Въпрос относно скъсан менискус

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Въпрос относно скъсан менискус

Мнениеот dlug » Сря 15 яну 2014 17:06

Знам, че въпроси свързани със здравна тематика в автомобилен форум не са кой знае колко меродавни, но питането ми по-скоро е за личен опит, ако някой има.
Преди 2 месеца и една седмица претърпях операция на коляното тип артроскопия заради скъсан менискус при доктор Хубенов, при която ми беше премахнато скъсаното парче от мениска. В общи линии нямам оплакване от възстановяването, нямах болки (дори учудващо за мен), нямах отоци и в момента се чуваствам почти прекрасно. Единственият ми проблем е, че не мога да клекна напълно с оперираният крак. Ако някой има опит да каже дали ще премине тази болка и ще мога ли да си клякам спокойно и въобще има ли нужда от притеснение или просто е нужно още време за въстановяване.
P.S. Знам, че лекуващият лекар ще каже най-точно какво е положението, но Хубенов преглежда само един ден в седмицата и не е истина колко хора има :smile та идеята ми е да получа някаква странична информация, пък ако се налага ще отида, то е ясно.

Потребителски аватар
DrugiaBliznak
Автомобил: Ford Mustang V8 GT CS
Двигател: 450bhp

Re: Въпрос относно скъсан менискус

Мнениеот DrugiaBliznak » Сря 15 яну 2014 17:40

Аз скъсах връзки в училище 2006 година и претърпях операция,след която бях 1 месец в гипс.След като ми се махнаха
гипса, мускулите на целия ми ляв крак бяха атрофирали.Имах нужда от 1 месец и половина рехабилитация ,за възвръщане на обема на мускулите и флексията(сгъването) в колянната става.Почти не можех да си сгъвам крака в колянната става,но след този период на рехабилитация ,всичко се оправи.
Нормално е да не можеш да го сгъваш напълно в колянната става,не се притеснявай.С времето ,това съпротивление ще изчезне ,но имаш нужда да си помогнеш малко сам.Това, което искам да кажа е ,че трябва сам да се стремиш да го сгънеш напълно и въпреки съпротивлението да опитваш малко по малко със сила(ПРЕМЕРЕНА СИЛА !) да го адаптираш към промените(операцията).Най-добре даже според мен е да се консултираш с ортопед,който да ти препоръча рехабилитатор и според мен за 1-2 седмици ще си като нов.

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Сря 15 яну 2014 18:13

Октомври 2012 имах същия проблем като теб. Първата рехабилитация беше след по малко от 12часа. Около 2 месеца правих активна рехабилитация, през което време имах пълна флексия и екстензия. сега клякам ставам , но при натоварване има дискомфорт

Потребителски аватар
Marto_cafeto
Автомобил: Peugeot 307
Двигател:

Мнениеот Marto_cafeto » Сря 15 яну 2014 18:22

Физиотерапия ! Ще станеш като нов ;) И аз имах такъв проблем, не можех да клякам,физиотерапията ме направи като нов.

Потребителски аватар
DrugiaBliznak

Мнениеот DrugiaBliznak » Сря 15 яну 2014 18:22

alexx написа:Октомври 2012 имах същия проблем като теб. Първата рехабилитация беше след по малко от 12часа. Около 2 месеца правих активна рехабилитация, през което време имах пълна флексия и екстензия. сега клякам ставам , но при натоварване има дискомфорт

Не би трябвало да имаш дискомфорт при натоварване.Операция правена ли е,защото при тези проблеми ,решенията са два - операция и гипс.Гипса е по-лошия вариант ,защото връзките не заздравяват напълно и може пак да се скъсат ,при това от минимални усилия.Операцията е доста по-надежния начин,но рехабилитацията след нея е по-дълга и болезнена,но затова пък надежна и ефективна.
Трудно ми е да си представя започване на рехабилитация,12 часа след скъсването на менискус.Крака е оточен и болезнен.
Според мен грешно е проведено лечението,но в България това е често срещано явление.
Аз например никога не съм чувствал дискомфорт при натоварване.Разбира се ,в продължение на години съм се въздържал да го натоварвам много много,като до ден днешен избягвам футбола,баскетбола и тениса на корт,но дискомфорт не съм изпитвал от натоварване.
И да уточня какво разбирам под натоварване - фитнес,кардио,плуване,вдигане и пренасяне на тежки предмети,кикбокс.

Последна промяна от DrugiaBliznak на Чет 16 яну 2014 14:44, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
alexx
Двигател:

Мнениеот alexx » Сря 15 яну 2014 18:32

DrugiaBliznak

артроскопия и не мисля че е грешно проведено лечение, факта е че имам пълни движения, просто има още хиляди фактори колко е изрезано, от коя страна, години и т.н. връзките са ми здрави имам си ЦД с видеото
но факт е че рехабилитацията е най важното от цялата работа на 2рия ден въртях колело ....

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Сря 15 яну 2014 21:42

Скъсани връзки и скъсан менискус са доста различни неща. Рекунструкция на връзки е много по-сложна интервенция с по-дълъг възстановителен период, а от друга страна след премахване на част (или целият) менискус се премахва естественото омекотяване на коленната става при натоварване, и по-скоро в този случай може да се появи дискомфорт, отколкото при реконструкция на връзки (ако са само връзки). Но това е друга тема... Изрично питах лекаря има ли нужда от специална рехабилитация при мен, той каза че няма нужда от нещо специално и ми каза какво да правя в нас (велоергометър и т.н.). В момента съм абсолютно пълноценен, ходя си на работа с колелото ( минавам 11 км. сутрин и 11км. вечер) като си въртя и натискам сериозно, нямам никакви проблеми. Единствено се чудя дали трябва да се притеснявам за клякането, тъй като чета, че обикновено пълното възстановяване след артроскопия е от 4 до 8 седмици след операцията. Като под пълно възстановяване разбирам да нямаш проблем с каквото и да било движение на ставата. Но като ви чета явно няма да е лошо все пак да се направи рехабилитация.

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот bobo7 » Чет 16 яну 2014 10:20

освен колелото...трябва и малко упржнения с клякане....

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 16 яну 2014 10:25

dlug написа:Скъсани връзки и скъсан менискус са доста различни неща.

:th_up

Моята операция беше преди по-малко от 2 месеца.
На 15тия ден се качих на лед (хокей на лед) и започнах с фитнеса и леките клякания и упражнения за крака.
Преди операцията имах над 2см. разлика в мускула на травмирания крак, при положение, че тренирах активно. Сега е под 1см.
Все още обаче ми се подува леко при натоварване и при пълен клек изпитвам болка.
На мен ми изпилваха и част от хрущяла, защото минаха 6-7 месеца от травмата до операцията, което го увреди.
Личното ми мнение е, че е нормален дискомфорта в ставата известно време след артроскопията, защото е нужно време да се възстанови и капсулата със 'смазка' на ставата и т.н.

п.с. Имаш ли нестабилност в крака?

п.с.2 'Слагай лед' - bobo7 :mhihi

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Чет 16 яну 2014 10:52

Не изпитвам никаква нестабилност в крака, чувствам го много добре при нормалните дейности. Избягвам натоварванията, свързани с вдигане на тежести и тичане, скачане и подобни, поради друга травма на кръста (дискова херния на два диска), но при кратките разстояния, които съм тичал пак нямам някакви проблеми в коляното. Значи за момента по-скоро няма причина да се шашкам излишно. Ще продължа натоварването с колело, ще се поинтересува и ще включа упражнения с клякане ще изчакам още известно време да видя как се чувствам.
P.S. Лед слагах в началото, имаше лек оток след някакво натоварване, сега дори вечер, след работният ден и след карането на колело не забелязвам оток и се чувствам нормално. Може би просто за пълно сгъване без дискомфорт е нужно малко повече време :beer

Потребителски аватар
DrugiaBliznak

Мнениеот DrugiaBliznak » Чет 16 яну 2014 14:40

Аз съм абсолютно и напълно наясно ,че има разлика между скъсани връзки и менискус.Просто исках да дам пример със себе си ,че възстановяването трябва да е по-дълго,когато съпротивлението не е преодоляно напълно.Двата менискуса във всеки крак предотвратяват бързото износване на ставата,докато връзките имат съвсем различна функция.Принципно ,при скъсани менискуси ,възстановяването става по-бързо ,но ето че колегата се оплаква ,че не може да си сгъне напълно крака в колянната става.Моя скромен съвет,от това което съм учил е да потърсиш рехабилитатор,който да ти помогне било то с това ,да те насочи какво сам да правиш,било то самия той да ти помогне чрез различни процедури.

alexx написа:
DrugiaBliznak

артроскопия и не мисля че е грешно проведено лечение, факта е че имам пълни движения, просто има още хиляди фактори колко е изрезано, от коя страна, години и т.н. връзките са ми здрави имам си ЦД с видеото
но факт е че рехабилитацията е най важното от цялата работа на 2рия ден въртях колело ....

Артроскопията си е оперативна интервенция,макар и с минимална инвазивност.Разбирам,че ти е направена менисцектомия,но за първи път чувам рехабилитация да се прави часове след операцията.Обикновено са необходими от 4-5 дни до седмица ,за да се започне активно възстановяване,поне от това ,което са ни казвали по ортопедия.Не се заяждам или нещо такова,напротив - просто според мен съществува и възможност да са те претупали малко и няма да е първия случай ,нито последния.Радвам се все пак,че нямаш никакви други оплаквания. :th_up

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Чет 16 яну 2014 16:56

DrugiaBliznak написа:...Моя скромен съвет,от това което съм учил е да потърсиш рехабилитатор,който да ти помогне било то с това ,да те насочи какво сам да правиш,било то самия той да ти помогне чрез различни процедури...

:th_up Благодаря за мнението

Потребителски аватар
alexx
Двигател:

Мнениеот alexx » Чет 16 яну 2014 18:40

DrugiaBliznak написа: - просто според мен съществува и възможност да са те претупали малко и няма да е първия случай ,нито последния.Радвам се все пак,че нямаш никакви други оплаквания. :th_up

според ЯМРто била ми скъсана и връзката и по тази повод четох, разговарях и запитвах за да направя избора
точно на мястото на което ме оперираха е може би най иновативното в Бг
за сравнение същата менисцектомия на Б.Б. направена от полубога сред ортопедите не върви толкова добре с възстановяването

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Чет 16 яну 2014 21:16

Понеже ме мъчи нездраво любопитство-ще споделиш ли къде са ти правили артроскопията на теб и кой е полубога, който е правил на Б.Б. (че и него не съм го разбрал)

Потребителски аватар
DrugiaBliznak

Мнениеот DrugiaBliznak » Чет 16 яну 2014 22:01

dlug написа:Понеже ме мъчи нездраво любопитство-ще споделиш ли къде са ти правили артроскопията на теб и кой е полубога, който е правил на Б.Б. (че и него не съм го разбрал)

Сигурно Токуда или Горна Баня

Върни се в “ОФФ-Топик - други”