Направих ПТП
Направих ПТП
Здравейте,колеги! Преди малко направих едно не-много сериозно птп,като не прецених ,че на заледенен асфалт спирачния път е по-дълъг и ударих една ланчия,а ланчията чукна леко една друга кола.Така,нов шофьор съм,мразете ме,съжелявам и т.н. Случва се! Полицаите дойдоха и ми написаха акт(казаха ,че е за 100лв,но не съм наясно..нали в кат ги определят тия неща..)Няма сериозни поражения при колите.На моята(Поло 2001) му е счупена предната решетка,леко изкривена и пукната предна броня,изкривен регистрационен номер и единия фар не работи.Мисълта ми е аз трябва ли от тук на там да се обаждам на застрахователите ми,след като нямам каско,а само гражданска?(дадоха ми протокол,какво правя с този протокол?) И моля да ми дадете адрес на добър сервиз,за да мога да си оправя моите си щети.Благодаря ви!
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Направих ПТП
Нищо не се иска от теб. Навярно са писали верижна катастрофа щом има повече от 1 участник пострадал при ПТП-то. Чакаш си акта, плащаш си го, оправяш си колата и си караш, като занапред внимаваш повече.
- Espero
- Автомобил: Passat B4 1.9TDI
- Двигател: 1Z
Щом нямаш каско щетите по твоята кола са за твоя сметка.А на другите коли плаща гражданската.Това е.Когато ти излезне постановлението трябва да го платиш веднага иначе не ти дават талона.
Казаха ми ,че след един месец трябва да го платя,но как да съм сигурен какви пари трябва да приготвя ?
- Espero
- Автомобил: Passat B4 1.9TDI
- Двигател: 1Z
Докато не излезне постановленито не можеш да си сигурен колко пари ще ти е наказанието.
- toki4aaa
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Този протокол ти остава "за спомен" и обеца на ухото да внимаваш как караш другия път... На теб никой не ти покрива щетите т.е. сам си плащаш ремонта. Относно акта полицаите са ти писали най-вероятно по чл.20 (1) и (2) от ЗДвП и санкцията я определя наказващия орган и тя може да бъде 100 или повече лв. Управляваш със акта 1 (един) месец и отиваш в КАТ където се водиш на отчет да видиш дали имаш излязло наказателно постановление. Ако има в срок от един месец го плащаш и си взимаш контр. талон, а ако няма служител ти удължава допълнително срока на валидност на акта.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
etto написа:...аз трябва ли от тук на там да се обаждам на застрахователите ми,след като нямам каско,а само гражданска?...
По спомен в седемдневен срок си длъжен да уведомиш своя застраховател, че си причинил ПТП. Сега, колко хора го правят и какви са последиците, ако не го направиш вече е друг въпрос...
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Извинявам се на автора, че го заблудих. Ицоицо е прав. Сетих се, че ходих при моя застраховател, където ми преснеха протокола от КАТ. Аз бях в ролята на автора - причиних ПТП по своя вина. 

Значи трябва утре да се обадя на застрахователите ми и да им кажа,че съм причинил птп? Трябва ли да ходя до техен офис и подобни
Трябва до отидеш лично...може би ида си преснемат този документ от кат.Нали ще изплащат на друга компания.А иначе за акта може след 20 дена да си провериш във техният саит си пишеш името и егн маи беше и излиза дали и колко имаш да плащаш....И няма какво да се притесняваш.То е адски заледено и дори с добри гуми си е тегаво карането дори и от опитни шофьори...
Майка ми това лято я блъснаха отзад.
Онзи не се признаваше за виновен и тогава аз отидох на място и викнахме полиция.
След като му обясниха как стоят нещата си написахме протокол между нас.
Но застрахователя на неговата компания изискваше и двете коли да са на огледа.
След като са в движение с леки щети.
Онзи не искаше да идва,звънях на моя застраховател.
И ми казаха че трябва да отида до полицията да ми напишат пак протокол ,че се води за бякство от престъпление.
След последвало телефонно обаждане на тариката , се нави да дойде.
Снимаха колите и след 15 дена платиха щетите.
Ако щете вярвайте , това става в Бургас.Моя застраховател ми е приятел и каза че тоя бил луд дето разкарва колите за снимки, но по принцип така трябвало.
Защото бая измами правели.
Та мисълта ми е да очакваш да те викнат за допълнителни снимки от застрахователите.
Или най малкото да не бързаш веднага да правиш колата преди да се свържеш с застрахователи.
Онзи не се признаваше за виновен и тогава аз отидох на място и викнахме полиция.
След като му обясниха как стоят нещата си написахме протокол между нас.
Но застрахователя на неговата компания изискваше и двете коли да са на огледа.
След като са в движение с леки щети.
Онзи не искаше да идва,звънях на моя застраховател.
И ми казаха че трябва да отида до полицията да ми напишат пак протокол ,че се води за бякство от престъпление.
След последвало телефонно обаждане на тариката , се нави да дойде.
Снимаха колите и след 15 дена платиха щетите.
Ако щете вярвайте , това става в Бургас.Моя застраховател ми е приятел и каза че тоя бил луд дето разкарва колите за снимки, но по принцип така трябвало.
Защото бая измами правели.
Та мисълта ми е да очакваш да те викнат за допълнителни снимки от застрахователите.
Или най малкото да не бързаш веднага да правиш колата преди да се свържеш с застрахователи.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”