Колеги, здравейте и за много години. :)
Аз имам голф 4 1.6 SR 101 коня 2000г. Предполагам почти всички знаете, че скоростните им кутии са малко късички - на 5та предавка със 100км/ч - 3000rpm .... И понеже пътувам доста често извънградско, все пътувам с по-ниска скорост, за да не товаря мотора, нищо ще пътя позволява за по-висока. Та въпроса ми е, мога ли да си сложа 6-степенна кутия от 1.8Т и ще си пасне ли? :)
Голф 4 1.6 SR 101 коня 2000г. смяна на скоростна кутия
-
- Автомобил: VW
- Двигател: TAIGO
Re: Смяна на скоростна кутия на голф 4.
Колега,
Ти с колко искаш да шофираш?
Аз редовно шофирам извънградско м/у 140 и 150 и бих казал, че въобще не се товари мотора.
Иначе по темата - не няма да станат.
Поздрави!
Ти с колко искаш да шофираш?
Аз редовно шофирам извънградско м/у 140 и 150 и бих казал, че въобще не се товари мотора.
Иначе по темата - не няма да станат.
Поздрави!
- ninkotv
- Автомобил: [Golf 2] [Tiguan 5N] [Audi A3 8L]
- Двигател: [HK 1983] [CBAB 2010] [AGN 1999]
На твоя двигател максималният въртящ момент е при 3800 оборота. Това ще рече, че си иска обороти за да върви, не ти трябват по-дълги скорости.
- the_red_camel
- Автомобил: Skoda Roomster 1.6 16V 105hp
- Двигател: BTS

-
- Автомобил:
- Двигател:
Мерси за отговорите, въпроса ми е, защо няма да станат ?
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Има разлики в маховика и съединителя,стартера, превключването на предавките (при теб е с лостове,при 1.8Т е с жила) и т.н. Много по-лесно и просто е да се нареди подходяща 5-та предавка (сменят се зъбните колела) така,че да имаш по-дълга 5-та,а от 1 до 4 да са си същите (което няма как да стане ако смениш кутията с по-дълга). За този вариант може да говориш с някои колеги,които се занимават с такива неща и да кажат какви колела могат да се ползват и т.н.
Оптималните обороти на този мотор са изчислени според въртящия му момент - при 3500-4000 оборота (областта около въртящия момент), си с оптималната скорост за извънградско - около 130/140км/ч . 1.8Т позволява и 6-та,защото максималния му въртящ момент е малко под 2000 оборота и спокойно на 6-та с 140 може да е в областта на максимален въртящ момент...нещо,което твоя мотор няма да може да направи,защото при 2000 оборота на 6-та няма да иска дори да си поддържа скоростта, без да го настъпваш и положението с разхода ще е обратно на очакванията ти.
Оптималните обороти на този мотор са изчислени според въртящия му момент - при 3500-4000 оборота (областта около въртящия момент), си с оптималната скорост за извънградско - около 130/140км/ч . 1.8Т позволява и 6-та,защото максималния му въртящ момент е малко под 2000 оборота и спокойно на 6-та с 140 може да е в областта на максимален въртящ момент...нещо,което твоя мотор няма да може да направи,защото при 2000 оборота на 6-та няма да иска дори да си поддържа скоростта, без да го настъпваш и положението с разхода ще е обратно на очакванията ти.
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
И мен много ме дразни тая къса пета. Точно затова се бях замислил за смяна на питата предавка - например да се свали с около 300 - 400 оборота според мен нещата ше си дойдат на мястото.
Така че някой ако е правил подобна интервенция нека да сподели.

Така че някой ако е правил подобна интервенция нека да сподели.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за доста информативния отговор, иначе идеята с пренареждането също ми беше дадена от един приятел, който ми предложи да сложа 5та от дизел от диапазона на г/д моите коне. Но, не знам, дали пък няма да е прекалено дълга, все пак дизелите имат доста по голям въртящ момент на ниските обороти за разлика от мен..хмм
-
- Автомобил:
- Двигател:
siso_k написа:И мен много ме дразни тая къса пета. Точно затова се бях замислил за смяна на питата предавка - например да се свали с около 300 - 400 оборота според мен нещата ше си дойдат на мястото.
Така че някой ако е правил подобна интервенция нека да сподели!
Да, колега и аз смятам, че ако се свалят около 300-400 оборота, на мотора ще му е по леко, но все пак, ако толкова искаш да набереш по-бързо, винаги можеш да го сръчкат. :)
- siso_k
- Контакти:
От това клипче виждам, че не е май много сложно да се смени само петата скорост, тъй като тя се намира на най външната страна на вала и напрактика има само една капачка, която трябва да се махне и да се извади зъпчатката.
това пък е схема на самата кутия

това пък е схема на самата кутия

- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Не е сложно да се смени 5-та....в пъти по-просто е от това да се смени цлята кутия и то с такава от друг тип

- siso_k
- Контакти:
А как би се отразила по дългата пета върху прословутите нитове на диференциала, дали няма да се увеличи възможността от скъсване предвид увеличеното усилие?
-
- Автомобил:
- Двигател:
siso_k написа:А как би се отразила по дългата пета върху прословутите нитове на диференциала, дали няма да се увеличи възможността от скъсване предвид увеличеното усилие?
Не се притеснявай, нитовете със сигурност са оразмерени на база на максималния пренасян въртящ момент, който всъщност е при първа скорост, като има и съответен коефициент на сигурност при това оразмеряване.
А на колегата с мнението за максималния въртящ момент и разхода на гориво, не е това най-икономичния режим. Но това е дълго за обясняване.
Желаната от нас дълга пета предавка би могла да се набави от 1.9 SDI на голф4
От голф 2 и 1 кутия с код 4Т, върши работа но.....не колкото дизеловата кутия
Най-дългата пета, по спомен позволяваше /съгласно сметки/ да се кара с 3000 об и малко над 120км/ч, дали това си заслужава!?
На дълъг път определено ми харесва как пъргаво реагира мотора. Е, спор няма, за икономия не биваа да се превишават 110км/ч!
От голф 2 и 1 кутия с код 4Т, върши работа но.....не колкото дизеловата кутия
Най-дългата пета, по спомен позволяваше /съгласно сметки/ да се кара с 3000 об и малко над 120км/ч, дали това си заслужава!?
На дълъг път определено ми харесва как пъргаво реагира мотора. Е, спор няма, за икономия не биваа да се превишават 110км/ч!
- siso_k
- Контакти:
Ами колега аз карам основно по магистрала и дългата 5-та ще ми върши идеална работа. Затова според мен си заслужава. А и двигателя според мен от 2500 дърпа прилично, така че и за извънградски път където може да се кара между 100-120 също ще е добре. Аз определено съм решен да предприема интервенцията и ще почна търся съответните части.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”