Към Радо - и ти си прав, ама в случая радиатора на колегата не е нов и се е пробил - това не гарантира, че му е заминала гарнитурата, може просто радиатора да си е стар и да му е дошло времето да се цепне, може и да е нов и да е менте (цепил ми се е радиатор на парното на 1 месец, без на колата да и има нищо - ментенце). Отделно както вече казах - ако е изправна капачката на разширителния съд, през клапана и ще изхвърли свръхналягането доста преди да разцепи половината система, нали това и е идеята всъщност на този клапан там :) .Предвид,че колегата я е сменил с друга и пак не извира вода оттам при загряла кола - системата няма свръхналягане. Ти сам си ме подкрепил и за другото, което води до това, че най-вероятно не е гарнитура - колата не прегрява по уреда на таблото, както и по лазерен термометър, който мери директно главата, което значи, че си има циркулация в системата т.е. няма свръхналягане вътре и няма локално прегряване на главата (което са основните белези при заминала г-ра).

Към колегата - това какво и кога си сменил и какви неща има колата, обикновено е хубаво да го напишеш в началото на темата за да не се изказваме неподготвени, както аз направих за работата на бензин :)
И все пак, по повод релето за ресет - то не ти решава проблема с работата на бензин сутрин, защото компютъра винаги тръгва в заводски настройки, а има период на самообучение (около 100км) ,чак след което колата започва да работи нормално на бензин. При теб това няма как да стане, защото след всяко връщане на ключа, си в заводски настройки. Има писано много по темата, аз съм със същия мотор и съм го пробвал и лично, както и на поне 10 клиента - ефектите са като при теб - първо палене сутрин на бензин е зле и много често работи като на 3 цилиндъра (същото, което ти описваш). Колкото повече време караш така, толкова по-зле става, защото постоянно ресетираш компютъра. Накрая той спира да работи въобще на бензин или започва да работи перманентно адски зле и съответно трябва да го смениш с друг.Коментирали сме го доста във форума и има много информация за този проблем при 1.8 моно.
За замръзването на изпарителя - принципно според мен е нормално да замръзва, особено ако е вързан паралелно на парното, а не на друга част от малкия кръг. Причината е, че през парното дебита е по-голям и повечето вода минава оттам, а малка част минава през изпарителя и съответно той може да замръзне много по-бързо. При 1.8 моно най-доброто място за връзване на изпарителя е на малкото маркуче, което излиза от всмукателния колектор :) .Също така различните изпарители замръзват по различно време - има един индекс на изпарителя,който гарантира до каква минусова температура той може да работи без да се обледи и да спре да изпарява газта. Също така изпарителя е най-тясната част от системата с една доста тясна серпентина вътре и всичките боклуци се събират там и ти пречат на циркулацията.В началото не си имал проблем, защото е бил чист явно,в последствие може и да няма добра циркулация през него и да замръзва по-лесно.
Не разбрах - в крайна сметка имаш ли проблем с парното в момента, понеже аз оставам с такова впечатление от написаното, пък го няма като симптом в началното описание на проблема? Само да вметна - това, че нямаш читаво парно също не гарантира 100% проблем с гарнитурата на главата, питам само :)
Както те посъветвахме, пробвай две неща за да си сигурен :
- спри газта или откачи изпарителя от охл. с-ма и виж как ще бъде.
- свали свещите и разгледай какво става в цилиндрите - имаш ли "измит" отвътре цилиндър (най-лесно се познава по челото на буталото и то по това,че по него няма никакви нагари и е перфектно излъскано), ще трябва да призная ,че Радо е прав за гарнитурата и ще бъда принуден да му пратя бира (между другото ако тази година реши най-накрая да дойде да му видя климатика, ще му я натоваря даже в колата или ще му помогна да я оползотворим, докато е още 'ладна

).