Пасат Б4 Проблем с парното и лампата за охл. течност

Техническа и сервизна информация за Passat
new_owner
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б4 Проблем с парното и лампата за охл. течност

Мнениеот new_owner » Чет 06 фев 2014 20:52

Здравейте колеги,преди около седмица станах собственик на Пасат Комби Б4 1995 година като цяло съм много доволен от автомобила,но има и някой проблеми които изкочиха в последствие след закупуването му.Та проблемите са следните.Парното духа почти студено при положение,че е до край врътката за топлото.Не съм притежавал до сега VW ама като съдя по старата ми кола Opel Corsа тва парно хич го няма :D нямам си на идея каква би трябвало да е работната темперетура на двигателя ама стой на чертичката след 70 градуса.Вторият проблем е с лампичката на охладителната течност постоянно мига,а нивото на течноста си е идеално.Извинявам се ако има подобни теми,но не успях да ги открия.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Пасат Б4 Проблем с парното и лампата за охладителната те

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 06 фев 2014 23:02

Първо сменяш термостата.
Второ,обезвъздуши системата,и ако още нямаш парно,смяна на радиаторчето.
Трето,смяна на датчика за нивото на антифриза.

Дано се разминеш със второто от точка втора.

new_owner
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот new_owner » Чет 06 фев 2014 23:28

Zdravko Zankov написа:Първо сменяш термостата.

Колега ще може ли да ми обясниш как да я обезвъздуша системата и къде се намира датчика за антифриза.И ако може да ми кажете колко е нормалната работна темперетура на този двигател 1.6 АЕК,за термостата човека от който го купих каза че го бил сменял преди 6 месеца .

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пет 07 фев 2014 8:02

Датчика е в казанчето и няма как да го смениш,сменя се цялото казанче.Само че преди това се тества-вадиш буксата и с кабел правиш мост между двете жици,ако не угасне лампата проблема е в самото табло.Мярках някъде и за някакво реле,ама ще трябва ти да ползваш търсачката.
Тя ще ти е нужна и за парното,доста е разисквано.Това,с което мога да ти помогна е да те насоча дали е клапи или е запушен радиатор.За целта само като загрее колата пипни двата маркуча на парното и напиши тук как са на пипане.
По отношение на температурата и стрелката на таблото пък е нужно да замериш и температурния датчик.Проблема може да е в него или пак в таблото.Ако е в таблото ще трябва да се свали и презапои тук-там или да се смени.

kenar11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kenar11 » Пет 07 фев 2014 8:21

Относно написаното от колегата над мен - бях чел някъде че чрез " окъсяване " на буксата на датчика за нивото с мост не гасне лампата на таблото. Има реле в бушонното табло,провери в търсачката. А и ако много са замърсени електродите на датчика в казанчето също мига лампата, най - добре е да го свалиш и хубаво да го измиеш. Успех

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пет 07 фев 2014 9:31

При укъсяване и при изправно табло трябва да гасне,защото симулираш връзката на потопените в течноста контактори.Ако след тази процедура с моста угасне лампата,тогава сваляш и измиваш казанчето поради замърсени контактори.Ако не гасне от това упражнение няма смисъл,проблема е другаде.
Сега след по-сериозен размисъл отхвърлям това за релето.Лампата се командва от самото табло,тя е както за ниско ниво така и за прегряване,явно взима инфо от датчика директно но я управлява нещо като чип или транзистор.Проблема се отстранява с презапояването на въпросните елементи или смяна на таблото.Не съм сигурен дали има връзка със самата стрелка за температурата и сега чрез колегата ще разберем.Ако има връзка е лесно-стрелката не минава 80гр.,значи проблема е в разширитела.Но ако няма връзка остават и двата варианта.Ще разберем след приключването на темата.

new_owner
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот new_owner » Пет 07 фев 2014 9:34

Матркучите на парното са врели ама парно няма сега днес ще пробам за този датчик да го базикам блягодаря за отгоорите до сега :)

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 07 фев 2014 9:37

Zdravko Zankov написа:Първо сменяш термостата.

Много смели съвети. Прекалено смели. Може да се окаже, че нито един от тях не е уместен. Но все пак - Браво за диагностиката от разстояние! За съжаление, освен "смел" не намирам други позитивни епитети за теб.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Пет 07 фев 2014 10:21

Щом маркучите на парното са "врели", не е добре. Изходящият трябва да е по-студен от входящия, тъй като радиаторчето отдава топлина (ако работи нормално). Едва ли системата не е обезвъздушена - пък и си мисля, че на В4 изобщо не се обезвъздушава. Поне аз не съм - при смяна на термостата, смяна на платна на изпарителя и прословутата метална тръба, която беше изгнила.
По отношение лампата на таблото, ако проблемът се окаже в уреда, ще потърся темата на колегата Паралеско, там съм слагал снимки.

Ето линка
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=399970&p=4009635#p4009635

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 07 фев 2014 13:57

При моят Б4 лампата не гасне, дори да си налея течност, докато не изгася и не запаля пак. Т.е. за да е точен теста с окъсяването (окъсяването работи, пробвал съм го на много коли), трябва да върне контакт, да окъси тогава буксата, да запали и тогава да гледа. Т.е. искам да кажа, че ако колата си работи и лампата си мига, дори да окъси, няма да изгасне, докато не изгаси и не запали пак...поне на моят В4 е така.
По повод парното - дори да приемем, че колата наистина загрява до 70 градуса, както е според таблото (което трябва да се провери разбира се,защото тези табла с възрастта си започват много да лъжат :) ), при 70 градуса трябва да вее вътре не много горещо, но не и хладно. По-скоро става дума за скапан радиатор, заминал дунапрен на клапите (стандартен проблем за Б3 и Б4) или проблем с жилото за клапата топло/студено :)
:beer

Потребителски аватар
Espero
Автомобил: Passat B4 1.9TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот Espero » Пет 07 фев 2014 16:34

Относно парното аз съм за клапата.Най вероятно е избягал целия дунапрен и за това няма топло.Така или иначе трябва сваляне на табло.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пет 07 фев 2014 18:54

Зависи дали е с климатик,може да се облепи на място поне клапата топло/студено.Всъщност като стигне до нея ще е ясно къде е проблема,защото ще може да бръкне и опипа и радиаторчето.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 07 фев 2014 20:08

Таблото на тази кола се сваля за 2-3 часа ако действаш бавно и за под час и половина ако си го правил поне веднъж и действаш бързо :) .Според мен е много по-добре да се махне всичко и да се направи, както трябва. Облепянето на място помага само за клапата топло-студено и за централната клапа. Тази, която е за въздушния поток при Пасат без климатик или троник (веднага след вентилатора) не може да се облепи без да се свали всичко. При климатик пък половината В3-ки нямат филтър за купето и вътре в парното е цяла цивилизация и най-добре е да се източи фреона (ако е останал въобще и ако не е R12) и да се разглоби и почисти изпарителя, като се отпуши и дренажа за конденза (той се запушва от парченцата дунапрен от клапата за вътрешна циркулация и боклуците,които влизат през вентилатора. Ето това има вътре :
Изображение
снимката е от моят изпарител на Б3-ката - заводски с климатроник, без ф-р за купето (веднага след процедурата ест. сложих кутия и ф-р).Резултата е налице. По-добре е като ще се прави, да се прави качествено - сваля се цялото табло, разбутва се климатика, оправя се от-до всичко, слага се и друг радиатор и се сглобява. После няколко години не го буташ за нищо (зависи колко ще изкара новия радиатор, което е силно относително). Моят вече е на 3 години и половина и не е мръднал...в колата не смърди на обор като тръгне климатика (което става заради боклуците по изпарителя - въдят бактерии) и не задържа вода в легена под изпарителя (който се оттича през тръбичката за конденза). Много хора идват, тегля им фреона, правят си, каквото им е кеф по таблото и после слагаме нови О-пръстен, където са бърникали и зареждаме системата отново. Така или иначе това е хубаво да се прави през 2 години, за да се подменя маслото...профилактиката на парното е добра причина за профилактика и на климатика. Обикновено ако не липсва много фреон, това струва до към 50-тина лв (не са някакви космически пари). Кофти е при тези с R12 (Пасат Б3 основно са с 12) - там няма техника за изтегляне (или поне не е особено разпространена) и ако има нещо в системата, е по-добре да не се пипа, освен ако собственика няма желание да даде повечко пари и да стане на 134 - излиза около 130лв.
Радиатора за парното е много кофти тема обаче - масово се продават ментета, които нито топлят добре, нито изкарват дълго преди да се пробият. Има много "за" да се смени с нов и "против" .Стария обикновено е позадръстен или поизгнил отвътре от каране с гаден антифриз...пък и е на 20+ години. При пробване да се измие, вариантите са два - или се измива и става ок, или се измива, става ок ама след 2 дни се излива антифриза, защото боклуците вътре са крепяли дупката да не зейне :mhihi . Затова аз лично предпочитам за себе си и за клиентите си, да се смени и радиатора при такова ровене под таблото, защото не рядко оставяме стария и след месец-два,три,половин година,той вземе,че се разтече и пак отначало. От тези, които слагам (Febi) съм доволен като цена/качество (около 30-40лв струват). От поне 100 сложени, има две рекламации - единия явно е бил дефектен, проби се след 3 месеца, сменихме си му го на човека безплатно. Другото се издъни заради г-ра на главата - надула системата до безобразие и цъфнал. Разбира се се продават и такива, които или не топлят добре или не изкарват дълго време, което е риска в тази ситуация.
Иначе по темата - може клапите да са ок и да са правени вече и проблема да е в радиатора или друга част от охл. с-ма. Трябва да се види първо какво се случва като цяло с охладителната система (на каква температура работи, как е циркулацията и т.н.) и тогава да се действа.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Съб 08 фев 2014 7:23

Разбира се.
Аз казах как е най-просто,бързо и ефективно/че и евтино/за откриване на проблема в момента и за по-нататъшно тестване.Особено ако няма климатик.Сваля само въздуховода,облепя клапата топло/студено и кара.Така вече има поглед дали топли достатъчно,кое на къде духа.Може да се наложи пак пълно разглабяне почти веднага или пък след време,зависи както от проблема,така и от шофьора.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 08 фев 2014 9:46

И ти си прав :) .Мисълта ми беше,че това табло все пак е старичко и всичките пластмаси са толкова трошливи,че колкото по-рядко се пипа там,толкова по-добре :) .Затова посъветвах човека да го направим от-до еднократно и повече да не се занимава. Иначе ако иска да закърпи положението - твоя метод е по-удачен :)
:beer

Върни се в “Passat”