Бойлер 15л. vs. 50л. за кухня?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
silver bird
Автомобил: Golf - Rover
Двигател: 1.8 ABC - 400tdi

Бойлер 15л. vs. 50л. за кухня?

Мнениеот silver bird » Пет 24 яну 2014 21:22

Здравейте!Изправен съм пред дилема - в съседно мокро помещение на кухнята имам поставен 50 литров бойлер от доста старо поколение и ме посъветваха да си сложа на негово място малко 15л. бойлерче(под мивката няма място) за да не ми върви по цял ден голям бойлер. Големият е 3kw а малкия е 2kw...... топла вода се използва само сутрин и вечер ,като се има в предвид че сме само двама човека в апартамента......дали наистина няма да е по-икономично ако си сложа малък 10 или 15 литров бойлер на мястото на 50 литровия? :rolleyes

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Re: Бойлер 15л. vs. 50л. за кухня?

Мнениеот joro_kem » Пет 24 яну 2014 21:52

с малко математика ще се разбере, колега. стига да знаеш колко топла вода харчиш на денонощие и като добавиш стойността на новия бойлер, всичко това отнесено на годишна база например.

Потребителски аватар
silver bird

Мнениеот silver bird » Пет 24 яну 2014 21:55

Като се замисля харча около 15 литра топла вода дневно, но един продавач ми обясни че по-големия бойлер задържа по-дълго време водата топла тъй като обема е по-голям .....но и времето за стоплянето на повечето вода е по-дълго.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пет 24 яну 2014 21:59

15 литра на ден ако миете посуда на ръка е крайно недостатъчно! на вилата имаме 10 литров проточен бойлер, който включва бая често при това упражнение.

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Пет 24 яну 2014 22:29

10л. бойлер е достатъчен за куня.
Ако наистина търсиш икономия купи си съдомиална, лично се убедих в това ,сметката за ток и вода ми падна с около 10лв. на месец ,а удобството си е баакшиш. :th_up

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FreeSoul » Пет 24 яну 2014 22:41

50л. за двама човека е прекалено много.

Аз бях с 50л. заварено положение и го смених с 10л. Атлантик и съм доволен, булката не се е оплакала, че не и стига, така че е ОК. Говоря за 2 човека.

Потребителски аватар
chavdar123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chavdar123 » Пет 24 яну 2014 22:45

50 литровия ще ти задържа по дълго време топа водата, което е добре ако е постоянно включен, защото ако го изключвате и включвате през деня ще я топли няколко пъти, от което расте разхода. Малък болер е по-подходящ ако го включвате само когато ще се ползва понеже ще затопли по-бързо => по икономично. Но малкият болер при по дълга употреба изстива по-бързо, при което включва по-често и разхода расте. Всичко зависи от това как ще се ползва, за какво ще се ползва, по колко ще се ползва и дали е включен постоянно или не. :th_up

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Съб 25 яну 2014 1:06

Ако е само за кухнята си вземи проточен, тогава харчиш ток точно колкото да подгрееш водата, която ти трябва. Аз имам проточен за всеки случай, за миене на чинии го пускам на 3 киловата и топли достатъчно в комбинация с подходящ накрайник на чешмата. Със 7-8 киловата става и за къпане;)

Потребителски аватар
silver bird

Мнениеот silver bird » Съб 25 яну 2014 8:50

Използваме топла вода да си измием съдовете след вечеря и съответно закуска..... имаме и съдомиялна машина,но я пускаме сравнително рядко ,защото няма с какво да я напълним реално.Големия бойлер не се спира и си мисля,че това е най-добрия вариант и за малък и за голям ...... и при мен положението с този големия е заварено и за това се чудя кое е по-правилно :question

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Съб 25 яну 2014 9:04

От моите скромни наблюдения от последните няколко години , новите бойлери са л@йна.
Идеята е ми , че водата губи температурата си по - бързо.
Сравнявам със старите , български бойлери.
Старите бяха със стъклена вата(ако не греша) , а като гледам разрезите на новите - с пяна.
Дали от това или друго , градуса на водата изчезва.
Купувал съм Дипломат и Теси , от двата , вторият задържа повече температурата.
Но като цяло не стават..поне според мене.
Да влезеш в банята и да се чудиш.....да не останеш със сапунката :mrgreen

Потребителски аватар
Asen_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Asen_D » Нед 26 яну 2014 9:52

За кухнята на вилата монтирах 15 л. бойлер. Загрява много бързо, винаги има топла вода, и е достатъчно икономичен.
http://ariston-bg.com/2012/12/shape/

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Нед 26 яну 2014 13:29

Както казаха и по горе ако включваш бойлерчето преди миене на чиниите и само тогава е икономия,но ако го държиш постоянно включено тогава е набутване.Незнам ква изолация имат вътре но истиват адски бързо и 2 кв нагревател работи доста често.НАй добрия вариант е проточен бойлер ползваш ток само и единствено когато ползваш бойлера никакви загуби нищо в пъти по добре от кой да е обемен такъв.Проблема е че трябва по така ел инсталация.Има и друго тия 15 литрови бойлери са за под мивка,ако го сложиш в съседно помещение имаш литри загуби на топла вода което при 15 литра общ обем :mhihi сещаш се какво става.

Потребителски аватар
silver bird

Мнениеот silver bird » Нед 26 яну 2014 13:57

След малко сметки за това колко вода се събира в тръбния път от бойлера в тоалетната до батерията на мивката в кухнята се оказа ,че се губят около 300-350 мл. топла вода.Инсталацията ми не е подходяща за проточен бойлер, а ще ми дойде доста скъпо ако започна да сменям и инсталация.

Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Мнениеот plamikcho » Нед 26 яну 2014 16:44

Може би малкия 15 л е по-добрия вариант, особено ако се ползва малко вода само сутрин и вечер. С по-големия 50л може да се прави друг номер - да се пуска през нощта, когато ел. енергията е много по-евтина. За сутрин е добре, но до вечерта има доста време и трябва да се разчита на добрата му термоизолация. Вкъщи сме от 10 г с бойлери, 50л за кухнята в друго помещение и 80 л за банята. Преди да се роди детето (по-малко време стояхме вкъщи и по-малко се ползваше кухнята) бях настроил и двата бойлера на макс и ги пусках само през нощта. Пускане 11 вечерта и гасене като стана сутрин. Имаше достатъчно топла вода и за кухнята, и за банята.

Относно 10л бойлер - само ако е около мивката под/над. Такъв съм слагал под мивка, просто в конкретното жилище нямаше друг вариант. Става, но трябва да сте бързи в ръцете или ако са много чиниите, да се измият по-мръсните първо. Не си спомням точно колко, но за броени минути свършваше водата и трябваше да се изчака малко да стопли пак. Нагряваше бързо, доколкото си спомням, под 10 мин.

Моето мнение е: ако се ползва наистина малко, особено пък и ако не се ползва всяка вечер/сутрин, малкия бойлер (или проточен) е по-добре.

Потребителски аватар
ел.техника
Автомобил: GOLF4 TDI
Двигател: AGR

Мнениеот ел.техника » Нед 26 яну 2014 17:58

Колега,най добре е с проточен бойлер.Когато ти трябва,пускаш топла вода,за колкото там минути ти трябва,спираш и няма разход на вода и ток повече.Всеки друг балонен бойлер,си се включва по няколко пъти през деня и нощта да пригрява.Това е разход,също и вода докато дойде топла до мивката.... :mhihi Поздрави.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”