Гражданска отговорност при ПТП и избягал виновен водач

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Re: Гражданска отговорност при ПТП и избягал виновен водач

Мнениеот DaDiablo » Чет 13 фев 2014 14:02

Ако тръгнеш да правиш такова нещо, най-много да набуташ приятеля ти да ти изплати щетата. При такава щета, на паркинг, едва ли ще ти изплатят и 20-30 лева.

Rosenrot
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Rosenrot » Чет 13 фев 2014 14:30

Да, и аз знам, че плащат малко, което е тъпо, щото дори при нормален ДКП, в случай че човекът е изчакал, няма да ти покрият щетите, които ще платиш.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 13 фев 2014 14:40

Не е баш тъй. При второто ми ПТП, при което бях невинен направихме двустранен протокол и сумата, която ми изплатиха бе отностелно толкоз (майсторът каза 550 лева някъде, дадоха ми 540), колкото ми каза майсторът за ремонта на колата :c020

Rosenrot
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Rosenrot » Чет 13 фев 2014 14:53

То сериозно ПТП е било :smile
Предполагам, обаче, че не е било на паркинг?

Потребителски аватар
Golf4V6
Автомобил: VW Golf mk4 V6 4motion 2000
Двигател: 3.2 BFH 2003

Мнениеот Golf4V6 » Чет 13 фев 2014 19:27

1 към 1. миналата седмица някакъв педал яко ми е ударил левия калник на голф 5цата на паркинка пред блока, колата на момента е без каско защото зимата почти не се кара. и какво...купих си калник от морга, моя цвят с леки забележки и тва е. :screwy

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 13 фев 2014 20:01

Егати темата, егати логиката...
Аз бих се срамувал, ако пусна нещо такова.

divinesweet
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот divinesweet » Пет 14 фев 2014 0:51

Гледам още не се е появил някой брокер да обяснява, вероятно е щото в щетите пари няма.
Видях ви темата от клюкарката на гугъла и затова се понатрапвам, защото като застраховани трябва да си знаете правата. Брокер съм.
3 възможни ситуации.
1.Виновният е избягал и не се знае нищо за него- плащате си сам щетата ако нямате каско. Нищо не може да се направи.

2.Виновният е избягал, но се знае кой е. обаждате се на КАТ, идват, пишат протокол за неизвестен извършител и ако намерят виновния и могат да установят че е той- дават документ и претендирате към неговия застраховател.

3.Знае се кой е виновния и още е там- пишете протокол и претендирате към застрахователя на виновния. Не се пише „виновен съм“ в протокола. Това го прави споразумение без участие на застраховател и е чист отказ. Ако ви говори друго някой застраховател (има и такива) спорете, след възражение- плащат.
Не се карат и двете коли на оглед. Никой гражданин няма правното основание да принуди друг да прави нещо в негова полза. Ако застрахователят иска да види другата кола никой не го спира да си намери сам втория участник.

Ако си измислите протокол е измама. Може и да не ви хванат, но отговорността за действията ви е ваша.

Последствията за виновния. Възможно е да му се оскъпи ГО-то за догодина. Става по два начина- ако си признае (няма да има избор ако ще подновява при същия застраховател), или ако по някакво чудо до една година дадат достъп на застрахователите до обща база данни за ПТП-тата. Може и да стане  :icon_lol

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”