Как се изчисляват идеални части от кооперация?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 08 апр 2008 13:19

Не играят ли и при данъчна оценка и плащане на данъка? :?

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 08 апр 2008 13:22

принципно да, но пренебрежимо малко, в сравнение с общата стойност

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Re: Как се изчисляват идеални части от кооперация?

Мнениеот nurv » Пет 03 яну 2014 11:50

Колеги събуждам стара тема, но се надявам да ми помогнете. Има ли централно място, където се пази информация за % идеални части за всеки самостоятелен обект в сграда. Ходих до общината обаче ме върнаха и ме пратиха да ходя в Кадастъра. Там ли наистина трябва да ходя понеже на сайта им пише, че няма информация за точните квадрати на обектите при тях?

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 03 яну 2014 15:22

Съмнява ме да има централизирана информация към настоящия момент за всички обекти.
Със сигурност има в отделните документи за собственост, и то ако има такива.
Общината имат информация за всеки деклариран имот, просто нямаш право на достъп до тях, а и при тях информацията не е систематизирана по сгради, а по лица.
Що се отнася до Кадастъра, там би трябвало да имат информация, но само за сградите, за които има изготвена и одобрена кадастрална карта. Отново, достъп до тази информация има само собственика на сградата или обект от нея.
Ако споделиш за какво ти трябва, може и да е по-лесно да ти дадем някакъв съвет.

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Пет 03 яну 2014 16:23

Избран съм за Управител на УС на една двайсетгодишна сграда, в която досега не е имало организация. Т.е. домовата книга съдържа няколко имена без допълнителна информация. Отидох да се регистрирам в Общината с протокол от събранието и Уведомление по чл. 46б обаче освен броят на присъствалите ми искат и % от Общите части, които притежават. Те така или иначе ми трябват за капиталовите ремонти, които ще правим, но искам да си спестя обикалянето апартамент по апартамент понеже има много наематели и ползватели, които трябва да се свържат със собствениците и усещам, че ще се проточи.

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Пет 03 яну 2014 17:07

Ако на площадката има 3 апартамента питаи за квадратурата собствениците иначе нагоре и надолу са еднакви като техните :smile

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Пет 03 яну 2014 17:27

Да това е вариант, обаче има хора с тавански помещения и такива без. Има такива с 1-2 мазета и такива без. Отделно, че четох теми, където се споменава, че има разлика в % при еднакви апартаменти като разликата идвала от етажа.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 03 яну 2014 17:35

Най-добрият вариант е да накараш всеки от собствениците да ти даде незаверен препис (копие) от документа си за собственост, от където можеш да вземеш необходимите данни. Ако се притесняват за личните си данни, могат да ги заличат от документа за собственост - ЕГН, номер на лична карта и да останат само имена и описание на имотите, заедно с общите части.
Иначе, тъй като сградата е 20-годишна, означава, че е построена по новите времена и със сигурност трябва да има одобрени проекти в техническата служба на вашия район, заедно с ценообразуване, но това не е сигурно.
Отделно от това, при първите сделки с имотите в тази сграда, когато е била новопостроена или дори на груб строеж, пред нотариуса по принцип би трябвало да е представено площообразуване (ценообразуване). В него ги има всички общи части в проценти за всеки отделен обект и т.н.
Успех.

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Пет 03 яну 2014 17:58

Ако правилно те разбирам означава, че в Община Младост трябва да имат въпросната информация, както знаех и аз. Отидох там и получих отношение в стил - Къде да го препратим момчето? Жената от която зависи тази информация се била накарала на тази, която ме обслужваше. Тъжна работа. Иначе сградата на сайта на строителя я пишат, че е строена 93-та. Първите собственици са регистрирани 95-та по домова книга, а разрешение за ползване получава 98ма. Като статус е учителско ЖСК. Ако намеря отзивчив собственик, който си е пръв и видя нотариуса там ли трябва да търся информацията, която споменаваш?

П.С. Междувременно ще се опитам да събера процентите апартамент по апартамент.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 03 яну 2014 23:21

Ако имаш контакт със строителя, той със сигурност има тази информация.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пет 03 яну 2014 23:26

В нотариалния акт не пише ли идеалните части или бъркам?

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Пет 03 яну 2014 23:31

Пише го, но трябва да обиколя всички поотделно :) В неделя ще се пробвам. Иначе строителя още съществува за моя радост, но като се свързах с него ми казаха, че пазят само архитектурните планове и ми ги изпратиха.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Съб 04 яну 2014 0:58

nurv написа:Пише го, но трябва да обиколя всички поотделно :) В неделя ще се пробвам. Иначе строителя още съществува за моя радост, но като се свързах с него ми казаха, че пазят само архитектурните планове и ми ги изпратиха.

Е до сега да ги беше обиколил :mhihi
Архитектурата няма да ти свърши работа, помоли да ти пратят площоразпределението (ако го имат)
ПП: Пиши на ЛС строителя

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Пон 06 яну 2014 22:04

На отделните коти, при еднакво разпределение и квадратури на отделните имоти, %-ите идеални части не съвпада заради разликите във височините. Така че, не е оферта да намериш нот. актове само на един етаж и да "пейстнеш" цифрите на останалите.
В техническа служба към общината(по принцип) имат в архива единия от оригиналите на проекта, вкл. площо/ценообразуване, но според мен, най- лесно ще стигнеш до заветната таблица чрез някой от нотариусите при които са правени първите сделки. По принцип ги искат при всяка сделка и ги прикрепят към нот. акт в архива си. А те са по- подредени хора от общинарите.

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Пон 06 яну 2014 22:15

Засега нещата вървят добре апартамент по апартамент. Има няма още 2 седмици и ще ги събера.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”