайни гуми и аз и производителите казваме, че има такива гуми, произвеждат ги и им се правят тестове. Е вярно, че за шопа по- големо от Искъро нема...ама в действителност се оказва че има. По темата- аз съм карал с две марки всесезонни гуми. Дебика Навигатор и Вредещайн Куотрак 2. Първата гума е парадия на гума и става само за търкаляне(въпреки че всеки модел ползва старата шарка на Гудиър вектор)докато втората не е чак толкова зле дори напротив много свястна гума си е. Със сигурност е по-добрата зима гума от Дебика Фриго и е на кантар с летните гуми на Сава(не помня модела) -които не са никак лоши. Сравнявам само с гуми с които съм карал и са се засичали по едно и също време на автомобила а не какво ми е казал бай Иван или с гуми които съм карал много преди това или много след това. Недостъка на Вредещайна бе че след три година се напука остарани по борда. Повърхностно но дразнещо окото. Не съм карал с лятна Дебика но ако е като другите им гуми съм сигурен че Куотрака е по-добър и от тях. Принципно аз бих карал с Вектор защото бих си спестил хамалогията със смяната а и съм сигурен че гумата е еквивалент на зимни и летни гуми среден клас и много по-добра от евтинджосите, но за съжаление гумата е с неадекватна цена -поне за мен особено след като имам джанти за два комплекта гуми а прилични зимни и летни гуми са на цената на един вектор но пък не даваш парите наведнъж. така че колеги инфантилно е да се твърди че няма такива гуми след като се произвеждат и продават, имного глупаво да се дават оценки след като нямате опит с такива гуми. Темата е Гуми-Кой с каква оценка а не свободен преразказ по картнинката в гумаджийницата на бай Иван.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Нед 12 яну 2014 23:56

Колеги нещо позамря темата и то си е нормално де, като гледам каква е пролет навън. Моите гуми така се мъчат на тоя топъл асфалт, в завоите вият като хималайски мечки, на влажния и мръсен асфалт се мъчат също. Не ме е яд толкова за гумите че се прецакват в топлото време, ами за това че колата с летните щеше да се държи по-безопасно за мен и другите в тия топли дни. Бавно каране и повишено внимание и се надяваме всичко да е наред, особено по паветата.

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Съб 18 яну 2014 0:14

Аз съм доволен от Мишлен Алпин А3, нищо че е по-стар модел.
Карал съм ги три зими и само по снежен и позаледен наклон не можах да издрапам с тях без помоща на вериги.

snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snuupy93 » Нед 26 яну 2014 20:45

Искам пак да изкажа мнение за Debica Frigo и Frigo 2... На сняг гумите са уникални! Спирам рязко и колата направо копае в снега и за секунди е спряла на място. Няма носене, няма пързаляне... зверски добра гума на сняг! На дъжд е пълен леш.... няма я никва, но на сняг е уникална, на сухо също! Така че, за парите си гумата е повече от добра!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”