Голф 3 1.6 101 к.с. АФТ Теч на масло от капака на клапаните

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
latincho
Автомобил:
Двигател:

Голф 3 1.6 101 к.с. АФТ Теч на масло от капака на клапаните

Мнениеот latincho » Вто 11 фев 2014 15:20

Здравейте!Колата е GOLF 3,AFT мотор,1600сс,74Kw,101 к.с.пълна инжекция,1997г.Имам теч на масло от гарнитурата на капака на двигателя.Алуминиевите колекторни тръби,които се намират над капака пречат и нямам никакъв достъп до него.Бихте ли ме насочили със снимков материал как се демонтира този алуминиев блок за да стигна до капака или има някакъв друг начин за смяна на гарнитурата. Благодаря.

Потребителски аватар
stypkata
Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
Двигател: AEK

Re: Теч на масло

Мнениеот stypkata » Вто 11 фев 2014 16:29

Няма начин да смениш гарнитурата на капака/главата без да свалиш всмукателните колектори. :rolleyes
Сваляш всичко закачено по колектора,сменяш си гарнитурите и после по обратния ред.

Потребителски аватар
latincho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот latincho » Вто 11 фев 2014 20:37

Все пак някакви снимки.

Потребителски аватар
stypkata

Мнениеот stypkata » Съб 15 фев 2014 18:39

Снимки нямам ,но мога да ти опиша общо какво се прави ако вече не си я сменил.Всмукателния ти колектор е на 2 части,сваля се само горната част,ако ще сменяш само гарнитурата на капака на клапаните.Тя е хваната с 5 болта от пред на снадката и 2 отзад под дроселовата клапа се падат.Сваляш всичко закачено по горната част на колектора ( Дроселова клапа,стъпково моторче,всички маркучи за вакуумите ,буксички и т.н. )След като свалиш горната част на колектора е хубаво да хвърлиш някаква кърпа върху дупките на долната част на колектора,за да не се пълни с боклуци докато работиш.Вече ще имаш достъп до гайките на капака на клапаните,развиваш ги и сменяш гарнитурата.За смяна на гарнитура на глава е задължително да имаш динамометричен ключ,защото там болтовете се стягат с точно определена сила.А преди да сложиш новата гарнитура на главата трябва да провериш равнините са кривини с някакъв прав предмет.Има още доста,но за сега е това :)

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Съб 15 фев 2014 18:57

Не се разкачва всичко по колектора. Като развиеш болтовете - задните са малко на терсене място, но с малко гедоре се развиват лесно - сваляш 2 щепсела на дросела и датчиците, не помня кои маркучета, въздуховода и обръщаш колектора по посока на акумулатора. Предварително си приготви тел, или кабелче, за да го вържеш да не ти пречи.
Дали ще мажеш силикон, или не - твой избор. Аз винаги слага, като обезмаслявам предварително с коресилин. Чакам да засъхне, сглобявам и стягам умерено. Никога не ми е текла силиконирана гарнитура. Намажи много тънко и гарнитурата на колектора. Елементарно е, успех!

Потребителски аватар
stypkata

Re: Голф 3 1.6 101 к.с. АФТ Теч на масло от капака на клапан

Мнениеот stypkata » Нед 16 фев 2014 13:33

Абе от "леко" до "леко" има разлика и зависи особено от физическото състояние на стягащия :) И на мен един приятел така ми беше стегнал "леко" едни болтове,че после го виках да си ги развива сам. :icon_lol За това си има динамометрични ключове,защото под леко някои разбират едно други друго а оправяне на изкривена глава е сума с която спокойно може да се купи едно ключе....

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Нед 16 фев 2014 20:31

Ако гарнитурата е хубава силикон не се слага....риск от попадане на силикон в маслото.Да!... няма да тече,но и в маслото може да попадне силикон...изборът е твой!Лично аз не давам на "майсторите" да мацат гарнитури със силикон...и не съм имал проблем с теч на гарнитури!

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 16 фев 2014 21:32

Ако се намаже и сглоби както съм описал, няма силикон в маслото и течове. А качеството на "оригиналните" и "качествените" гарнитури много добре го знам. На моята кола не съм слагал гарнитура на капака, не ми тече. На старата ми Мазда 1.7 дизел не съм слагал гарнитури на картера и на капака на клапаните, само силикон. На много коли вече няма гарнитури, ама се иска правилният уплътнител и подходящата технология.
И всяка жаба да си знае гьола...

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Нед 16 фев 2014 23:34

И аз мажа тънък слой на рейнц (тоя в сивата тубичка).Когато е тънък слоя няма опасност от попадане в мотора.
И при мен на АЕК-то течеше доста,но при него колекторите са по-малки и се свалят по-лесно.10 000 км.след смяната нямаше и следа от масло.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 17 фев 2014 20:55

Аз смених старата гарнитура на АФТ с гумена на Elring , без силикон или други допълнителни уплътнители, 50 хил.км след процедурата няма проблеми.
Колекторите са лесни за демонтаж/монтаж, само трябват инструменти.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”