Passat B3, 93г., ABS гасне от нищо
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Passat B3, 93г., ABS гасне от нищо
Здравейте! Пасатко В3, 93г. ABS започна да гасне. За сега ми се е случвало само на студен двигател, но е от скоро - 2-3 дена. Гасне основно когато работи на празен ход - когато пусна газта за смяна на скорост, стоя на светофар и т.н. Когато изгасва токовете не се губят - остават да работят радио, парно, фарове, таблото и лампите светват. Веднага като завъртя ключа чувам бензиновата помпа да върти, стартерът върти без проблем, но не пали. Когато върти стартерът стрелката на оборотите съвсем леко се надига - 2-3 милиметра както е нормално. Преди няколко месеца сменяха клемореда, но го изключвам, защото ток си има навсякъде. Вчера вечерта изгасна и не ще да запали 5 минути. След това запали и се прибрах без проблем. Двигателят работи идеално - нито прекъсва, нито играят обороти ... нищо и в един момент просто спира и може да запали веднага, може и след 15 минути. Доста четох из форума, но не откривам възможното решение. Може би от студа някъде старата грес, която е станала на камък, замръзва и нещо блокира. Някаква идея и съвет? 

- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Re: Passat B3, 93г., ABS гасне от нищо
Датчик на Хол 

- silent
- Автомобил:
- Двигател:
Клемореда въобще не го изключвай....първо сменял си го...второ идея си нямаш какви ментаци са ....и трето на контакт ток може да имаш ма не е сигурно дали имаш когато въртиш на стартер...като не ще да пали дай на контакт освободи от скорост ръчна и пусни плюс на шалтера на стартера директно от плюса на акумулатора с едно парче кабел...ако запали ще сменяш пак клеморед....ако не тогава се пускай по пързалката със сложните и скъпи ремонти...
- recikler
- Автомобил: VW Passat B3
- Двигател:
- Контакти:
Бобината може да е за смяна.Б3,91г.,карам,сега с нова бобина .
Миналата зима и аз така изкарах,,триста зора''.Мислех да сменям свещите,
които караха едва втора зима.
В сервиза откриха,че бобината не дава редовно нужното високо напрежение
,затова колата трудно пали и гасне при ниски обороти.
Та искам да кажа ,че тези високоволтовите бобини ,бачкат максимум до 20години.
Миналата зима и аз така изкарах,,триста зора''.Мислех да сменям свещите,
които караха едва втора зима.
В сервиза откриха,че бобината не дава редовно нужното високо напрежение
,затова колата трудно пали и гасне при ниски обороти.

Та искам да кажа ,че тези високоволтовите бобини ,бачкат максимум до 20години.
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Bai Sando написа:Датчик на Хол
Знам, че при проблем с него оборотомерът скача, а моят се мърдаше 1-2 милиметра, колкото да покаже, че стартерът върти.
silent написа:Клемореда въобще не го изключвай....
Възможно е, макар че го пробвах - бутах го с ключа, ръчках и не изключи.
recikler написа:Бобината може да е за смяна.Б3,91г.,
Това няма как да го проверя - в сервиза ще кажат.
П.П. Загасна в движение докато сменях от 2-ра на 3-та и докато колата се движеше си ръгнах на 3-та, пуснах съединителя и запали ...
- Dpop
- Автомобил: VW
- Двигател:
Преди напълно да ми откаже бензиновата помпа проявяваше точно това. Беше притеснително, защото се случи и извън града, след като бях спрял за малко и после не искаше да запали. След 10-тина минути и няколко опита запали. По време на същото пътуване ми изгасна докато се движех на празен ход, добре че не се налагаше изпреварване или някаква др. маневра, защото оставаш без серво на волана. След това ми се случи да изгасне на светофар, тогава поне не ми се наложи да чакам повече от 3-4 въртения на стартера. По спомен така изкарах няколко месеца, но карах основно на газ.
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Dpop написа:Преди напълно да ми откаже бензиновата помпа проявяваше точно това.
Помпата си жужи и не ще да пали.
Насочвам се към запалителната система.
Два въпроса:
1. Да питам дали съм прав за последователността - датчик на хол, комутатор, бобина,ВВ кабел, палец, ВВ кабели, свещи.
П.П. - идея си нямам - може някоя част да е в повече, може и някоя да липсва!
2. От къде оборотомерът взима информация - бобина или датчик на хол? Срещнах и двете мнения.
Последна промяна от vasilb на Нед 02 фев 2014 9:12, променено общо 1 път.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Сигналът идва от Хол-датчика, минава през комутатора. Мисля, че при колите с комутатор сигналът за оборотите се вземат от него.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
vasilb написа:1. Да питам дали съм прав за последователността - датчик на хол, комутатор, бобина...
Ако не греша,между датчика на Хол и комутатора е ЕКУ-то.
Първоначално и аз предположих,че при теб проблема е Хол датчика.Принципно при гаснене в движение на 90% е виновник той.
Но има една особеност...когато няма сигнал от него,ЕКУ не пуска бензиновата помпа.После пък ти гаснеш на място и то студен,инъче бих вкарал в уравненито и хлабава маса някъде,запушен регулатор,прекъснат кабел към дюза....бобина също е много вероятно,тя има връзка ако не със студа то с влажноста.Колегите всъщност са дали повечето възможности.
На този етап бих проверил масите си основно-към бобината и делкото.Не е лошо да обърнеш внимание гасненето има ли връзка с натискането на спирачката...
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
stefan4o написа:Сигналът идва от Хол-датчика, минава през комутатора. Мисля, че при колите с комутатор сигналът за оборотите се вземат от него.
На старото ми табло оборотомера беше хванат от бобината /кръгла, комутатора си е отделен/, като сложих таблото дето ми подари с МФА оборотомера скачаше като луд и преместих да взима сигнала от датчика на хол, а иначе на тия с квадратната бобина може и от комутатора да се вземе сигнал
- Dpop
- Автомобил: VW
- Двигател:
vasilb написа:Dpop написа:Преди напълно да ми откаже бензиновата помпа проявяваше точно това.
Помпата си жужи и не ще да пали.
...
Имай предвид, че след като извадих помпата от резервоара и и подавах директно ток от акумулатор си сработваше. Заради бях решил, че си е наред и я монтирах обратно.

- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Проблемът е в радиатора!
Спукан е, малко, но качествено. Изпуска антифриз, нивото намалява, казанчето остава празно, което не съм забелязал, датчикът за температура остава на сухо или от време на време го плисне горещ антифриз и бърка сместа. Отдавах на студеното време, че колата не загря според термометъра на таблото за разстояние, което е напълно достатъчно да загрее, а то какво било. За сега това намерих като проблем, а дали е от него - времето ще покаже. След като долях антифриз не е гаснела. Сега следва да видя от къде точно излиза парата и може ли да се оправи или ще иска нов. Като има развитие - ще пиша! Поне научих кое къде е на запалителната уредба. Благодаря много на всички!!! 

- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Датчика е доста под нивото на казанчето....и на парното..Едно от двете поне трябва да е дало сигнал за ниско ниво/освен стрелката на температурата също/.Да не говорим за това плискане пък,нали го прави само студена?Както и да е ,дано да си намерил проблема.
- alexx
- Автомобил: SantaFe
- Двигател:
може профилактично да смениш комбинирания датчик за водата
Със същия автомобил съм колега, като твоя, година мотор и прочее. Аз имам проблем от същия тип, най-напред двигателя умря напълно на един световар, проверих всичко последователно, накрая се оказа прекъсната маса към делкото, тази която е хваната заедно с още няколко на ухо отдясно на двигателя на капака на клапаните. Оправих я и карах така дълго. След това умря бензиновата помпа, смених я, тръгна и на бензин като хората. Един ден след смяната на помпата ми направи номер с изгасване на двигателя, но повъртях и запалих, работеше и на газ и на бензин. Докато преди седмица в якия снеговалеж на магистрала 'Тракия' умря напълно, превързах маси и прочее - не пали и това е! Брат ми ме тегли 70 километра, пробвах я по пътя - даже не разтресе. Досега не съм я запалил, седи ламаринения труп пред блока и не знам какво да правя.
Проверих всичко каквото можах, премерих всички маси по запалването - ОК са, има искра като въртя, отпадат делко, маси, датчик на Хол, бобина-комутатор и кабели. Пробвах с изваден бушон на захранването на бензиновата помпа, да не би да обърква нещо. Свалих капака на ангренажния ремък, сух е, върти се - не е превъртял или скъсан. Има гориво и от двата вида, и газ и бензин. Като се замисля на един двигател какво му трябва, за да работи, запалване - има, значи може да е липса на гориво, но какво може да прекъсне подаването на гориво и бензин и газ (нямам емулатори и прочее сложнотии, така карам от 2004, значи 9-10 години).
Няма да ти тъпча повече темата с моите несгоди, аз имам сходна (Пасат . . .внезапна смърт), но аз смятам да проверя подаването на гориво(а), провери и ти, може проблема да е там.
Поздрави и успех.
Проверих всичко каквото можах, премерих всички маси по запалването - ОК са, има искра като въртя, отпадат делко, маси, датчик на Хол, бобина-комутатор и кабели. Пробвах с изваден бушон на захранването на бензиновата помпа, да не би да обърква нещо. Свалих капака на ангренажния ремък, сух е, върти се - не е превъртял или скъсан. Има гориво и от двата вида, и газ и бензин. Като се замисля на един двигател какво му трябва, за да работи, запалване - има, значи може да е липса на гориво, но какво може да прекъсне подаването на гориво и бензин и газ (нямам емулатори и прочее сложнотии, така карам от 2004, значи 9-10 години).
Няма да ти тъпча повече темата с моите несгоди, аз имам сходна (Пасат . . .внезапна смърт), но аз смятам да проверя подаването на гориво(а), провери и ти, може проблема да е там.
Поздрави и успех.