Относно последния филм на Мел Гибсън
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- tyo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
С бруталността си "Апокалипто" кара "Страстите Христови" да изглежда като анимация на Дисни
Прочетох с интерес критическите дискусии имало ли, или нямало място "скандалното" клане на теле в реално време в българския филм "Обърната елха". Първите пет минути на "Апокалипто" на Мел Гибсън са достатъчни да забравите всички телета, превърнати в пастърма. Насилието и кървищата отдавна са любим изобразителен похват в Холивуд. А конкретно на Мел са му дори по-любим, отколкото тестото може да поеме. Австралиецът демонстрира този свой почерк още в "Смело сърце", продължи със "Страстите Христови", с който изправи на нокти половината религиозни общности, и довършва касапницата в най-новия си епос. Този път под ножа е империята на маите. Налага се едно уточнение - от "Апокалипто" изобщо не става ясно каква е тая империя, строила ли е стъпаловидни пирамиди, високи по 400-500 метра, в Чичен Ица, храмове и пътища, имала ли е жреци, математици и календари, или е била просто банда изрисувани диваци, които си правят сексуални шегички, хапват тапирски тестиси и се избиват едни други. Тоест, не е лошо предварително зрителят да попрочете за централноамериканските цивилизации, преди да пристъпи към гледане и размишления какво, аджеба, е искал да каже Гибсън с филма си. Той вероятно е искал да каже нещо за самоунищожението, за упадъка на ценностите, за безхаберието на управляващите, избиващи собствения си народ, за самозабравата и други такива актуални работи. Но всички тези неща не се виждат на екрана. Вижда се само как сборна формация мургави натуршчици (нито едно холивудско включване!) по препаски и садистично тежък пиърсинг умират или убиват. В по-голямата си част сцените са брутални. Изглеждат малко самоцелни. Дори за хора, изгледали и харесали "Страстите Христови". Но това е, защото в "Страстите" имаше актьорски изпълнения, от една страна, и от друга - история, вълнуваща целия християнски свят.
В "Апокалипто" такива работи няма. Вярно - откъм изработка филмът е много майсторски. Подборът на кадри измежду местните племена, говорещи оригинален индиански диалект, е находка. Желанието на Гибсън за автентичност е похвално. Австралиецът е цар на епичните разработки и на изобразяването на човешко страдание - доказал го е неведнъж. Просто този път е прекалил. Искат се здрав стомах и още по-здрави нерви, за да избуташ 140-минутния му филм до края. Що се отнася до това какво е искал да каже - може би, че според календара на маите светът ще свърши след има-няма шест години - на 23 декември 2012 г.
А. Димитрова - вестник Сега
[ Статията е отпечатана на 22 декември 2006 ]
-
- Автомобил:
- Двигател:
малко ще се обоснова защо не ми харесва тоя филм.
1. няма никаква атмосфера, започва в някакво село в някаква джунгла, с някакви голи хора. не се споменава нито маи ли са, чеченци ли са. някви други голи хора, на вид абсолютно същите почват да колят другите.
2. филма реално започва половин час преди края му, до тогава чакаме да се случи нещо.
3. безцелно проливане на кръв, всеки 2 минути се показва я извадено сърце, я някоя разбита глава с течащ мозък. и всичко това без особен смисъл, просто показване.
4. не видях нито една красива картина, филма е сниман на адски красиво място, а ни покават само някакви дивотии.
5. не усетих никакъв намек за велика цивилизация, все си мисля че маите поне малко са разбирали от слъчеви затъмнения, и не биха изглеждали толкова изненадани че виждат такова. все пак тези хора са имали едни от най-точните слъчеви календари.
6. филма си е чиста загуба на време и на 6 лева
1. няма никаква атмосфера, започва в някакво село в някаква джунгла, с някакви голи хора. не се споменава нито маи ли са, чеченци ли са. някви други голи хора, на вид абсолютно същите почват да колят другите.
2. филма реално започва половин час преди края му, до тогава чакаме да се случи нещо.
3. безцелно проливане на кръв, всеки 2 минути се показва я извадено сърце, я някоя разбита глава с течащ мозък. и всичко това без особен смисъл, просто показване.
4. не видях нито една красива картина, филма е сниман на адски красиво място, а ни покават само някакви дивотии.
5. не усетих никакъв намек за велика цивилизация, все си мисля че маите поне малко са разбирали от слъчеви затъмнения, и не биха изглеждали толкова изненадани че виждат такова. все пак тези хора са имали едни от най-точните слъчеви календари.
- dermeister
- Автомобил:
- Двигател:
Уникално добър филм, не съм съгласен по нито една от точките на колегата преди мен. Аз лично обожавам такива филми, а Мел Гибсън вече го признах тотално. Който харесва дълбоки, смислени, историчски филми ще му хареса. А как чакам 300 и Pathfinder. Лелеее направо ще се размажа от кеф. След почти 2 години суша, идват яките филми! 

- Scarchu
- Автомобил: Black
- Двигател: with internal combustion
- Контакти:
Tomcat написа:малко ще се обоснова защо не ми харесва тоя филм.

- Volkov
- Автомобил: Golf 3 20 Jahre
- Двигател: 2.0 16V ABF
Tomcat написа:малко ще се обоснова защо не ми харесва тоя филм.
Баце смисъла на филма както явно не си забелясъл беше в началото и в момента в който (нашто момче дето отначалото като уби онова животно, го разпредели сърцето- за боговете, дроба за некъв друг и тн.), вражеското племе започна да ги принася тях в жертви точно както те принесоа животното, смисъла е в новото начало, въпреки че си сбъркал ти се дава шанс да се поправиш!!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”