Вода от отдушник / вентилатор на баня
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Вода от отдушник / вентилатор на баня
Навсякъде където съм слагал вентилатори в банята винаги ситуацията е била -дупка в стената и от там нататък се виждат само тухли и мазилка или евентуално някакъв гипсокартон до тялото на отдушника, но без тръба ! Логично е ако вентилатора влиза плътно в тръба и тя има някакъв ВЕРТИКАЛЕН участък от там да върне конденз след ползване на банята,ако е само хоризонтален дори и без да се гони наклон вероятността да протече нещо е нищожна !
- dobringeorgiev
- Автомобил:
- Двигател:
Имах подобен проблем с вентилатора в банята и наистина при инсталацията трябва да се мислят тези неща. Защото иначе влагата прецаква машината.
Иначе аз съм с такъв:
http://vikiwat.com/product/16167/ventilator-za-banya-f85mm-mk-tf06.html
и държи все още, но докога - не знам :D
Иначе аз съм с такъв:
http://vikiwat.com/product/16167/ventilator-za-banya-f85mm-mk-tf06.html
и държи все още, но докога - не знам :D
-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
Проблема си остава. Днес най накрая свалих вентилатора и що да видя - тръбата си тръгва вертикално нагоре и след това прави чупка за да се хоризонтира. Вода си тече стабилно. Махнах вентилатора и оставих дупка да видя количеството на конденза без нагнетяване на влажен въздух.
От тук виждам три варианта
1. Ако има малко конденз без вентилатор - слагам една решетка и разчитам само на ефекта на комина за вентилация
2. Ако конденза е много пак - запушвам трайно отвора и оставам банята да си мухлясва доволно или се къпем на отворена врата
3. Разбивам новите плочки и гипскартона, слагаме допълнително отичане на най ниската точка на коляното, което заустване в мръсния канал и те така
Някой с по добра идея?
От тук виждам три варианта
1. Ако има малко конденз без вентилатор - слагам една решетка и разчитам само на ефекта на комина за вентилация

2. Ако конденза е много пак - запушвам трайно отвора и оставам банята да си мухлясва доволно или се къпем на отворена врата

3. Разбивам новите плочки и гипскартона, слагаме допълнително отичане на най ниската точка на коляното, което заустване в мръсния канал и те така

Някой с по добра идея?
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Избуши тръбата и да си духа директно в шахтата,няма да падне блока от малко конденз 

- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Доколкото разбирам вентилатора е монтиран в тръба която върви вътре в отдушника и излиза горе.Гледах на нашия покрив няколко такива изпълнения
Вероятно са ги посъветвали за да не пречат на отдушниците надолу
Това не то е аспиратор за кухня че да се вземат такива мерки.Махаш тръбата и вента директно да влиза във тухления отдушник.Аз съм на 6 ти последен етаж вента ми е над душа на гипскартонения таван от там тръгва гофра 120-150 мм забравих колко точно която е хваната за вента със скоба и стабилно силикон,тръбата влиза в отдушника и пак силикон за уплътняване и вече толкос години ни капе ни някой се е оплакал за проблем.Единствения проблем е ако изгори вента става малко сложно 

- jeriko
- Автомобил: passat
- Двигател: 1.9 TDI ATJ 2000
Stivi написа:Избуши тръбата и да си духа директно в шахтата,няма да падне блока от малко конденз
да и според мен така е най добре,занимавам се с строителство,и аз съм на последния етаж моя вентилатор духа направо в шахтата,нямам никакви проблеми,ако тръбата е пвц почти винаги правят конденз
-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
По самия отдушнки си имаше тръба, към която е вързан сега вентилатора с две пвц колена. Ако махна колената вентилатора ще духа в гипскартонения куфар, в който се отваря и старата тръба на отдушника. Куфара има ревизия по надолу, която не е херметична
1. Ще работи ли ефективно вентилатора като духа в куфара а не в тръбата
2. Ще надува ли въздух през ревизията
3. Ще става ли конденз по старата тръба, който да се стича вътре в куфара и да го кавърдиса? Едно време нямаше конденз от старата тръба (метална ако има значение) но знам ли
1. Ще работи ли ефективно вентилатора като духа в куфара а не в тръбата
2. Ще надува ли въздух през ревизията
3. Ще става ли конденз по старата тръба, който да се стича вътре в куфара и да го кавърдиса? Едно време нямаше конденз от старата тръба (метална ако има значение) но знам ли
- fox_vt
Тъй ли ги правят вече отдушниците във новото строителство
Това е кофти.Да не би вентилатора ти да е слаб и да прави слаб поток и влажния въздух да кондензира по тръбата преди да е излязал навън.Иначе не е добра идея зад гипскартона да вкарваш влажен въздух.

joro_kem написа:Krasi написа:Затова тези вентилатори или отдушници се монтират така, че хоризонталната част да има наклон надолу към комина...Никакви клапи няма да свършат работа, ако не е спазено написаното от мен условие!
живея на 1-ви етаж и от мен започва въздуховода в баните (8 етажен блок). присъединен съм с гофрирана алуминиева тръба вертикално към общия въздуховод и досега (близо 10 години) не съм имал проблеми с конденз!
joro_kem и Krasi, може ли да дадете съвет, защото моята ситуация мисля че е подобна на това което виждам че сте обсъждали... Аз съм на първия етаж в пет-етажна кооперация, и тепърва ще започвам да правя банята. Като гледам, строителите са оставили тръбата за отдушника идвайки от тавана и извита напред, така че доста да стърчи, което ми пречи на плановете, защото ако се облече тръбата както е в момента доста ще стесни ширината на стената на която се намира.
На мен ми трябва максимално да се запази ширината на тази стена, така че мислех да накарам майстора който ще прави банята да отреже тръбата почти на нивото на мазилката на тавана, да сложи вентилатора на края на тръбата, и да го вгради в тавана с кнауф подобно на показаната снимка. Така банята ще стане малко по ниска но ще запазя максимално ширината на стената и това ще ми помогне много при обзавеждането. Проблемът е че майсторът мисли че, ако вентилатора е вертикален, понеже съм на първият етаж, ще се събира цялата кондензация от всички други апартаменти над мен и постоянно ще тече от вентилатора ако той е вертикален и вграден в тавана. Мислите ли че наистина ще е така и можете ли да дадете съвет за това какво да се направи с тръбата така че по някакъв начин вентилаторът да е вграден в тавана за да не ми намалява ширината на стената?
Благодаря много предварително!
- Прикачени файлове
-
- Отдушник.pdf
- (218.66 KиБ) Свален 171 пъти
- fox_vt
Така като гледам даже и да сложиш вентилатора без да режеш тръбата ако има конденз той пак ще протече.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”