Внимавайте, колеги не се заблуждавайте, едни и същи отрови с различни имена: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB
Метанолът, също известен като Метилов алкохол
Също така Етиленгликол В чист вид представлява прозрачна безцветна и без мирис течност с леко мазна консистенция и сладникав вкус. Етилен гликолът е отровен и при поглъщане в по-големи количества води до смърт.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB

Течност за чистачки?
-
- Автомобил: Vento 1.9TDI Smart 600cc 1999
- Двигател: AHU 1997
Re: Течност за чистачки?

Пръснах малко да я тествам и от Пловдив до Асеновград минах 20на километра и само от изпаренията в купето ме заболя главата.И това от едно пръскане.Вие как мислите възможно ли е да е с метанол,въпреки че си пише етилов алкохол и няма "черепче",а само "запалим".Гледам доста бензиностанции зареждат от нея.Ся си мисля да я източвам.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Споко, от метанол не боли глава.
Вместо да купуваш незнайни боклуци, сипвай кайсиева домашна - хем хубаво мирише, хем не е разредена до безбожие. Само ти трябва по-голяма поставка за чаши, да събере буркан с кисели краставички за мезе.
Вместо да купуваш незнайни боклуци, сипвай кайсиева домашна - хем хубаво мирише, хем не е разредена до безбожие. Само ти трябва по-голяма поставка за чаши, да събере буркан с кисели краставички за мезе.
- DrugiaBliznak
- Автомобил: Ford Mustang V8 GT CS
- Двигател: 450bhp
Аз ходих до "Дружба-1" до официалния представител на SONAX и си взех от там вакса за гумени уплътнения и зимна течност за чистачки-концентрат.
-
- Автомобил: Polo 6C
- Двигател: DAJA
И аз от там си купувам Sonax зимна течност концентрат и добавки за дизел. 

- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
МОТОХ зимна с невидима чистачка...става :)
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
nanobanano написа::exclaim![]()
Взех си от Практикер течност "Хелиос priti" 3 литра готова на -25C уж етилова.
Пръснах малко да я тествам и от Пловдив до Асеновград минах 20на километра и само от изпаренията в купето ме заболя главата.И това от едно пръскане.Вие как мислите възможно ли е да е с метанол,въпреки че си пише етилов алкохол и няма "черепче",а само "запалим".Гледам доста бензиностанции зареждат от нея.Ся си мисля да я източвам.
И аз се прецаках с такава, взех за служебните коли, ужасно смърди на спирт и при по-обилно пръскане в комбинация с бичещо парно, действително след малко се чувства леко главоболие. Пълен боклук НЕ СИ ВЗИМАЙТЕ ТАКАВА.
Доволен съм от MOTОX, вече доста години си купувам концентрат (-60*С), разреждам 1:2 с вода и проблеми няма, държи си на ниски температури, чисти прилично и има лек, ненатрапчив, приятен аромат, добре, че имах запас от миналата зима, та не си взех и за мен (за личната кола) от тази горната.
- plamikcho
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: BLS 2007
Метанола е отровен - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB. Изпаренията на метанола (както и на етанола) се поемат лесно от белия дроб и отиват в кръвта, само че метаноловите са много по-опасни. И двата алкохола са силно летливи и при пръскане в/у стъклото попадат във въздуха, който отива в купето и директно си ги дишаме. Никога не купувам течност с метанол
.

-
- Автомобил: Polo 6C
- Двигател: DAJA

Antifreeze and cleaning concentrate for windscreen washer units. Prevents ice formation in the washer unit tank, hoses and nozzles. The formula contains innovative nano-particles. The consequence is a significant increase in the cleaning speed. It is non hazardous to paintwork, chrome, rubber and plastics. Ideal for high quality XENON headlamps and light diffusing plastic headlamps in clear-glass optic. Ideal for vehicles with fan spray nozzles, as the product remains sprayable even at low temperatures.
-
- Автомобил: Vento 1.9TDI Smart 600cc 1999
- Двигател: AHU 1997
plamikcho написа:Метанола е отровен - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB. Изпаренията на метанола (както и на етанола) се поемат лесно от белия дроб и отиват в кръвта, само че метаноловите са много по-опасни. И двата алкохола са силно летливи и при пръскане в/у стъклото попадат във въздуха, който отива в купето и директно си ги дишаме. Никога не купувам течност с метанол.
Еми уж на етикета пише че е с етанол.
- plamikcho
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: BLS 2007
То пише на етикета, ама дали е истина? Всички тук сме се напатили от всякакви ментета. Пишеш, че си карал 20 км и си пръснал малко. От няколко пръскания с хубава етанолова течност не боли глава.
- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
Вчера купих някаква течност от Кауфланд .3 литра за 4 лв .Нямам впечатления още ,но като го наливах направи невероятна пяна .Беше най евтината ,а аз винаги гледам да е евтино и хубаво ,което рядко се получава
.

- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
Vlad777 написа:Аз купувам от ЛИДЛ - 2 литра концентрат за около 2.50 лв и съм доволен как чисти и как мирише.
за втори път тази зима купувам от същия препарат и потвърждавам, че е с много добро качество за цената си.
- doaiena
- Автомобил: Audi A3
- Двигател:
- Контакти:
joro_kem написа:Vlad777 написа:Аз купувам от ЛИДЛ - 2 литра концентрат за около 2.50 лв и съм доволен как чисти и как мирише.
за втори път тази зима купувам от същия препарат и потвърждавам, че е с много добро качество за цената си.
Съдържа 'метилов алкохол' или иначе казано МЕТАНОЛ!!!!!
- hitman0013
- Автомобил: GOLF 4
- Двигател:
rokera671 написа:Вчера купих някаква течност от Кауфланд .3 литра за 4 лв .Нямам впечатления още ,но като го наливах направи невероятна пяна .Беше най евтината ,а аз винаги гледам да е евтино и хубаво ,което рядко се получава.
Това не е хубаво, за пяната става въпрос. Губи се видимостта на пътя за доста дълго време. Хубавите течности не се разпенват много. Може да ги тествате преди да ги купите като разклатите шишето, ако пяната изчезне бързо-става, ако си седи надута в шишето-не.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”