Голф 3 1.6 101 к.с. АФТ Теч на масло от капака на клапаните
- latincho
- Автомобил:
- Двигател:
Голф 3 1.6 101 к.с. АФТ Теч на масло от капака на клапаните
Здравейте!Колата е GOLF 3,AFT мотор,1600сс,74Kw,101 к.с.пълна инжекция,1997г.Имам теч на масло от гарнитурата на капака на двигателя.Алуминиевите колекторни тръби,които се намират над капака пречат и нямам никакъв достъп до него.Бихте ли ме насочили със снимков материал как се демонтира този алуминиев блок за да стигна до капака или има някакъв друг начин за смяна на гарнитурата. Благодаря.
- stypkata
- Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
- Двигател: AEK
Re: Теч на масло
Няма начин да смениш гарнитурата на капака/главата без да свалиш всмукателните колектори.
Сваляш всичко закачено по колектора,сменяш си гарнитурите и после по обратния ред.

Сваляш всичко закачено по колектора,сменяш си гарнитурите и после по обратния ред.
- latincho
- Автомобил:
- Двигател:
Все пак някакви снимки.
- stypkata
Снимки нямам ,но мога да ти опиша общо какво се прави ако вече не си я сменил.Всмукателния ти колектор е на 2 части,сваля се само горната част,ако ще сменяш само гарнитурата на капака на клапаните.Тя е хваната с 5 болта от пред на снадката и 2 отзад под дроселовата клапа се падат.Сваляш всичко закачено по горната част на колектора ( Дроселова клапа,стъпково моторче,всички маркучи за вакуумите ,буксички и т.н. )След като свалиш горната част на колектора е хубаво да хвърлиш някаква кърпа върху дупките на долната част на колектора,за да не се пълни с боклуци докато работиш.Вече ще имаш достъп до гайките на капака на клапаните,развиваш ги и сменяш гарнитурата.За смяна на гарнитура на глава е задължително да имаш динамометричен ключ,защото там болтовете се стягат с точно определена сила.А преди да сложиш новата гарнитура на главата трябва да провериш равнините са кривини с някакъв прав предмет.Има още доста,но за сега е това :)
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Не се разкачва всичко по колектора. Като развиеш болтовете - задните са малко на терсене място, но с малко гедоре се развиват лесно - сваляш 2 щепсела на дросела и датчиците, не помня кои маркучета, въздуховода и обръщаш колектора по посока на акумулатора. Предварително си приготви тел, или кабелче, за да го вържеш да не ти пречи.
Дали ще мажеш силикон, или не - твой избор. Аз винаги слага, като обезмаслявам предварително с коресилин. Чакам да засъхне, сглобявам и стягам умерено. Никога не ми е текла силиконирана гарнитура. Намажи много тънко и гарнитурата на колектора. Елементарно е, успех!
Дали ще мажеш силикон, или не - твой избор. Аз винаги слага, като обезмаслявам предварително с коресилин. Чакам да засъхне, сглобявам и стягам умерено. Никога не ми е текла силиконирана гарнитура. Намажи много тънко и гарнитурата на колектора. Елементарно е, успех!
- stypkata
Re: Голф 3 1.6 101 к.с. АФТ Теч на масло от капака на клапан
Абе от "леко" до "леко" има разлика и зависи особено от физическото състояние на стягащия :) И на мен един приятел така ми беше стегнал "леко" едни болтове,че после го виках да си ги развива сам.
За това си има динамометрични ключове,защото под леко някои разбират едно други друго а оправяне на изкривена глава е сума с която спокойно може да се купи едно ключе....

- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Ако гарнитурата е хубава силикон не се слага....риск от попадане на силикон в маслото.Да!... няма да тече,но и в маслото може да попадне силикон...изборът е твой!Лично аз не давам на "майсторите" да мацат гарнитури със силикон...и не съм имал проблем с теч на гарнитури!
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Ако се намаже и сглоби както съм описал, няма силикон в маслото и течове. А качеството на "оригиналните" и "качествените" гарнитури много добре го знам. На моята кола не съм слагал гарнитура на капака, не ми тече. На старата ми Мазда 1.7 дизел не съм слагал гарнитури на картера и на капака на клапаните, само силикон. На много коли вече няма гарнитури, ама се иска правилният уплътнител и подходящата технология.
И всяка жаба да си знае гьола...
И всяка жаба да си знае гьола...
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
И аз мажа тънък слой на рейнц (тоя в сивата тубичка).Когато е тънък слоя няма опасност от попадане в мотора.
И при мен на АЕК-то течеше доста,но при него колекторите са по-малки и се свалят по-лесно.10 000 км.след смяната нямаше и следа от масло.
И при мен на АЕК-то течеше доста,но при него колекторите са по-малки и се свалят по-лесно.10 000 км.след смяната нямаше и следа от масло.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз смених старата гарнитура на АФТ с гумена на Elring , без силикон или други допълнителни уплътнители, 50 хил.км след процедурата няма проблеми.
Колекторите са лесни за демонтаж/монтаж, само трябват инструменти.
Колекторите са лесни за демонтаж/монтаж, само трябват инструменти.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”