Здравейте колеги ,
Честит празник на всички !
Искам да попитам , понеже ми предстои заминаване в Германия за следване и се появи следния проблем ...
Понеже и реших да взема кола и сега съм в търсене на нова кола но след 5 6 месеца ще заминавам за Германия и въпроса ми е ... понеже чух че ако взема от тук кола и да я подкарам докато замина , след това ми казаха че не мога да я регистрирам колата там / да взема немски номера / ако не била внос от Германия ... някой знае ли нещо по този въпрос ...
Другият ми въпрос е ако се стигне до там да взема кола директно от Германия ... как протичат нещата там ... колко струва данъка ... до колкото знам се заплаща за 100 см3 ... какво е ТÜV и изобщо каква е процедурата при закупуване на автомобил от Германия и на какво трябва да се обърне внимание ...
Благодаря на всички !
Регистриране на автомобил в Германия ?
- bobar
- Автомобил: Passat B6 2.0 TDI
- Двигател:
Re: Регистриране на автомобил в Германия ?
По-добре изчакай и си купи кола направо от Германия. Обърни внимание да е с поне Евро 4 двигател иначе не можеш да влизаш с нея в големите градове. Пробвай да вземеш кола от частно лице най-добре първи собственик , а не оттърговец щот и тук повечето са мошеници. Колите от частни лица в повечето случаи са с Tüv поне за още няколко месеца. След като закупиш автомобила трябва да го регестрираш в КАТ тоест Zulassungstelle. За целта трябва обаче вече да си направил застраховка (гражданска отг.). Тук става интересно защото са мн. дебели цените за млад водач. Вариянт е да си изкараш удоктоверение от БГ застр. компания за безавариен стаж който да преведеш на немски но не всички застр. компаний в De ще ти го признаят. Мен ми взеха 1100 € частично каско с гражданска. Данък 308€ за пасат 2008 2.0 тди. Ако имаш въпроси питай. Успех !!!!
P.s. регистрацията в кат + номер по избор около 100€
-
- Автомобил: Skoda Superb 2.8 V6 30V
- Двигател: AMX
- Контакти:
Здравей,
тъй като и мен ме вълнува този въпрос, ето какво съм намерил: http://zaedno.eu/forums/viewtopic.php?f=32&t=15207#p136532
Всичко е обяснено с подробности.
Аз чакам само да разбера дали ще заминавам със сигурност и ще действам по указаната процедура, застрахователи, СОС сертификат,......
Не съм чул за такова нещо, че колата ако не е внесена от Германия не може да се регистрира там! Моята е купих от Бремен, но нямам такъв сертификат за съответствие. Прочети темите във този форум, раздел ‹ Германия ‹ Документи и ще разбереш доста неща.
Тук може да си сметнете данъка: http://www.kfz-steuer.de/
Поздрави и много успех!
тъй като и мен ме вълнува този въпрос, ето какво съм намерил: http://zaedno.eu/forums/viewtopic.php?f=32&t=15207#p136532
Всичко е обяснено с подробности.

Аз чакам само да разбера дали ще заминавам със сигурност и ще действам по указаната процедура, застрахователи, СОС сертификат,......
Не съм чул за такова нещо, че колата ако не е внесена от Германия не може да се регистрира там! Моята е купих от Бремен, но нямам такъв сертификат за съответствие. Прочети темите във този форум, раздел ‹ Германия ‹ Документи и ще разбереш доста неща.
Поздрави и много успех!

bobar написа:По-добре изчакай и си купи кола направо от Германия. Обърни внимание да е с поне Евро 4 двигател иначе не можеш да влизаш с нея в големите градове. Пробвай да вземеш кола от частно лице най-добре първи собственик , а не оттърговец щот и тук повечето са мошеници. Колите от частни лица в повечето случаи са с Tüv поне за още няколко месеца. След като закупиш автомобила трябва да го регестрираш в КАТ тоест Zulassungstelle. За целта трябва обаче вече да си направил застраховка (гражданска отг.). Тук става интересно защото са мн. дебели цените за млад водач. Вариянт е да си изкараш удоктоверение от БГ застр. компания за безавариен стаж който да преведеш на немски но не всички застр. компаний в De ще ти го признаят. Мен ми взеха 1100 € частично каско с гражданска. Данък 308€ за пасат 2008 2.0 тди. Ако имаш въпроси питай. Успех !!!!
Така ... мисля че само това за номера по избор ми хареса ... шегата на страни не очаквах толкова дебела да е гражданската ... предполагам новата кола ще е VW Golf 4 или Пасат 1.9 TDI ... но това за Евро 4 ми стана интересно ... ако съм с Евро 3 не мога ли да си обикалям в Мюнхен примерно ... също и това за TÜV ме притеснява че ако е още няколко месеца и след като изтече ... колко приблизително излиза прегледа и всичките му глупости ... до колкото знам в Германия няма такива процедури под масата като при нашите прегледи ...
Благодаря за полезния отговор !
neych написа:Здравей,
Всичко е обяснено с подробности.![]()
Поздрави и много успех!
Само не разбрах какво е СОС сертификата но предполагам че ще го намеря в линковете ...
Благодаря и на теб колега !
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
s_rox9 написа:... но това за Евро 4 ми стана интересно ... ако съм с Евро 3 не мога ли да си обикалям в Мюнхен примерно ...
Можеш, ако колата е бензинова с катализатор. За дизел се изисква Евро 4. Зелената плакета, която разрешава движение в умвелтзоните(централната част на почти всички големи градове) струва 6 евро и се издава на базата на данните в талона. Ако ще купуваш кола тук, гледай да е максимално скоро минала на преглед, независимо от по-високата цена, инвестицията се изплаща гарантирано. Цената на прегледа не е проблем, проблемът е, че плащането и не гарантира преминаване

- bobar
- Двигател:
Инфо за умвелтплакета :http://www.umwelt-plakette.de/
Има варянт на дизел с евро 3 да сложиш допълнителен филтър и пак да вземеш зелен плакет , но на дали цената на тази инвестиция ще ти хареса.( ок. 800€).
Tüv прегледа струва около 90 € по спомен.
Цени на застраховки виж тук : check24.de
Застраховката може да я разсрочиш на вноски.
Има варянт на дизел с евро 3 да сложиш допълнителен филтър и пак да вземеш зелен плакет , но на дали цената на тази инвестиция ще ти хареса.( ок. 800€).
Tüv прегледа струва около 90 € по спомен.
Цени на застраховки виж тук : check24.de
Застраховката може да я разсрочиш на вноски.
Значи да гледам да е поне Евро 4 ... а на няколко обяви срещам коли с зелен плакет а са Евро 3 ...
... и аз съм се замислял за бензинов автомобил ... но ще ми излиза доста соленичко да пътувам всеки ден 30 километра с бензинка ... а примерно как стоят нещата ако вляза с БГ номера и БГ застраховка и данъци и всичките глупости и карам с тях ... има ли определен срок и колко време е ... ако има срок примерно някаде бях чел че е от порядъка на 6 месеца ако не се лъжа ... след тези 6 месеца не може ли да изляза от Германия примерно до Австрия което няма да ми е много далеч ... и да вляза от ново срока започва ли отново 6 месеца или ... също и ако ме спрат как могат да разберат кога съм влязал в Германия ... ако всичко е така не става ли доста по изгодно да си плащам всичко тук и да карам с БГ номера колата ... поне за първо време ...
Благодаря !

Благодаря !
- bobar
- Двигател:
По принцип ако адресната ти регистрация е в Германия и автомобила е на твое име , то имаш 6мес. да го регистрираш в данъчното. Тогава почваш да плащаш данък тук и можеш да си караш с БГ номера и застраховка. Умвелт плакета пак ти е необходим дори и с талибански номера да си. Тук обаче става интересно с гражданската и прегледа. Колата ти трябва да има валиден ГТП защото иначе и гражданската ни ти важи така че поне веднъж на 12 месеца трябва да минаваш преглед в БГ.
Ако колата не е на твое име може и да пробваш да си я караш без да я регистрираш тук ,но може и да го издеш голям х*й ако някой съвестен съсед звънне където трябва.
Колите с евро 3 и зелен плакет най-вероятно са с поставен допълнителен филтър .
Ако колата не е на твое име може и да пробваш да си я караш без да я регистрираш тук ,но може и да го издеш голям х*й ако някой съвестен съсед звънне където трябва.
Колите с евро 3 и зелен плакет най-вероятно са с поставен допълнителен филтър .
Ясно ... така като гледам ще взема да направя всичко както си му е реда че не ми се занимава с главоболия ...
Също да попитам ... прочетох за umwelt plakette ... до колкото рабзрах с моя немски глобата ако нямаш плакета е 40 евро ... но не разбрах от къде се купува ... само on line или ... също и каква е разликата ако тези неща на плакета са написани ръчно до колкото видях ...
или са написани на компютър ...
Някаква привилегия ли е че е с 10 евро по скъп този на компютър ...
Благодаря колеги за отговорите !
Също да попитам ... прочетох за umwelt plakette ... до колкото рабзрах с моя немски глобата ако нямаш плакета е 40 евро ... но не разбрах от къде се купува ... само on line или ... също и каква е разликата ако тези неща на плакета са написани ръчно до колкото видях ...

или са написани на компютър ...

Някаква привилегия ли е че е с 10 евро по скъп този на компютър ...
Благодаря колеги за отговорите !
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
s_rox9 написа: ... до колкото рабзрах с моя немски глобата ако нямаш плакета е 40 евро ... но не разбрах от къде се купува ... само on line или ... също и каква е разликата ако тези неща на плакета са написани ръчно до колкото видях ...
Купува се от повечето сервизи, от общините, от офисите на Декра(моята е оттам) за 6 евро. Онлайн има оферти и за 30-40

- bobar
- Двигател:
Мене ми дадоха плакета в Zulassungstelle-то тоест КАТ. Нещо около 10€ ми се върти ама не съм сигурен.
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Нищо не пречи плакетата да ти е написана на ръка...ако ти се падне някой нервен тип да я нацвъка може да не се чете хубаво
Иначе напечатаното стои по-добре, но примерно на мен ми го бяха направили на етикетен принтер, от тия ръчните на Brother, и за 6 месеца избеля така, че нищо не личеше вече.
След това си поръчах от ибей, като внимавах да пише, че е печатана устойчиво на слънчеви лъчи (UV beständig)...Оттогава всичко е ок. Ето например тази
http://www.ebay.de/itm/ZUGELASSENE-FEINSTAUBPLAKETTE-UMWELTPLAKETTE-UV-BESTANDIG-LASER-BEDRUCKT-/251225719606

След това си поръчах от ибей, като внимавах да пише, че е печатана устойчиво на слънчеви лъчи (UV beständig)...Оттогава всичко е ок. Ето например тази
http://www.ebay.de/itm/ZUGELASSENE-FEINSTAUBPLAKETTE-UMWELTPLAKETTE-UV-BESTANDIG-LASER-BEDRUCKT-/251225719606
Това за плакетите ми се изясни ... ръчно принтирано щом няма значение ... него ден какъвто ми е кефа такъв плакет ще сложа
... сега остава гледането на колите ... търся в аутоскаут24 и мобиле ... предложения за други сайтове ... малко ще е извън темата и не точно на място но да попитам ... поразгледах няколко оферти
http://www.autoscout24.de/Details.aspx?pr=0&fromparkdeck=1&id=245913455
тази ми се стори интересна ... че 2800 евро не е ли евтино за кола от 2005 година ... или вървят по толкова ... пише си Top Zustand ... голям ли е рискът да се набиеш на раздрънкан кошник дори и като го купуваш от Германия ...
Иначе съм се спрял на Голф 4 но пък трудно се намират Евро 4 по сайтовете ...
Благодаря ви много !
Поздрави !

http://www.autoscout24.de/Details.aspx?pr=0&fromparkdeck=1&id=245913455
тази ми се стори интересна ... че 2800 евро не е ли евтино за кола от 2005 година ... или вървят по толкова ... пише си Top Zustand ... голям ли е рискът да се набиеш на раздрънкан кошник дори и като го купуваш от Германия ...
Иначе съм се спрял на Голф 4 но пък трудно се намират Евро 4 по сайтовете ...
Благодаря ви много !
Поздрави !
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Риска да си вземеш "кошник" е голям. Особена като при посочената от теб обява - автомобил без TÜV и без табели. Не можеш дори пробно шофиране да направиш.
Аз лично не бих си купил кола без поне една година оставащ TÜV и без да съм направил Auto Privat Check при TÜV SÜD - http://www.tuev-sued.de/auto-fahrzeuge/bewertungen-gutachten-zertifikate/auto-privat-check.
Аз лично не бих си купил кола без поне една година оставащ TÜV и без да съм направил Auto Privat Check при TÜV SÜD - http://www.tuev-sued.de/auto-fahrzeuge/bewertungen-gutachten-zertifikate/auto-privat-check.
Всичко става по сложно
сега разглеждам и друг вариант ... примерно кола с Евро 3 примерно Golf 4 и понеже ще имам път до България и да му сложа катализатор в България ... попитах в сервиз и ми казаха 2 ра употреба катализатор 80 лева ... как стоят нещата при този филтър 2 ра употреба ... и също за да получа зелената плакета как ще разберат те че е с катализатор ...

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”