Автоматично преминаване от газ към бензин на АГУ

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Автоматично преминаване от газ към бензин на АГУ

Мнениеот lent » Сря 01 яну 2014 21:52

Здравейте,колеги,за много години!Пускам темата,за да коментираме една идея,която ми се върти в главата от известно време,а именно - автоматично прехвърляне от газ към бензин при свършване на газта при обикновена газова уредба с цел удобство.Т.е. ефекта на газовия инжекцион.
При газовия инжекцион до колкото съм запознат има датчик за налягане,който следи налягането на газта и подава сигнал за превключване от газ към бензин.Идеята е да се сътвори такава автоматика и на обикновена газова уредба.За пример нека вземем АГУ за моноинжекцион с ел.изпарител.Но като цяло принципа на работа няма да се различава и при уредби с вакуумен изпарител,напр. за карбураторни двигатели.
Идеята е следната - да се следи налягането на газта между газовия клапан и входа на изпарителя посредством датчик за налягане на флуиди,т.е. някакъв пресосотат,който може да работи в среда от LPG.До колкото съм запознат,налягането на течната газ преди изпарителя е сравнително постоянно когато има течна фаза в бутилката.А когато течната фаза свърши налягането спада и този пресостат отчита това,като затваря или отваря ел.контакт,като по този начин управлява автоматика от реле,което да превключва от газ на бензин,като спира газовия клапан и възстановява работата на бензиновата уредба.
След като принципа е ясен,сега трябва да уточним какво е нормалното налягане на течната газ преди изпарителя и до колко пада това налягане,когато течната фаза свърши.Това е въпроса,който трябва да разискваме.Също така и за това какъв вид пресостат е подходящ - с какви параметри,за да си върши работата.Налягането,при което включва и изключва според мен трябва да има определен хистерезис,за да се избегне цикъла на многократно включване и изключване при налягане около това на сработване.
Иска ми се темата да се развие конструктивно и в нея да вземат участие хора със знания и опит и в резултат на което да стигнем до изпълнението на идеята.
Очаквам всеки с менние по въпроса да се включи!

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Re: Автоматично преминаване от газ към бензин на АГУ

Мнениеот Bai Sando » Сря 01 яну 2014 22:06

Не е лошо като идея,но аз не бих го сложил понеже ще се усложни иначе така опростената обикновена уредба.
Ако приемаш идеи,можеш да добавиш и едно термо реле или термо регулатор което да следи температурата на охл.течност.И при достигане на 20 градуса да речем автоматично пуска газта,нещо като при газовите инжекциони да речем. :gruebel
А такива пресостати предполагам се продават някъде,не може да няма.Най много да трябва да им се преправи резбата да може да се завие тръбата идваща от бутилката.

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Сря 01 яну 2014 22:15

Да,аз въпроса с преминаването от бензин на газ съм го решил,понеже имам ламбда контрол система и тя дава възможност превключването от бензин на газ да се извърши или по температура (0-40 градуса),или по обороти.Т.е. това съм го постигнал.Та затова темата я създадох с насоченост да обсъдим варианта за обаратното преминаване - от газ на бензин,когато газта свърши.Защото когато газта свърши колата забива муцуна както при обикновена уредба и трябва ръчно да превключиш на бензин.В един форум четох подобна тема и там предлагаха да се звеме сигнал от нивомера на газта в бутилката,т.е. като достигне определено ниво газта и нивомера го отчете,автоматично да премине на бензин.Но това е нерентабилно,защото зависи от настройката на поплавъка и наклона на терена,пък и винаги ще остават някакви литри газ в бутилката които няма да може да се оползотворят.Затова няблягам на идеята да се следи налягането на газта,като ми се струва подходящо на входа на изпарителя да речем.Иначе то е същото от изходната тръба на сондата до изпарителя.Просто по-лесно е там,защото е в двигателния отсек и може да се използва края на тръбата с накрайника,без да се прекъва на друго място магистралата.
Въпроса е по газаджийските магазини дали може дасе намерят някакви такива пресостати за ЛПГ?И с какви параметри трябва да са?А относно приспособяването - ако няма готово решение,може задачатадасе постави на отговорен стругар,който да направи метален преход за тръбите и отвор за датчика.

Потребителски аватар
Bai Sando

Мнениеот Bai Sando » Сря 01 яну 2014 22:25

Демек монтираш едно такова нещо,но ще трябва да го вържеш с тройник само да мери налягането,а контакторите му ще използваш да прекъсваш сигнала за оборотите към ключето ти,така ще минава автоматично на бензин щом падне под зададеното му от теб налягане.Да речем 0.2 бара. :biggrin
Изображение
http://www.tashev-galving.com/425004-20-1/0/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B2%D1%83%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5
Изображение

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 01 яну 2014 22:34

Мързи те да щракнеш копчето, като загубиш динамика?
Усложняването на конструкцията води до намаляване на надеждността, а течната фаза има доста различно налягане според температурата.

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Сря 01 яну 2014 22:42

Да,нещо такова :mhihi . Само че това ми се струва,че е сравнително голямо и за да възстановиш нормалното му състояние след сработване трябва механично да се натисне червения бутон,който действа на механичен принцип,което не е приложимо за нашите цели.Но като цяло набелязахме в определена степен устройството,а и идеята ти за прекъсване на сигналаза оборотите е най-добра - така ще обръща на бензин,мислейки,че двигателя е спрял да работи и схемното решение ще е лесно :th_up

Потребителски аватар
Bai Sando

Мнениеот Bai Sando » Сря 01 яну 2014 22:44

Опа на това второто дето съм го дал пишеше автоматичен ресет :wink
Няма какво да натискаш,само го гласиш на нужното налягане.

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Сря 01 яну 2014 22:46

muns61 написа:Мързи те да щракнеш копчето, като загубиш динамика?
Усложняването на конструкцията води до намаляване на надеждността, а течната фаза има доста различно налягане според температурата.

Да,трябва да вземем под внимание и това,че налягането на течната фаза също зависи и от нейната температура.Но в случая това не би имало такова голямо значение,защото пресостата трябва да е настроен да сработва при доста по-ниско налягане от това,което предполагам ще има течната фаза примерно лятно време в тръбата преди изпарителя?

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Сря 01 яну 2014 22:49

lent написа:
muns61 написа:Мързи те да щракнеш копчето, като загубиш динамика?

Да,трябва да вземем под внимание и това,че налягането на течната фаза също зависи и от нейната температура.Но в случая това не би имало такова голямо значение,защото пресостата трябва да е настроен да сработва при доста по-ниско налягане от това,което предполагам ще има течната фаза примерно лятно време в тръбата преди изпарителя?

Сега виждам това второто,явно преди малко не съм му обърнал внимание.Напасването може дастане посредством някакъв преходник,на който се направи и отвор за присъединяване на датчика.

Потребителски аватар
Bai Sando

Мнениеот Bai Sando » Сря 01 яну 2014 22:50

http://apogee99.com/index.php?main_page=product_info&cPath=17_209&products_id=2348
Хем е 20 кинта и има автоматичен ресет.
Ако го монтираш и ще му хванеш цаката баш кога почва да тъпче на газ,настройваш го така,че тогава да ти минава на бензин,естествено лято-зима може да има някакви разлики,но предполагам ще са минимални.

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Сря 01 яну 2014 23:05

Това ще е доста добро решение,да не кажа идеално,защото не струва много и подлежи на настройка - както казваш по опитния метод ще се настрои така,че да сработва коректно.Предполагам налягането се подава на щуцера,на който е завита месинговата тапа.Само не мога да открия информация за налягане на какви флуиди е предназначен(дали ще е безопасно да се използва с ЛПГ)?

Потребителски аватар
Bai Sando

Мнениеот Bai Sando » Сря 01 яну 2014 23:09

Ами гледам повечето са за хладилници и камери.Предполагам е за фреон,не вярвам нещо да му стане от газта :gruebel

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Сря 01 яну 2014 23:46

И още нещо.Понятието "авто ресет" за мен означава авто възстановяване в работен режим при подаване на флуид с високо налягане.Ако това е така,значи този пресостат трябва да се монтира още преди газовия клапан,за да може да сработи и така да затвори веригата на сигнала за оборотите,за да може после автоматично дасе превключи от бензина на газ при достигане на определени обороти или като цяло за да може ламбда контрола да има информация,че двигателя работи и да позволи преминаване на газ.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Чет 09 яну 2014 11:02

Мисля,че на практика минусите от такова преправяне ще са повече от плюсовете.Едно,че е допълнителна връзка с възможен теч,липса на точност при преценката,влияние от климатичните особености,възможност от дефектиране.Не го приемай като критика,подкрепям креативноста ти.Просто свършването на газта не става изведнъж,има достатъчно време за реакция.
Струва ми се,че въпросния пресостат трябва да е с по-голям обхват от посочения в последния линк.А пък и при газта ми се струва е по-важно количеството на течна фаза,отколкото налягането.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 09 яну 2014 11:15

Iezekil написа:... допълнителна връзка с възможен теч,липса на точност при преценката,влияние от климатичните особености,възможност от дефектиране...
Всички с ГИ сега да се пукнат от яд, че са се набутали с "фийчър" с толкова много недостатъци. Всички с обикновена АГУ да почерпят!

Върни се в “Автогазови уредби”