Здравейте колеги,
Имам следния въпрос към вас или по-скоро търся съвет.
Първо да кажа с няколко думи, че карам Golf, 97г., доста поддържан смея да твърдя, оправям всеки мъничък проблем, който излезне по него.
В неделя, докато бях паркирал на паркинг на ЛИДЛ, някой ме е ударил и ми е смачкал калника и надрал бронята. Разбира се, олигофренът е избягал като мишка, а за съжаление аз тази година за първи път съм без Каско.
Въпросът ми е следният - дали ако намеря приятел, с който да подпиша ДКП и той да се подпише, че е виновен, мога да взема някакви пари и второ - дали може да има някакви санкции за него - тип, да му стане по-висока ГО за следващата година или пък да го карат да ходи на оглед и т.н..
Наясно съм, че това не е съвсем законно, но и не мисля, че е честно да вадя пари от джоба си, заради простотията и селянията на някой. Ходих до майстора и щетата е за около 100 лева. Именно затова се колебая дали да не тегля една майна на всичко и на следваща заплата да си платя от джоба за това нещо без да се занимавам със застрахователи.

Гражданска отговорност при ПТП и избягал виновен водач
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Гражданска отговорност при ПТП и избягал виновен водач
Последна промяна от Rosenrot на Чет 13 фев 2014 11:05, променено общо 1 път.
- BoU
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: AFN
Re: Гражданска отговорност при ПТП без вина на водача
Колега по добре оправи си сам щетата
П.П. Доколкото имам инфо. приятелят ти може да отнесе някаква глоба , но нека по запознатите да се изкажат не е приятно случилото се изпитвал съм го
П.П. Доколкото имам инфо. приятелят ти може да отнесе някаква глоба , но нека по запознатите да се изкажат не е приятно случилото се изпитвал съм го
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Глоба няма как, защото няма вещо лице на мястото.
Въпросът е, че може да му направят някакъв проблем от застрахователя, макар че и това е доста малко вероятно.
Аз лично преди няколко години бях в такава ситуация, в която аз бях виновен. Тогава моите щети ми се платиха от Каското, а на другия - през моята ГО.
В крайна сметка нито ми искаха колата да я карам на оглед, нито пу ми се увеличи ГО за следв година. Само ми писаха мейли да им пращам някакви документи.
Но нека и другите да кажат.
Въпросът е, че може да му направят някакъв проблем от застрахователя, макар че и това е доста малко вероятно.
Аз лично преди няколко години бях в такава ситуация, в която аз бях виновен. Тогава моите щети ми се платиха от Каското, а на другия - през моята ГО.
В крайна сметка нито ми искаха колата да я карам на оглед, нито пу ми се увеличи ГО за следв година. Само ми писаха мейли да им пращам някакви документи.
Но нека и другите да кажат.
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
Интересна тема.
Преместих в правилния раздел.
Моето мнение е, че е възможно това, но дали ще има някакви последствия за "виновния" незнам.
Трябва да се пита застраховател.
Пс.Заглавието не дава достатъчно информация за въпроса в темата! Измисли нещо друго и го поправи.
Преместих в правилния раздел.
Моето мнение е, че е възможно това, но дали ще има някакви последствия за "виновния" незнам.
Трябва да се пита застраховател.
Пс.Заглавието не дава достатъчно информация за въпроса в темата! Измисли нещо друго и го поправи.
- BoU
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: AFN
Имам комшия които минало лято съвсем несъзнателно е ожулил автомобил на паркинг и си е заминал 2-ва дни по касно му пращат писмо за еди си къде ( мястото на инцидента ) и го викат да му пишат глоба всичко точно но две седмици по късно по пощата получава писмо от еди си коя Г О дължи еди си каква сума за щетата
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
На това последното не вярвам.
Ако има валидна полица ГО няма как която и да е компания да му иска пари.
Нещо не сте се разбрали с комшията...
Ако има валидна полица ГО няма как която и да е компания да му иска пари.
Нещо не сте се разбрали с комшията...

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Гражданска отговорност при ПТП и избягал виновен водач
Промених темата и дано дава малко повече смисъл.
По принцип няма как да има каквито и да е последствия за избягалия водач, при положение, че не е видян.
Ако има каско ще си го оправи като паркинг щета, ако няма каско - ще трябва и той да плаща, макар че като се има предвид каква е щетата по моя автомобил, не е изключено за виновника да няма никакви щети.
По принцип няма как да има каквито и да е последствия за избягалия водач, при положение, че не е видян.
Ако има каско ще си го оправи като паркинг щета, ако няма каско - ще трябва и той да плаща, макар че като се има предвид каква е щетата по моя автомобил, не е изключено за виновника да няма никакви щети.
Едно от изискванията на застрахователя при ПТП с ДКП е двамата водачи да предоставите двете превозни средства за оглед !
- santo_trafficante
- Автомобил:
- Двигател:
Никакви огледи при застраховател ако сте се признали за виновен/пострадал. До края на годината пускат бонус/малус по Г.О. и ще се отразяват щетите със ДКП. Друг е въпроса колко З.К. ще пуснат бонус/малус.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
На теория трябва и двете превозни средства да бъдет представени на оглед.
На практика, обаче, не знам случай някой, който се е признал за виновен, да го карат да ходи на оглед. Не знам дали има и законов начин да го направят.
На практика, обаче, не знам случай някой, който се е признал за виновен, да го карат да ходи на оглед. Не знам дали има и законов начин да го направят.
Rosenrot написа:На теория трябва и двете превозни средства да бъдет представени на оглед.
Е нали се сещаш какво ще стане ако всеки прави като теб (хваща някой познат и да пиши че го е ударил а реално това не е така).
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Според мен не влизай във филми ами извади 100 лева и си го оправи
Белята е станала и каквото и да се случи няма да си доволен, като си видял колата си ударена.

Белята е станала и каквото и да се случи няма да си доволен, като си видял колата си ударена.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Най-вероятно ще направя така, защото не са толкова много парите.
Ама честно казано не виждам защо аз да поемам вината за некоректността на някой.
Нали се сещаш, че ако всеки троши чужди коли по паркинги и после бяга като мишка, също не е ок.
Ами ако щетата беше по-голяма - за няколко хиляди лева? Какво правим? Да си купувам всеки месец нова кола?
Ама честно казано не виждам защо аз да поемам вината за некоректността на някой.
Нали се сещаш, че ако всеки троши чужди коли по паркинги и после бяга като мишка, също не е ок.
Ами ако щетата беше по-голяма - за няколко хиляди лева? Какво правим? Да си купувам всеки месец нова кола?
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Ще ти го кажа така, не мисли, че се опитвам да те успокоя или от сорта. Бил си на грешното място, в грешното време и не си случил на човек. За третото не съжалявай, щото голяма част от хората са такива и реално по-скоро би ме учудило ако човекът беше останал да се оправите като бели хора. Може да се случи на всеки, никой не е застрахован от такива случки.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Така е, но и никой не е длъжен да вади от джоба си пари заради някои друг.
Така или иначе, застрахователите изплащат малко пари за подобни случаи, доколкото знам и вероятно няма да се занимавам.
Така или иначе, застрахователите изплащат малко пари за подобни случаи, доколкото знам и вероятно няма да се занимавам.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”