голф 3 1.8ми 75 к.с. Съмнение за гарнитура

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: голф 3 1.8ми 75 к.с. Съмнение за гарнитура

Мнениеот radotom » Нед 02 мар 2014 18:28

Стефане, не е нормално, брат.
Приятелчето, при който ходя да си ръчкам по колата навремето ми каза следното: "Радиатор(че) ей така, от самосебе си не се пука! Винаги има причина!"
Малко след първото ми цепене на мотора (след пробила гарнтура) отивам да си сменя и 'въздишащото' радиаторче на парното. А там едно АУДИ 80 за същата процедура.
АЗ: Яяяя! Още един с избила гарнитура.
Той: Не, Аудито не надува, сменихме предното радиаторче, а това явно излезе дефектно и се проби за 2-3 месеца.
Аз: Ангеле, ти си ме учил, че не става така номера! Надува!
Той: Не надува, мерихме го с реактива за СО в охладителната.

В крайна сметка след смяна на радиаторче, наливане на нов антифриз и палене се оказа, че колата вдига 90* буквално за 2 минути! :horror
Толкова беше нужно на газовете да изтикат водата от водната помпа и да не може тя да завърти, следователно - главата 'кипваше' :icon_lol
Но онова беше криминален случай!

Таааа... този сцепен радиатор говори за налягане в охладителната система.
Дали прясна газ или изгорели газове - след байпас на изпарителя ще се види.

Потребителски аватар
enjoyner
Автомобил: Mk5 4motion
Двигател:

Мнениеот enjoyner » Нед 02 мар 2014 19:00

zfa159 написа:Всъщност не виждам нещо странно в поведението на колата...
1. надуването - тази система се надува на около 1 атмосфера при нормални условия и да, дори при добре работещ изправен двигател, напълно загрял, на пипане са доста твърди. Субективно е колко са твърди, всеки разбира по различен начин твърдостта на маркуча. Ако до толкова вкарва налягане в системата, че да пренадува маркучите, няма да е само това - ще изчезва парното и колата започва да грее и също така да изхвърля антифриз през разширителния съд.Щеше да стига 100 градуса най-редовно.Причината е, че налягането в системата,което идва от някъде (без значение дали г-ра глава или изпарител), спира циркулацията на антифриза и мотора "завира".
2. замръзването на изпарителя - нормално е след като палиш на газ и караш първоначално само на газ - зависи как е вързан изпарителя към системата и до колко имаш циркулация през него. Това не е странен проблем изобщо и няма причина да се учудваш, че се случва.
3. работата на бензин - нормално, защото караш на газ. Ресетирай компютъра в заводските настройки, после карай 100км само на бензин и си сложи нова ламбда сонда (от газта 100% е умряла отдавна вече) и чудо - сутрин като я запалиш на бензин, ще мърка. После ще покараш 200-300км на газ и на бензин пак ще стане кошмар.
4. свещите - ако вкарва масло в цилиндрите или прекъсва кабел или капачка и палец,пак така ще прави и свещите ще са различно износени и с различен цвят.Същото важи и ако цилиндрите са различно износени (компресията). Нормално е да са черни ако палиш на бензин, защото както вече казах,колата ти не работи изобщо правилно на бензин :) .Ако свещта е бяла и като погледнеш през дупката,челото на буталото няма никакви нагари и е чистичко като снимката на колегата - вкарва и гори по малко антифриз (вода) в този цилиндър. Ако са светло кафяви - нормално горене на газ. Ако са черни - не гори добре или гори масло.
Няма логика и с двата изпарителя да вкарва газ в охладителната система, освен ако нямат един и същи дефект. Можеш да го откачиш, за да си сигурен все пак, че нямаш проблем с него, макар че реално е достатъчно да спреш газта от крана на бутилката и да караш,докато колата изгасне.Така няма да имаш нялгане в изпарителя и няма да блъска налягане към охладителната система. (там хватката е, че антифриза грее частта с високото налягане на изпарителя, където налягането на газта е 4-8 атмосфери и съответно винаги вкарва газ към антифриза, а не антифриз към газта и като спреш газта, проблема трябва да изчезне, ако е оттам).
По-добре отиди някой да я види тази кола, преди да и свалиш главата за няма нищо.
:beer

Колега напълно си прав ,съгласен съм с вс написано от теб с но леки поправки и подробности "забележки":
Колата я карам малко над 4 години вече, като през изминалата сам и навъртял близо 70хил. километра
През първата година се караше само на газ и зима и лято, понеже бензиновата помпа беше се скапала"така купих колата"
Когато взе да ми намалява парното реших да и сменя термостата, но останах изненадан ,че той въобще го нямаше, тоест въртяла е постоянно на голям кръг без да ми замръзне изпарител а за парно да не ти говоря ще те запали, в последствие разбрах от форума за клапите,че започнат ли да хвърчат парно не чакай.
Компа съм го направил на авто ресет всеки път когато изкараш ключа.
Ламбда сондата последно като я закачах на елкон и вагком се виждаше не съм я мерил и нз какви стойности показва но да речем че не е умряла съвсем.
Маслото го пипаше но беше някво калпаво Вайко, смених го с Лики моли грам не пипна сега съм с Кастрол не бута и грам за 10000 км което мн ме учудва.
Кабелите са силиконови около 90лв ги платих свещи палец капача смених.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 03 мар 2014 14:22

Към Радо - и ти си прав, ама в случая радиатора на колегата не е нов и се е пробил - това не гарантира, че му е заминала гарнитурата, може просто радиатора да си е стар и да му е дошло времето да се цепне, може и да е нов и да е менте (цепил ми се е радиатор на парното на 1 месец, без на колата да и има нищо - ментенце). Отделно както вече казах - ако е изправна капачката на разширителния съд, през клапана и ще изхвърли свръхналягането доста преди да разцепи половината система, нали това и е идеята всъщност на този клапан там :) .Предвид,че колегата я е сменил с друга и пак не извира вода оттам при загряла кола - системата няма свръхналягане. Ти сам си ме подкрепил и за другото, което води до това, че най-вероятно не е гарнитура - колата не прегрява по уреда на таблото, както и по лазерен термометър, който мери директно главата, което значи, че си има циркулация в системата т.е. няма свръхналягане вътре и няма локално прегряване на главата (което са основните белези при заминала г-ра). :mhihi
Към колегата - това какво и кога си сменил и какви неща има колата, обикновено е хубаво да го напишеш в началото на темата за да не се изказваме неподготвени, както аз направих за работата на бензин :)
И все пак, по повод релето за ресет - то не ти решава проблема с работата на бензин сутрин, защото компютъра винаги тръгва в заводски настройки, а има период на самообучение (около 100км) ,чак след което колата започва да работи нормално на бензин. При теб това няма как да стане, защото след всяко връщане на ключа, си в заводски настройки. Има писано много по темата, аз съм със същия мотор и съм го пробвал и лично, както и на поне 10 клиента - ефектите са като при теб - първо палене сутрин на бензин е зле и много често работи като на 3 цилиндъра (същото, което ти описваш). Колкото повече време караш така, толкова по-зле става, защото постоянно ресетираш компютъра. Накрая той спира да работи въобще на бензин или започва да работи перманентно адски зле и съответно трябва да го смениш с друг.Коментирали сме го доста във форума и има много информация за този проблем при 1.8 моно.
За замръзването на изпарителя - принципно според мен е нормално да замръзва, особено ако е вързан паралелно на парното, а не на друга част от малкия кръг. Причината е, че през парното дебита е по-голям и повечето вода минава оттам, а малка част минава през изпарителя и съответно той може да замръзне много по-бързо. При 1.8 моно най-доброто място за връзване на изпарителя е на малкото маркуче, което излиза от всмукателния колектор :) .Също така различните изпарители замръзват по различно време - има един индекс на изпарителя,който гарантира до каква минусова температура той може да работи без да се обледи и да спре да изпарява газта. Също така изпарителя е най-тясната част от системата с една доста тясна серпентина вътре и всичките боклуци се събират там и ти пречат на циркулацията.В началото не си имал проблем, защото е бил чист явно,в последствие може и да няма добра циркулация през него и да замръзва по-лесно.
Не разбрах - в крайна сметка имаш ли проблем с парното в момента, понеже аз оставам с такова впечатление от написаното, пък го няма като симптом в началното описание на проблема? Само да вметна - това, че нямаш читаво парно също не гарантира 100% проблем с гарнитурата на главата, питам само :)
Както те посъветвахме, пробвай две неща за да си сигурен :
- спри газта или откачи изпарителя от охл. с-ма и виж как ще бъде.
- свали свещите и разгледай какво става в цилиндрите - имаш ли "измит" отвътре цилиндър (най-лесно се познава по челото на буталото и то по това,че по него няма никакви нагари и е перфектно излъскано), ще трябва да призная ,че Радо е прав за гарнитурата и ще бъда принуден да му пратя бира (между другото ако тази година реши най-накрая да дойде да му видя климатика, ще му я натоваря даже в колата или ще му помогна да я оползотворим, докато е още 'ладна :mhihi :Mr Green Fun ).
:beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”