Компютър до 400 лева нов или 2-ра употреба?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Re: Компютър до 400 лева нов или 2-ра употреба?

Мнениеот Чудомир » Вто 18 фев 2014 21:39

По скоро съм за лачен употребяван мерц отколкото за чисто нова дачия. След малко ще пусна и снимки.
Имай предвид, че работните станции с Xeon не са от най-тихите. Конкретно показания екземпляр не съм го виждал на живо. Ако си чувствителен към шум от компютър при всички положения го чуи в тиха обстановка.

П.С. Снимките са на лаптоп, но показват употребяван такъв, купен от проверен продавач. Състояние неразличимо от чисто нов, с изключение на малката точица в дясната половина на 1вата снимка. За десктоп още по-малко бих се замислил, защото ще е стоял под нечие бюро.

Изображение
Изображение
Изображение

Последна промяна от Чудомир на Вто 18 фев 2014 21:55, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 18 фев 2014 21:41

Аз лично съм виждал как машини като се дават на прекупвач хардовете им се вадят и се смилат. Може не всички да го правят, но съществува като практика. Други се минават през специални програми за disc sanitation.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Вто 18 фев 2014 21:54

radi_nrj написа:Аз лично съм виждал как машини като се дават на прекупвач хардовете им се вадят и се смилат. Може не всички да го правят, но съществува като практика. Други се минават през специални програми за disc sanitation.

Да, това се нарича media retention и се предоставя на фирми, които боравят с рискова информация - лични данни, банков сектор и т.н.
Ако наистина се окаже, че дисковете на посочените от теб конфигурации са нови - то нещата придобиват друг смисъл.
Все едно да си купиш кола 2-ра ръка, само че с нов двигател :smile
Но ме съмнява...

Колега Чудомир, много подобни машини се ползват на докинг станции и външно нямат каквито и да било дефекти и са си буквално нови, но реално са си работели доста време. Особено ако се прави buy out на машините на голяма фирма.

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Вто 18 фев 2014 22:03

за около 400лв. вчера гледах (?? някъде ??) работна станция DELL с 8 ядран Intel с 8GB RAM и Invidia Quadro и подобен HP с
два четириядренни AMD процесора 8GB RAM и Invidia Quadro
само дисковете им бяха малки около 250GB
А относно износването - на работа позвам компютър Сименс който е изключван десетина пъти за почистване в последните 7-8 г.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 18 фев 2014 22:06

Много трудно е в момента да са нови тези дискове по 160-200 ГБ по простата причина, че вече такива няма на пазара (освен новите SSD).

Така като гледам най-малките дискове, които се предлагат нови са 500 GB и те са някакви изостанали количества явно и струват на цената на 1ТБ...

За 400 лв наистина втората употреба е по-добрият избор. Дори да гръмне харда след време - даваш 100 лв и си пак в играта, но вече с 1Т.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Вто 18 фев 2014 22:18

Smeagol написа:Колега Чудомир, много подобни машини се ползват на докинг станции и външно нямат каквито и да било дефекти и са си буквално нови, но реално са си работели доста време. Особено ако се прави buy out на машините на голяма фирма.

Съгласен съм с теб, но сме на едно мнение, че едва ли един workstation е работил по-малко време :mrgreen

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Вто 18 фев 2014 22:27

Колеги мерси за съветите, ориентирам се към нов компютър.Склонен съм да доплатя още 100 лева за да взема нещо малко по-добро.Тоест до макс 500 лева крайна цена, пък каквото сабя покаже.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 18 фев 2014 23:17

Един доста посредствен нов комп отива на 600лв

Eто и Intel:
http://nikem-bg.net/cart/49609p1r49905p1r43727p1r46943p1r50713p1r46812p1r1003975p1rf.html

Ето AMD:
http://nikem-bg.net/cart/50086p1r1143p1r43061p1r46943p1r50713p1r46812p1r1003975p1rf.html

Като съм оставил опцията да си добавиш още 4GB RAM. Отделно е добре на кутията да се сложат 1-2 вента а хубавити тихи почват от 7-8лв бройката. При конкретните конфигурации AMD-то ще е малко по-бързо и с възможност за клок докато интела ще е доста по-икономичен от към харчене на ток.

Последна промяна от radi_nrj на Сря 19 фев 2014 10:42, променено общо 2 пъти.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Сря 19 фев 2014 8:21

Марковите компютри са като всички останали, не мислете, че примерно кондензаторите по дъното са по-добри от тези на немарковите машини, всъщност повечето нови дъна са с керамични и изкарват няколко пъти повече. Марковите имат и друг проблем - нестандартни дъна, охлаждане, видеокарта и захранване, често ако нещо даде фира може да се смени само с оригинално. Захранването обикновено е слабо, а мястото за видеокарта нестандартно, BIOS не дава възможност за много настройки. Понеже стана въпрос за твърди дискове, там проблем няма да се сменят, стандартни са.
За 400-500 лева нова машинка е най-добър избор за мен :th_up

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 19 фев 2014 8:46

Мога да се обзаложа, че никой от препоръчващите нова машина за 400лв НЕ Е с такава, нито пък е работил на такава скоро. Говоря за работил, а не виждал.
За 400лв новите компоти не могат да стъпят на малкото пръстче на марковите втора употреба като надежност, шум, кутия ...
Авторът вместо да избира по съвети от знайни и незнайни "специалисти" да се разходи по познатите си и да сравни. Едно отваряне на кутията за да видиш как изглежад отвътре, пускане и 5-10 мин работа на всеки компот са напълно достатъчни за да си изгради човек представа за разликата между "лачен употребяван мерц отколкото за чисто нова дачия" - намирам сравнението за много на място.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DundyTheCroc » Сря 19 фев 2014 8:55

myrshavija написа:Мога да се обзаложа, че никой от препоръчващите нова машина за 400лв НЕ Е с такава, нито пък е работил на такава скоро. Говоря за работил, а не виждал.
За 400лв новите компоти не могат да стъпят на малкото пръстче на марковите втора употреба като надежност, шум, кутия ...
Авторът вместо да избира по съвети от знайни и незнайни "специалисти" да се разходи по познатите си и да сравни. Едно отваряне на кутията за да видиш как изглежад отвътре, пускане и 5-10 мин работа на всеки компот са напълно достатъчни за да си изгради човек представа за разликата между "лачен употребяван мерц отколкото за чисто нова дачия" - намирам сравнението за много на място.

Като незнаен специалист, занимаващ се и с поддръжката на едни 400-500 маркови машини на работа мога да потвърдя, че наистина всичко е сметнато, прегледно и работи чудесно докато щайгата е нова. Лошото идва после, като изтече гаранцията и почнат ремонтите. Няма да навлизам в подробности, но от две години организацията ни купува брандирани, но реално асемблирани машини със стандартни компоненти :wink

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 19 фев 2014 9:05

И на теб ли не ти работи бутончето "нов отговор"?
Хайде сега кажи колко струват тия "асемблирани" машинки? И колко време си прекарал на компот за 400лв през последните 1-2г?

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Сря 19 фев 2014 9:23

Ето машина купувана нова за 400лв (даже на тая снимка вече е сменено видеото и съм поподредил кабеляка), примера е от преди 4 години, но принципа продължава да е актуален:
Изображение

Беше с целерон на 775, Радеон 5450 и 3 гиги рам.

След 6 месеца ползвателя вече не издържа и се почнаха ъгрейди.
Сменихме видеото с 7750 1GB GDDR5 180лв - малко подобрение ама целерона го беше стиснал за гушата и оригиналното 350W захранване с 3 отделни 12V линии почна да прави въртели.

Взехме Core2duo E8400 около 150лв и видеото се отпуши, но след половин час натоварване захранването почваше да мирише :mhihi

Един Корсар CX430 за около 80лв. Хубаво захранване с една мощна 12W линия и машината заработи доста по-стабилно

Оставаше несиметричната памет и взехме още 1 бройка 2GB за 40лв

Всичко хубаво ама стоковото охлаждане на интела почна да издава странни звуци, а междувременно машинката поостаря и за да можеше да се ползва за нуждите на собственика се наложи лек клок. Айде 2 тихи вента и хубав охладител за процесора 80лв.

Сметката мисля, че и сами може да я направите.

Вярно стана много тиха и стабилна машина ама тия 400лв ги дадоха 2 пъти и отгоре. В заводския си вид тоя комп ставаше предимно за пишешта машина :mhihi :mhihi :mhihi

Въпросната машина в последната си конфигурация работи и до ден днешен и се представя добре въпреки че годинките и тежат. Важното е да си припомним, че това отдавна не е комп за 400лв.

Изображение

Последна промяна от radi_nrj на Сря 19 фев 2014 9:55, променено общо 4 пъти.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DundyTheCroc » Сря 19 фев 2014 9:31

Работи, защо?
Цената на машините е с малко над една трета по-ниска от аналогичните маркови при същите гаранционни условия.
Марковите и те вече не са това, което бяха едно време, на последната доставка от такива на 20 процента им изгоряха видеокартите, понеже радиаторите им се подуха от охлаждащата течност вътре и деформираха платката.
На асемблирана от мен машина с използването на доста стари компоненти си карам няколко години в нас, дори е клокната и проблеми никакви. Цената и е твърдо под 400 лева.
Сега и аз ще те питам на колко маркови машини ти се е налагало да търсиш части за следгаранционен ремонт?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 19 фев 2014 9:50

Явно ти е забавно да увърташ. На мен ми е забавно пък да се заяждам за това, че го правиш.
Питах те колко струват "асемблираните" машини, с които заменята "марковите", че ги даваш за пример. Не отговори. 400лв?
Питах те колко време си прекарал на НОВ компот за 400лв през последните 1-2г. Извъртя го - бил си сглобил сам някакъв със стари компоненти с неуточнена цена като нови ...
Колкото до това колко компютъра поддържам - в момента само 6-7. От известно време не се занимавам с поддръжка, а и когато го правех, не можех да се похваля с голям брой компютри във фирмата - около 150 в офиса, които не се разваляха достатъчно често, за да започна да купувам "асемблирани". Отделно няколкостотин "нестандартни" компютъра, за които избягвахме да купуваме части, защото бяха както ти казваш "нестандартни" и изполвахме развалените за донори. В условията на работа на тези "нестандартни" компоти, "асемблиран"-ите нямаше да изкарат и година. Както и "марковите" работни станции, които купувахме за офиса.
Но темата се измества. Аз съм твърдо убеден, че употребявана маркова десктоп машина е в пъти по-надеждна от нова, ако са на еднаква цена. Затова и избирам употребявани, когато цената е от значение. Ако бюджетът е голям, бих избрал нова машина с качествени компоненти ... макар думата "качествени" напоследък да е позагубила значението си.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”