Бора 1,6SR 101 коня 2000г., проблем с първа предавка

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
navi74
Автомобил:
Двигател:

Бора 1,6SR 101 коня 2000г., проблем с първа предавка

Мнениеот navi74 » Чет 16 яну 2014 17:59

Купих наскора VW bora 1,6 бензин . Но имам проблем, първата предавка влиза трудно а съединителят отделя много горе, но не боксува въобще. Колеги дали някой се е сблъсквал със същият проблем.Благодаря предварително .

Христо Стайков
Автомобил:
Двигател:

Re: Бора 1,6SR 101 коня 2000г., проблем с първа предавка

Мнениеот Христо Стайков » Съб 18 яну 2014 13:03

Търси консултация със специалист,но първо потърси малко теми за скоростна кутия DUU За да знаеш за какво иде реч ако си с такава(Дано да не съм прав).

Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Мнениеот plamikcho » Съб 18 яну 2014 19:23

Аз съм имах такъв проблем (1.6 SR/DUU). Получи се постепенно около 2 г след като взех колата. Започна да влиза много трудно понякога, все едно нещо пречи. Това само на 1-ва. С течение на времето зачести, особено през лятото на по-високи температури. Доста неприятно, спреш на някое кръстовище, светне зелено и 1-вата решава, че няма да влезе. Тогава открих, че няма смисъл да се напъва със сила, а просто да се включи на друга скорост (2-ра, 3-та) и леко да се отпусне съединителя колкото да паднат малко оборотите и после влизаше. Проблема е в един елемент от лостовата система, бях намерил и снимки с описание, ще ги потърся че сега не мога да се сетя къде бяха. Имам и фактура в колата със сменените части, някъде към 200 лв ми излезе всичко с работата, като този проблемния елемент беше скъп (130 лв не съм сигурен), казаха ми от сервиза, че само оригинален можели да намерят нямало евтин заместител. След ремонта беше доста по-добре, но не беше оправено на 100 %. Макар и рядко, но като се покара повечко време, пак запъваше на моменти, но в рамките на поносимото. Сравнително лесно с малко раздвижване на лоста се оправяше. И накрая много интересно - след 2 г и нещо каране лостчетата някакси се самонастроиха и този проблем изчезна. Мисля, че поне от 1г не ми е запъвало :biggrin . Добре, че се съжали колицата над стопанина си :beer.

А, да не забравя - нямам и не съм имал никакви проблеми със съединителя и той не беше свързан с проблема.

navi74
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот navi74 » Съб 18 яну 2014 21:09

Здравейте благодаря за съветите,
Ако можеш да ми пратиш снимка или номер на часта. Смених едно от лостчетата които са на скоростната кутия и ги смазахме ама пак заяждат . На първа предавка като включа нещо като че ли има съчма( и трябва да натисна по силно) която натискам на вътре, на вторият път ( на празен ход) влиза много гладко и после пак влиза трудно. Забелязах че като натискам спирачката на таблото ми светва леко лампата за фаровете за мъгла.Това от какво може да е . Чудя се дали това има връзка че съединителят ми отлепя много горе или дали това е нормално за VW борите.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 18 яну 2014 21:34

navi74 написа: като натискам спирачката на таблото ми светва леко лампата за фаровете за мъгла.Т

Имаш проблем с масата на задния десен стоп! Оправя се като се вземе маса от друго място от купето! Ако не можеш сам, някой майстор за 5 лева, ще го оправи този проблем!
А относно скоростите, ако ти го прави само на 1-ва, проверете цялата лостова система за луфтове, няма от какво да е друго!

navi74
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот navi74 » Нед 19 яну 2014 11:57

Благодаря за съветите, в Понеделник отивам при майстора. Ще пиша какво е станало .

Потребителски аватар
vladislav777
Автомобил: VW Bora
Двигател: AKL 2000

Мнениеот vladislav777 » Чет 30 яну 2014 16:08

Колега и аз имам почти същия проблем с мойта Бора , двигателя и годината също са еднакви :) Ще чакам да споделиш какво се е случило ...Поздрави !

navi74
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот navi74 » Чет 13 фев 2014 21:18

Малко закаснях, За първата скорост на бората най-верятно е синхризатор или съединител така каза майстора.Ще се разбере като тръгне да се ремонтира( т.е да се свали ) .Но наскоро открих как първата ми влиза по лесно. Като започна да отлепям крака от съединителя 1-2 см. преди да вкарам първа скорост и тогава първата влиза без никакво усилие.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”