Golf 3, 1.4m, 94г, АБД, газ - трудно и бавно се форсира

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
aleksandurg
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABD 1994

Golf 3, 1.4m, 94г, АБД, газ - трудно и бавно се форсира

Мнениеот aleksandurg » Сря 05 мар 2014 21:15

Здравейте!
Първо за самия проблем.
Трудно и бавно се форсира, няма мощност при движение, тромава е, от ауспуха се чува гъгнещ звук (глух). Прави впечатление, че при плавно подаване на газ постепенно ускорява, но при рязко подаване забива муцуна за 2-3 секунди, след което започва бавно да набира скорост. Проблема се появи спонтанно ето и малко жокери:

- колата е с ГУ Ловато, сменени мембрани на изпарителя преди по-малко от година, сменен филтъра на клапана между бутилката и изпарителя
- свещи БОШ и кабели Маркюем, сложени преди 3000км
- палец и дистрибуторна капачка сменени преди 1000км
- сменено делко с датчик на хол преди месец с втора ръка оригинални ( направена е центровка)
- оборотите са нормални и не тресе
- колата не работи на бензин, заради изгоряла бензинова помпа и си паля на газ дори и зимата без проблем
- не гасне просто няма ряз
- не знам дали може да има връзка, но маслото е на 10к километра както и масления (предстои им смяна в най-скоро време) и въздушния филтър( въздушния е като нов)

Предполагах, че може да е от филтъра на газовия клапан или, че се е събрала мизерия в изпарителя, почистих и смених, но няма подобрение ( между другото не обърнах внимание при смяната на филтъра на клапана, имаше едно магнитче, което не съм сигурен къде стоеше и просто го мушнах в самия филтър, кажете ако съм сгрешил). Токовете ги изключвам като опция, поради смяната на по-голямата част от проблемните неща. Друго, което ми казаха, че може да е от катализатора да му е дошло времето и да трябва да се махне.

Ако съм пропуснал нещо, питайте.
Благодаря Ви предварително!

Потребителски аватар
Golfan_93
Автомобил: Golf MK III
Двигател: ABD 1992

Re: Golf 3, 1.4m, 94г, АБД, газ - трудно и бавно се форсира

Мнениеот Golfan_93 » Чет 06 мар 2014 2:21

Аз имах горе долу същите симптоми проверихте ли, температурния датчик.

Оня дето седи под капачката, с 4те жички?

На мен също така ми правеше на бензин давеше колата не държеше обороти, и така нататък смених го и заспа.

aleksandurg

Мнениеот aleksandurg » Чет 06 мар 2014 7:50

Пробвах да го разкача, но без ефект :confused

Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Мнениеот Zerga3GT » Чет 06 мар 2014 8:10

Чуй чуй И аз бях така или е нещо по газовата, как ти гори? или са те удушили или са те удавили от към газ. Или по въздуха/вакумите търси дупка или съскане.

Потребителски аватар
bahyr
Автомобил: LEON ST
Двигател: CXSA

Мнениеот bahyr » Чет 06 мар 2014 8:53

Мен пък ми прилича , че колата ти работи на три цилиндъра.
Развий си свещите и ги огледай как изглеждат, дали са еднакви.

Потребителски аватар
mrpetrov
Автомобил: 1997 Passat B5
Двигател: 1.6 AHL

Мнениеот mrpetrov » Чет 06 мар 2014 11:22

aleksandurg написа: Проблема се появи спонтанно ...

Това спонтанно появяване - след някоя от интервенциите, които си изброил, правени по колата ли се случи, или носиш си я на ремонт (или сам си я ремонтираш), започваш да си я караш, караш си я, караш си я без да имаш проблеми/оплаквания, и... "Опаа! Проблем!" ?

aleksandurg

Мнениеот aleksandurg » Чет 06 мар 2014 13:05

Отговарям по ред на номерата:
Zerga3GT До преди да направи този проблем колата гореше 10лв/100км извън градско, градско не знам, защото карам повече извън града.Газовата е настройвана преди няколко месеца и не ми е давала никакви проблеми от тогава насам.

bahyr - свещите са БОШ сравнително нови, развивах ги една по една и колата реално заработва на 3 цилиндъра ( започва да тресе и да иска да гасне)

mrpetrov - под спонтанно имам предвид прибирам се от Русе по пътя всичко е ОК, минавам и зареждам за 10лв газ от бензиностанцията, от която винаги зареждам и не забелязах нищо нередно. На следващият ден паля и тръгвам за Русе и колата не върви и глъхне.

Появиха се някакви предположения от познати, че можело да е и дебитометъра или ламбда сондата ( но защо си мисля че тя въобще не играе роля при АГУ или греша).

Между другото не знам, защо ми е изместена темата в раздел АГУ, смятам че проблема може да е комплексен а това, че съм писал в заглавието "газ" не означава, че проблема е в АГУ. А може би и аз самият съм я пуснал в този раздел, извинявам се ако е така, защото рових какви ли не теми за да търся отговори и може да съм объркал раздела.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Чет 06 мар 2014 13:24

Като чета написаното, имам следните въпроси:
1. Тихите обороти на газ нормални ли са? - прочетох, че са.
2. Като се появи това "забиване", в този момент е натиснат педала на газта, нали?
3. Като забива, пробвал ли си да върнеш леко педала на газта и ако да, започва ли да ускорява по-нормално?
4. 10лв/100 или 10 литра / 100 си имал предвид?

Магнитчето на газовия клапан стои от вътрешната страна на филтърчето, за да събира едрите частици - ако клапанът е "ловато" :beer

aleksandurg

Мнениеот aleksandurg » Чет 06 мар 2014 14:16

Pet_rov:

1 - нормални са
2 - в момента на рязко натискане на педала се получава
3 - като натисна рязко педала, забива муцуна, като подавам плавно ускорява без да забива муцуна, но и в двата случая няма мощност и всичко се случва мудно и тромаво

За пример ще кажа, че баирите към Русе ги качвах на 5та с 90-100 пред а тази седмица на единия баир дори смъкнах на 3та и го качих едва едва с 60. Само колоездачи не ме задминаха тази седмица :stumm
4 - имах предвид точно 10лева / 100км извънградско

Благодаря и за отговора за магнитчето, точно така го сложих и аз. :beer

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Чет 06 мар 2014 15:11

Такаа, значи, според моето скромно мнение, колата ти е удушена. След като си сменял платна и после са я настроили, след известно време платната улягат и е необходима нова настройка. Поне при моето Ловато беше така. След като смених платната, беше вдигнала разхода поради недобро регулиране. Защо не пробваш да отвиваш врътката за газта с по четвърт оборот и да видиш как се държи? Или можеш да пробваш друг вариант - на загрял двигател отвиваш тройника напълно и после започваш да завиваш докато не иска да вдигне повече от 4500 оборота примерно. Пробваш как върви и регулираш допълнително, ако се наложи с по четвърт оборот. Дано съм обяснил добре. Също така имаше тема как се регулира АГУ. Потърси. Също провери дали не смуче въздух отнякъде и да бърка сместа.
:beer

aleksandurg

Мнениеот aleksandurg » Чет 06 мар 2014 16:02

Хм, ще си поиграя с центровката на АГУ, но нещо ме съмнява, те мембраните не са сменяни толкова скоро, като след смяна им беше направена настройка, след време както каза като се улегнаха пак се наложи настройка и от тогава насам ( 4-5-6 месеца) не е имало никакъв проблем с настройката. Аман от тези голфове като жените са - боли ги сърби ги и ти не знаеш какво да ги правиш, да ги биеш ли, да ги галиш ли :D.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 06 мар 2014 22:46

И да ти кажа само информативно - дебитоМЕТЪР нямаш, дори и дебитомер няма колата ти :mhihi
Понякога дори и голфовете се развалят и искат ръка да пипне :th_up

aleksandurg

Мнениеот aleksandurg » Чет 06 мар 2014 23:05

Това обяснява защо не го намирам :D
Благодаря ти за инфото.

aleksandurg

Мнениеот aleksandurg » Нед 16 мар 2014 0:21

Малко развитие по темата, мощността се оправи с настройка на ГУ, но придърпването в ниските обороти си остана, ако имате идеи помагайте.

Потребителски аватар
stypkata
Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
Двигател: AEK

Мнениеот stypkata » Нед 16 мар 2014 9:15

Не видях някъде да сте го споменали,но да попитам - тампон на моното проверен ли е ?

Върни се в “Автогазови уредби”