Здравейте колеги. Бих искал да споделя с вас какво се случи днес. Преди месец ходих в сервиз да ми сменят пистовия ремък (който в момента вие) и в серзива установиха, че тампоните отпред на макферсъна са за смяна - пред мен майстора повдигна гумата и от горе доста растояние се отвори. Реших да си взема комплект тампон на амортисьор "KYB SM1704". Видях в интернет, че ги дават по годината на колата, че са такива, а и в магазина (един от големите вносители на части) ми казаха, че са тези. Добре вземам 2 броя - 2х34 лв.= 68лв. Днес ходих на сервиз - разбрахме се за смяната, че ще струва 25 лв. на страна - тоест общо 50 и почнаха да разглобяват. Махнаха първия тампон и да слагат новия, обаче майстора нещо не му хареса, защото след като сложи лагера, отгоре тампона и зави гайката - при издърпване на ръка на тампона нагоре - той се измъкваше... Майстора каза, че дупката на тампона била по голяма, от колкото трябва и за пръв път му се е случвало такова нещо?!?! Предложи ми да отидем до магазина да заменим тампоните и да сравним старите (който визуално бяха същите, като новите) с други марки. Да обаче в магазина, се оказа че нямат налични други тампони. Ето тук беше най-странното - как може да нямат налични такива части, все едно това не се поврежда или пък никой не ги сменя тея тампони?!?! Хубаво разбрахме се с хората - върнах тампоните и ми върнаха парите. Върнахме се в сервиза и майстора отиде до някакъв близак магазин за авточасти - върна се с някакви за мен нейзвестни комплект тампони марка "TEKNOROT" . На кутията пише, че са турски. На лагера не видях да има някакви надписи. Каза ми, че струват по 20 лв. парчето = 40лв. Хубаво сложиха ги и този път тампона не излизаше от гайката. Стехнаха всичко и отидох на реглаж на предницата - айде и там 25 лв.
Равносметката - 40 лв. за тампони + 50 лв. труд + 25 лв. реглаж = 115 лв. и в крайна сметка се оказах с турски тампони "TEKNOROT".
Моля коментирайте случая. Странна работа защо първите тампони "KYB SM1704" се оказаха малко по широки. Не разбрах от тампоните ли беше проблема или от майстора?!?!
П.С. - Ще помоля колегите от Варна да препоръчат някой добър майстор (човека е най-важен), защото това не е първия път, в който оставам с усещането, че съм прецакан.

Golf 3 1996г - смяна на предни тампони - Макферсън
- the_fast_r1
- Автомобил: Golf III 1.9 TDI
- Двигател: 1z - 1996
- drago_tr
- Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
- Двигател: AFN AVB
Re: Golf 3 TDI 1996г - смяна на предни тампони - Макферсън
Приятелю....лемфьодер са по 15-17 лева бройката. Хвърлили са те много яко на черешата отвсякъде. Защо те е пращал на стенд?....Направо са ти одрали кожата
Направо мен ме е яд.
Що не си питал тука, преди да ходиш по каквито и да е сервизи и майстори.

Що не си питал тука, преди да ходиш по каквито и да е сервизи и майстори.

- batko_miro
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: CHGA 2010
За тия 40 лв. можеше да си купиш тампони BOGE с лагери INA и да забравиш за проблема за много дълго време.
- the_fast_r1
- Автомобил: Golf III 1.9 TDI
- Двигател: 1z - 1996
Признавам, че съм си за бой колеги. Трябваше предварително да питам тук! Сега само ми остава, да чакам момента в който ще се разтропат тея тампони и лагери е ще трябва да повтарям процедурата.
Колега "drago_tr" - реглажа не е ли задължителен след смяна на тампоните и лагерите? Аз ходих, защото ми казаха, че трябва да отида...
Колега "drago_tr" - реглажа не е ли задължителен след смяна на тампоните и лагерите? Аз ходих, защото ми казаха, че трябва да отида...
- drago_tr
the_fast_r1 написа:Признавам, че съм си за бой колеги. Трябваше предварително да питам тук! Сега само ми остава, да чакам момента в който ще се разтропат тея тампони и лагери е ще трябва да повтарям процедурата.
Значи....ако не е разделян амортисьора с пружината от шенкела не се минава стенд. Но понеже мързеливите майстори,и нали са мързеливи, откачат само шенкела, защото им е по лесно на тях, което автоматично те праща на стенд за преден мост.
По принцип аз правя така...свалям целия шенкел със все амортисьора, без да отвивам ония двата големи болта. Сменям си лагери , тампони после закачвам и готово и никакви стендове. На стенд само ако сменям накрайник.
Даже наскоро влизах в спор с един набеден майстор, който ме убеждаваше, че ако се откачи само шенкела и не е необходимо да се ходи на стенд. Казах му да си скъса китапа и че при него никога няма да отида да ми прави нещо по колата.
Това са елементарни неща....срамота.

- batko_miro
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: CHGA 2010
Никога ли не правиш реглаж? Хубаво е ПОНЕ веднъж годишно да се минава реглаж, като се износят някои елементи по окачването, има вероятност да се променят някои ъгли, гуми се износват неправилно, намалява устойчивостта... Не говоря конкретно за теб, а принципно 

- drago_tr
batko_miro написа:Никога ли не правиш реглаж? Хубаво е ПОНЕ веднъж годишно да се минава реглаж, като се износят някои елементи по окачването, има вероятност да се променят някои ъгли, гуми се износват неправилно, намалява устойчивостта... Не говоря конкретно за теб, а принципно
Съгласен съм...но визирах само конкретния случай при смяна на тампоните.
Дори и да пропадна в някоя по сериозна дупка, така че да ми се разтропат зъбите....пак отивам, защото гумите ми са чистак нови...и леките отклонения ги съсипват.

Но за това, което е правил колегата като ремонт, ако е имало в майстора знания, логика и желание, не би трябвало да посещава стенд.

Да не говорим за цените.....за 10 болта да отвиеш и завиеш и то с гайковерт... 50 лева

...излезнахме от темата

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”