Пасат Б4 питане относно скоростна кутия

Техническа и сервизна информация за Passat
pasatorrr
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б4 питане относно скоростна кутия

Мнениеот pasatorrr » Съб 04 яну 2014 20:51

Здравейте колеги!
Наскоро си купих Пасат Б4 комби 1.8 ABS мотор.Старият собстевеник беше "карач"-зарежда само газ и кара-ремонти се правят,единствено когато колата спре да се движи.Та в тоя ред на мисли,се наложи да дам около 600 лева основно по ходова част и някой други дреболии и до днес я бях карал предимно градско и всичко е перфектно.Днес обаче се наложи да изляза на магистралата и да понастъпя малко и останах неприятно изненадан.
До скорост 100 км/h всичко е горе-долу нормално.На 110 км/h двигателят е на 3000 оборота.Притеснява ме обаче,че на скорост 130 км/h оборотомера е на 3500 оборота и двигателя имам чувството,че ще се пръсне-работи доста шумно.
Аз преди имах Пасат Б3 1.8 RP мотор и знам,че при такава скорост,дори и по голяма-не съм чувал такъв шум.При него обаче,знам,че при 3000 оборота на двигателя достигат скорост 110 км/h т.е.-с 10 км/h повече(незнам дали това е сигурна база за сравнение де),но старият ми пасат не беше токова шумен-в това съм сигурен на 1000%
Та пак в тоя ред на мисли искам да попитам:
Има ли вариант старият собственик да е сменял скоростна кутия и да е сложил някаква която не е за този тип двигател примерно?Каза ми,че е сменял наскоро само съединител и нищо повече.
Аз разгледах ето тази тема http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=17&t=172474&hilit=%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%2A на колегата vaskoto1,но нямам база за сравнения и незнам на кой двигател какъв код кутия да търся
Забелязах и още нещо,което може би ще ви улесни в съветите и препоръките:
На 5 предавка със скорост около 60 км/h,подавам газ,колата ускорява,но се чува едно.......като мнооого леко стържене ли незнам как да го определя и това до около 80 км/h и след това изчезва или аз не го чувам от шума на двигателя
Всякакви мнения ще са ми от полза!

Последна промяна от pasatorrr на Съб 04 яну 2014 22:51, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Пасат Б4 питане относно скоростна кутия

Мнениеот stefan4o » Съб 04 яну 2014 20:56

За да ти се каже дали е сменявана кутията трябва да кажеш поне кода й. А че при 130км/ч е на 3500 оборота не мисля, че е болка за умиране. По принцип на комбитата мисля слагат една идея по-"къси" скорости по обясними причини. Размерът на гумите заводски предписаният ли е?
Иначе не мога да ти схвана писанките - и старият ти RP и този ABS вдигат 110 при 3000 об/мин. Не зная кое те притеснява??

pasatorrr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pasatorrr » Съб 04 яну 2014 21:31

stefan4o написа:За да ти се каже дали е сменявана кутията трябва да кажеш поне кода й. А че при 130км/ч е на 3500 оборота не мисля, че е болка за умиране. По принцип на комбитата мисля слагат една идея по-"къси" скорости по обясними причини. Размерът на гумите заводски предписаният ли е?
Иначе не мога да ти схвана писанките - и старият ти RP и този ABS вдигат 110 при 3000 об/мин. Не зная кое те притеснява??

Гумите са си предписаните-185/65/14.Вярно-старият RP на 3000 оборота беше със 110 км/ч,но този сега е със 100км/ч при същите обороти.Друго не си разбрал колега:
Със 130 съм на 3500 оборота,по скоро ме притеснява шума който се чува под капака на тия обороти.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Съб 04 яну 2014 21:40

И моята е със 100 на 3000 об. но моторът ми е друг. Не съм забелязал обаче шумове като тези, които описваш - е то си е за всяка кола индивидуално.

kenar11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kenar11 » Съб 04 яну 2014 21:57

Под мокета в багажното отделение трябва да има една бележка ,на която има кодове на доста неща- двигател, боя , скоростна кутия и други.Та може да погледнеш този код на бележката дали отговаря на кода на кутията. Него може да откриеш на една плоскост до долната помпа на съединителя - трябва само да поизчистиш с едно парцалче

pasatorrr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pasatorrr » Съб 04 яну 2014 22:02

Знам я тая бележка колега,но е зацапана с нещо черно като смола или боя и много малко неща се четат на нея.Трябваше ми номера на боята(там го пише) и тогава видях,че е зацапана и неможе да се почисти.Пробвах с влажна кърпа,но започва да се замазва и да се къса хартията

pasatorrr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pasatorrr » Съб 04 яну 2014 22:19

stefan4o написа:За да ти се каже дали е сменявана кутията трябва да кажеш поне кода й.

Току що слязох до колата и проверих кода на скоростната кутия.Кода е CGX

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 04 яну 2014 22:40

Колега моя е Б3 АБС мотор комби и при мен на 120км е на 3500оборота е нормално да е шумничко. колата не е първа младост а и едва ли гърнетата да сменявани с оригаинални така че това е положението. Шумно е . Ако искаш тишана сменяш с Бенц или Ролс. Аз лично ако сменям Б3 ката определено няма да си купя нов Пасат. Фолкса си е фолкс-плебейски автомобил с претенции да е най добрия на село и успява да е най добрия ама на село. В града други са първенците. (град и село са споменати алегорично). Така че карай . Може да е шумно но е железен непридирчив и много скромен от към подръжка автомобил.

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Нед 05 яну 2014 0:53

Това е скоростната кутия - CGX, която се монтира на този двигател. Добре е да провериш нивото на маслото и ако желаеш да го смениш, защото вероятно не е сменяно.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Нед 05 яну 2014 9:46

Може и генерцията,нещо да не е изправна.Ако си без резонатор,а само права тръба,пак ще се чува доста шум!Напълно нормално е на 3500 об да си на около 120км/ч.Тези 10км/ч разлика между РП и АБС може да ги отдадеш на грешно отчитане от таблата!

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 05 яну 2014 15:32

Така си е тази кола.
Ако ти се занимава и налива още малко пари,можеш да сложиш резонатор,щото съм сигурен,че нямаш катализатор.
Колега беше писал,че е сменял и тампоните на мотора и колата е утихнала.
Моите са здрави,но още не ми се дават около 100 лева за смяна на тръгналата си мека връзка и резонатор.
А и ако сложиш по-дълга кутия,по баирите ще видиш зор.
90 конски сили на близо 1.5 тона кола.

Потребителски аватар
доно
Автомобил: passat B6
Двигател: BMP 2006

Мнениеот доно » Нед 05 яну 2014 23:12

Потвърждавам!Моя пасат е абсолютно като на колегата повдигнал темата,и при 3000оборота върви със 100км и бучи яко.Така си работи колата :biggrin

pasatorrr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pasatorrr » Пон 06 яну 2014 8:26

Dpop написа: Добре е да провериш нивото на маслото и ако желаеш да го смениш, защото вероятно не е сменяно.

Сменях всички масла(дори и това на хидравликата).В скоростната кутия в момента има масло REPSOL 75W90

Zdravko Zankov написа:Ако ти се занимава и налива още малко пари,можеш да сложиш резонатор,щото съм сигурен,че нямаш катализатор.....

Катализатора си е на мястото колега!Меката ми връзка беше скъсана и се наложи да сменя и нея и при смяната реших да премахна катализатора с идеята,че колата е на 240000 км вече и скоро може да ми създаде проблем тоя катализатор и да не се налага заради него да влизам отново в сервиз за ауспуси(макар,че собственика на автосервиза ми е комшия).И като го отряза майстора и след като го погледна,каза,че катализатора ми вътре е бял-няма абсолютно никакви признаци на запушване и че колата ми е на реални километри и няма смисъл да го свалям,защото имало още живот в него и го монтира обратно на колата.Аз знам0като беше скъсана меката ми връзка какъв беше шума на колата ми и откъде идваше.Тоя шум в момента не е като шум от генерацията на автомобила,а се чува от двигателният отсег.
А в това за тампоните на двигателя.....виж там не съм се замислял.Смених само предният тампон,но отзад двата не съм ги сменял,но пък като ми сменяха предният тампон,казаха,че тоя на скоростната кутия изглеждал добре

Потребителски аватар
zdrash
Автомобил: Touareg 7P
Двигател: CVWA

Мнениеот zdrash » Пон 06 яну 2014 10:03

Много са шумни Б4-ките. Според мен купето е много зле шумоизолирано и без допълнителна шумоизолация няма шанс да утихне. На моя сложих кора(кече) от дизел на предния капак, ходих на няколко ауспухджии - всичко е ОК.
Мотора ми е малко по-голям и с два разпределителни вала и верига между тях и може би е малко по-шумен от 1.8, но на дълъг път със скорост между 100-140 е направо неприятно да се кара - към 150км/h като че ли не се чува толкова мотора(може би защото има повече странични шумове).
При Б5 (имам един дизел) няма проблеми със шумоизолацията.

mnh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mnh » Пон 06 яну 2014 13:25

Е баш много шумни Б4ките ... вярно моето е ТДИ,и със 100км/ч съм с около 2000 оборота( по спомени) , но си се пътува нормално(разбира се в рамките на нормалното за кола 95та година :mhihi ) Аз съм пътувал доста надалеч с нея и ми беше окей.

Та така де,тва 1,8 със 100км/ч на 3500оборота ми се струва ДОСТА :eek

Върни се в “Passat”