Бойлер 15л. vs. 50л. за кухня?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Re: Бойлер 15л. vs. 50л. за кухня?

Мнениеот luboveliki » Нед 26 яну 2014 18:15

проточен е по добре,в кухнята у нас имам проточен и тръба от бойлера в банята(80л.),установил съм ,че водата докато дойде трябва да загрее самата тръба и понеже е в пода и около нея малко,демек има голями загуби..и топлата вода свършва бързо....а с проточния е по практично но в най студените дни не загрява водата много

Потребителски аватар
palikari
Автомобил: GOLF 5 Polo Lounge tdi 2015
Двигател: BMM-2006

Мнениеот palikari » Нед 26 яну 2014 19:06

Да не забравяме само,че проточния иска малко по така захр.кабел.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Нед 26 яну 2014 19:54

Така е, проточния си иска кабел, но до 7 киловата спокойно може да се храни с 4 квадрата, във всяко жилище има поне един подсилен кръг с това сечение. Това го казвам от опит, специално съм следил температурата на кабела към 7 киловата проточен и има само леко затопляне. На кръга се слага предпазител 40А и всичко е ОК.

Потребителски аватар
vanbo
Автомобил: Passat 3 TDI
Двигател: 1. 6 SB 1992

Мнениеот vanbo » Нед 26 яну 2014 20:04

Какъв "малко по- така" захранващ кабел, приятелю? Един мостови 4 квадрата спокойно ще издържи и 6 кв. мощност. Спокойно монтирай , инсталацията ще издържи. За колегата от Казанлък в една друга тема споделих защо съжалявам и аз за старите бойлери със стъклената вата...Новият,който трябваше да е с пяна,не държеше топлата вода и отопляваше банята като ел. печка ...Оказа се, че няма как да се постави 100 л. водосъдържател в 80л. кожуж от старите размери и резултатът да не е за сметка на топлата вода- глупави инженери има, но глупава вода няма, колеги.....

Потребителски аватар
silver bird
Автомобил: Golf - Rover
Двигател: 1.8 ABC - 400tdi

Мнениеот silver bird » Пон 27 яну 2014 20:55

Парадоксалното е че новите бойлери са много по-скапани от старите май....... а би трябвало да са по-добри след като има по-нови и добри технологии. Четох тема и за проточните бойлери и много колеги се оплакват ,че нямат достатъчно добре затоплена вода което зависило май и от налягането на водата и незнам си още от какво....

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 27 яну 2014 22:07

Това с новите бойлери е политика да си изкарат гаранцията и до там.Никой няма файда да ти направи бойлер който ще издържи 15-20 години.Проточния бойлер е чудно нещо стига да си сложил по така слушалка на дуща и включения в комплекта дифузьор за батерията на мивката в кухнята.Проблема е типично от женски характер-дебита на водата не стига за качествено обливане и измиване на женската грива :mhihi и се започва едно мърморене пилене и т н .Това е при монофазните при трифазните е друга бира.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пон 27 яну 2014 22:14

Температурата на изхода на проточния зависи от температурата на входящата вода, мощността и дебита. Повечето имат няколко степени на нагревателите, в зависимост от това за какво ще се ползват. За намаляване на дебита и покачване на изходящата температура се слагат подходящи накрайници на душа и чешмите с по-малки отвори. Е, не може човек да се изкъпе както ще го направи със силната струя през стандартен бойлер, поне не и на еднофазен проточен, където има ограничение на мощността. Най-голям проблем на проточните е качеството на водата, ако е твърда бързо се образува котлен камък и спират да работят нормално.
За миене на чинии стигат 3-4 киловата проточен, като с добре подбран накрайник водата става гореща. Някъде по форумите бяха изчислявали загубите при стандартен спрямо проточен и втория харчи горе-долу половината количество електроенергия.
p.s. Колегата над мен ме е изпреварил докато съм писал, но определено мисли еднакво :wink

Потребителски аватар
palikari

Мнениеот palikari » Чет 30 яну 2014 16:32

[quote="vanbo"]Какъв "малко по- така" захранващ кабел, приятелю? Един мостови 4 квадрата спокойно ще издържи и 6 кв. мощност. Спокойно монтирай , инсталацията ще издържи. За колегата от Казанлък в една друга тема споделих защо съжалявам и аз за старите бойлери със стъклената вата...Новият,който трябваше да е с пяна,не държеше топлата вода и отопляваше банята като ел. печка ...Оказа се, че няма как да се постави 100 л. водосъдържател в 80л. кожуж от старите размери и резултатът да не е за сметка на топлата вода- глупави инженери има, но глупава вода няма, колеги.....[/quote

Съжалявам,ама приятел с такъв спец като тебе,няма как.С моя скромен 30год.опит,ако някой случайно се опита да ми захрани нещо повече от 4-5 kW,с мостов 4мм2,ще го закача на балкона на тоя кабел,дано да го издържи.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Чет 30 яну 2014 16:46

palikari написа:
vanbo написа:Какъв "малко по- така" захранващ кабел, приятелю? Един мостови 4 квадрата спокойно ще издържи и 6 кв. мощност. Спокойно монтирай , инсталацията ще издържи. За колегата от Казанлък в една друга тема споделих защо съжалявам и аз за старите бойлери със стъклената вата...Новият,който трябваше да е с пяна,не държеше топлата вода и отопляваше банята като ел. печка ...Оказа се, че няма как да се постави 100 л. водосъдържател в 80л. кожуж от старите размери и резултатът да не е за сметка на топлата вода- глупави инженери има, но глупава вода няма, колеги.....[/quote

Съжалявам,ама приятел с такъв спец като тебе,няма как.С моя скромен 30год.опит,ако някой случайно се опита да ми захрани нещо повече от 4-5 kW,с мостов 4мм2,ще го закача на балкона на тоя кабел,дано да го издържи.

Грубо го дават 9А на квадрат или за 5kW мощност са към 25 А което е завишена стойност ама от мен да мине,25/9=2,77 квадрата далече под 4 те квадрата.Та не бързай със бесенето на елтехника :mhihi Няма да споменавам и другата малкоизвестна подробност ,че мостов кабел положен директно в мазилка издържа на по голям ток от такъв положен в тръба или гофра,колко точно не се сещам.Та не само че ще издържи ами няма и да се нагрее даже.Още повече че кухненските печки които са над 5kW сумарна мошност са със 4 кв кабел.

Потребителски аватар
vanbo

Мнениеот vanbo » Чет 30 яну 2014 18:49

Не очаквах такова неподготвено изказване / да не кажа другата дума / от такъв " специалист " с 30 години практика...Ами вземи ,че ти се обеси , след като нямаш понятие за какво говориш - колегата правилно ти го е написал, но едва ли ще го и разбереш...Жалко за парите, които родителите ти са дали да те изучат до 8 клас... Друг път, като нямаш понятие от това, което говориш и работиш, поне замълчи и не заблуждавай другите хора . Всички тук сме с различни цивилни специалности, но с една цел - да помогнем на другия, а не да го заблуждаваме с незнанието си...Нищо лично...

Потребителски аватар
palikari

Мнениеот palikari » Чет 30 яну 2014 21:03

vanbo написа:Не очаквах такова неподготвено изказване / да не кажа другата дума / от такъв " специалист " с 30 години практика...Ами вземи ,че ти се обеси , след като нямаш понятие за какво говориш - колегата правилно ти го е написал, но едва ли ще го и разбереш...Жалко за парите, които родителите ти са дали да те изучат до 8 клас... Друг път, като нямаш понятие от това, което говориш и работиш, поне замълчи и не заблуждавай другите хора . Всички тук сме с различни цивилни специалности, но с една цел - да помогнем на другия, а не да го заблуждаваме с незнанието си...Нищо лично...

Аз да се обеся казваш...Ти ли ще ме бесиш бе селянин прост,дето с вечните си икономии утре ще запалиш на някой къщата.Какво ми коментираш мнението,ти си писал,аз съм писал,ама пуста жажда за слава...приеми го лично.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 30 яну 2014 21:51

спорът да не се изражда в нападки!

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 31 яну 2014 10:51

То хубаво ще вържете на проточния бойлер мостов 4 квадрата ама другия край на кабела към какво ще се върже ?? Щото в масовия случай към кухнята е прокаран един силов кабел със съответния бушон и той е предназначен за печка и котлони ! Ако вече имаш инсталирани такива уреди ти остават само стандартните контакти обикновено изпълнени със 2,5 квадрата кабел и 25А бушон на които аз никога не бих вързал проточен бойлер 5-7 киловата освен ако не съм привърженик на екстремните преживяваноя :mhihi Така че ако няма възможност за прокарване на допълнително усилено захранване проточния бойлер трябва да е макс. 2-3 киловата !

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Пет 31 яну 2014 12:19

За проточен бойлер задължително ново трасе от таблото и бушон само за него.Освен в случаите на маломощни проточни тип Юнга с мошност около 3kW :exclaim За моя бойлер 7kW съм теглил нов мостовак 6кв от таблото,а таблото е захранено от ГРТ също със 6кв.Ама тогава идеята беше друга и за това и предпазителя е 50А въпреки че бойлера е 35А :mhihi

Потребителски аватар
vanbo

Мнениеот vanbo » Пет 31 яну 2014 20:42

"спорът да не се изражда в нападки!"
Правилно, точно на място казано - не сме се събрали в този форум да се обиждаме, но и не да заблуждаваме с некомпетентността си търсещите съвет... И отново твърдя, както и другите колеги , че спокойно мостови кабел 4 квадрата ще захранва 5-6 Кв проточен бойлер в кухнята . Колегата , ако има прекаран такъв кабел, да монтира бойлерчето и да си го ползва дълги години...) А към този, който обижда и не е наясно със себе си, бих препоръчал да си пие хапчетата. Редовно...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”