Необходим ли е още сертификат Евро 1 при внос

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 03 яну 2007 22:39

Svetlix написа:А ако автомобила е японски и е сглобен извън Европа но е каран в Европейския съюз? Предполагам вече няма да има значение къде е сглабян. Важно е къде е експлоатиран.

:да:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Сря 03 яну 2007 22:41

ЧНГ :) :drinking:
Няма сертификати бре. Плаща се за година на производство и толкова. :wink: 8)

Потребителски аватар
Vladko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vladko » Сря 03 яну 2007 23:02

Svetlix написа:А ако автомобила е японски и е сглобен извън Европа но е каран в Европейския съюз? Предполагам вече няма да има значение къде е сглабян. Важно е къде е експлоатиран.

Обратното колега важно е произход(производство) а не експлоатация,нали целта е безмитен обмен на стоки произведени в ЕС.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 03 яну 2007 23:08

Vladko написа:безмитен обмен на стоки произведени в ЕС.

не съм много съгласен, мисля, че целта е, ЕС да се третира като една държава, което е и крайната цел на този съюз, така че по-скоро идеята е "свободен обмен на стоки в ЕС". Поне доколкото съм запознат с други търговски области - там големи дистрибутори внасят стоката в ЕС и от там се преразпределя за останалите по-малки представители, като доста от тези "големи" са в Холандия, заради Ротердам и евтиния транспорт от далечна Азия до Европа по море :wink: Като разбира се, ако купиш някаква китайска стока от европейска компания, не плащаш пак мито в БГ :wink:

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 04 яну 2007 2:23

Тва са 2 различни неща:

ПРЕДИ: с евро 1 се доказва произхода на стоката, сиреч по споразумението между ЕУ и БГ има стоки с преференциален статут имайки се предвид къде са прозведени

СЕГА: налице е свободния транспорт между страни членки на ЕУ, сиреч китаиска стока, която вече е влязла законно в рамките на ЕУто и съответно за нея е платено мито, не подлежи на повторно обмитяване в БГ.[/b]

Потребителски аватар
batetony67
Автомобил: VW Beetle
Двигател: CU 1980
Контакти:

Мнениеот batetony67 » Чет 04 яну 2007 9:15

Не, важно е къде е произведен, а не къде е експлоатиран.

Потребителски аватар
POLO GTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO GTI » Чет 04 яну 2007 12:43

batetony67 написа:Не, важно е къде е произведен, а не къде е експлоатиран.

Ще се опитам да ти обясня:
Когато една стока произведена в държава извън ЕС се внесе в ЕС за нея се плаща данък- обмитява се. Когато тази стока се транспортира където и да е в рамките на ЕС, независимо коя страна тя не се обмитява по никакъв начин, защото дефакто тя не преминава граници или по друг начин азано, тази същата стока нито се изнася нито се внася...това е все едно да си вземеш една една бира ЕФЕС от хладилника в кухнята и да си я закараш в хола, за да я пиеш пред телевизора...при тази ситуация бирата е произлезнала/произведена/ в Турция, но ти не плащаш нищо за това, че я транспортираш от кухнята в хола си, защото не правиш износ/внос. За тази бира вече е платено мито когато е внесена в страната ни.
Ако трябва с конкретен пример да обясня:
Да кажем си купуваш една хонда от Германия. Хондата е произведена в Япония и когато е внесена в Германия за нея е платено мито. Когато ти купиш тази Хонда не плащаш никакво мито, защото ти не я изнасяш- колата си остава в ЕС. Колегите вече ти дадоха пример, и ти обясниха, че когато купиш кола от София, а ти си от Пловдив и ще караш/регистрираш колата там няма да плащаш никакво мито, защото нито внасяш нито изнасяш колата. Същото е когато купиш колата от Берлин, Виена или Краков ако искаш...
Незнам кой те е заблудил с тези изнасяния от щат в щат и.т.н. Искам а ти кажа, че такива неща в ЕС не съществуват...може би бъркаш с щатите, които наистина имат различно законодателство в отделните щати, но законите за внос и износ от самата им страна бас хващам, че важат равностойно за всичк щати.

Дано съм успял да се изразя така, че да ме разбереш!

Поздрави

Потребителски аватар
golf777
Автомобил: mk2 gl 1990
Двигател:
Контакти:

2

Мнениеот golf777 » Чет 04 яну 2007 12:57

аз поразпитах из автокъщите в града дали някой е вкарал кола след като станахме европейци, е то са минали само 4 ри дни,но никоя от 10 те автокъщи не е и се ослушват и ми ги говорят някакви за разни ДДС и частни лица

Потребителски аватар
batetony67
Автомобил: VW Beetle
Двигател: CU 1980
Контакти:

Мнениеот batetony67 » Чет 04 яну 2007 13:10

ОК, съгласих се. :beer

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Чет 04 яну 2007 13:33

batetony67 написа:Не, важно е къде е произведен, а не къде е експлоатиран.

А къде остана свободното движение на стоки?

Някой колеги го обясниха вече. Аз мога само да допълня, че що се отнася до допускането на стоки във вътрешния пазар, всички европейски директиви боравят с термина "пускане на пазара" - предоставянето на продукта безплатно или срещу заплащане за първи път, при което той преминава от етапа на производство или внос към етапа на разпространение и/или използване.

За някой продукти със специфично приложение се говори и за "пускане в действие" - моментът, при който продуктът преминава в етап на първо ползване от крайния потребител. Но това е друга тема.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”