Сложих нови гуми и ми се завъртя волана

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Сря 03 яну 2007 15:06

kaloyan22 написа:
ila написа:за София става дума.
А с предишните гуми защо не се изкривяваше? И летните ми са нови 195/50/15.
?

Искаш да кажеш че ако върнеш обратно летните гуми волана ще ти се оправи :roll:

Да! но не съм го пробвал.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 04 яну 2007 11:08

ila написа:[Дебика са но не помня модела. ... Там машините им са хубави и се балансираха без проблем. Джантите са метални и не са криви. ...

Хаааааа... :) Чакай сега! Там, дето си купих гумите също ми ги балансираха без проблем! Сложиха 2 огромни парчета олово, явно на срещуположната страна и машината показа "0". Но това не значи, че няма да подскача на пътя. Просто мааалко по-малко ще разбива лагерите на съответното колело, защото вече ще са изравнени центробежните сили. Но само те!

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Чет 04 яну 2007 11:37

radotom написа:
ila написа:[Дебика са но не помня модела. ... Там машините им са хубави и се балансираха без проблем. Джантите са метални и не са криви. ...

Хаааааа... :) Чакай сега! Там, дето си купих гумите също ми ги балансираха без проблем! Сложиха 2 огромни парчета олово, явно на срещуположната страна и машината показа "0". Но това не значи, че няма да подскача на пътя. Просто мааалко по-малко ще разбива лагерите на съответното колело, защото вече ще са изравнени центробежните сили. Но само те!

Нете разбрех!Как да позная дали гумата е крива? Тежестите наистина са 2 - едната е 25гр. , а другата 10 или 15 гр. Само на едната задна от външната страна сложиха 2 големи. Максимално съм дигал 120 и не тресе. Дори вози много меко. Само положението на волана се измести за да върви направо

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Чет 04 яну 2007 11:48

Ами аз джантите си ги изправях по-късно, след като бях сложил вече гумите. И на друго място.
След като изправиха джантите, момчетата качиха отново гумите на баланс-машина (тяхна, не от местото, дето ги купих) и едната си я балансираха. След това качиха и другата и като видяха каква тежест показва, че иска, вдигнаха капака и ясно се виждаше как протектора на гумата се навдига на едно от местата. В същото време отстрани на гумата, близо до бордовете на джантата се виждаше една декоративна лента, просто част от шарките с надписите, как върви абсолютно равномерно, без да подскача
Това значеше, че по умата до джантата, както и самата джанта всичко е изрядно, но не и по самия протекор. Няма издуто така, като е типично за "жаба", получена от блъскане в дупка, просто гумата равномерно се повдигаше и спускаше, сякаш е с изместен център.
Значи, проверката е на баланс-машина, но на друго място, защото на първото едва ли ще се съгласят веднага, че джантата ти е права, а гумата, дето са ти продали не е!

Потребителски аватар
sashobas
Щастлив голфаджия
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sashobas » Чет 04 яну 2007 11:49

При крива гума тресе по скоро чука в волана при скорост 30-40км.в час.Като се сложи на баланс машината и се заварти на рька се вижда дали има кривина.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Чет 04 яну 2007 12:26

sashobas написа:При крива гума тресе по скоро чука в волана при скорост 30-40км.в час.

Ами принципно е така, но аз лично не го усетих тресенето.
Верно, че аз съм и с хидравлика и вероятно тя малко би маскирала подобно усещане.... знам ли?

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Чет 04 яну 2007 16:59

а на стенда за реглаж на преден мост може ли да се установи, че проблема е в гумите или те ще регулират моста по "дефектните" гуми

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Чет 04 яну 2007 17:01

Не, няма да може на стенда за предницата да се установи това. Там гумата не се върти и няма как да го видят момчетата.

Потребителски аватар
mahovik3120
Автомобил: POLO
Двигател: AEX 1997

Re: Сложих нови гуми и ми се завъртя волана

Мнениеот mahovik3120 » Пон 19 ное 2012 19:59

а пък при мен и волана ми се завърта леко на дясно като го пусна . Върва на прав път като се прибирам от работа винаги от там си минавам и там си пускам волана. С летните гуми си вървеше право напред , а сега със зимните тръгва на дясно . А иначе са балансирани и направо не се усеща че върви ( по-добре от колко с летните ) ! Ако може ми помогнете колеги и се извинявам че използвам темата на колегата ! Благодаря ви предварително :)

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Re: Сложих нови гуми и ми се завъртя волана

Мнениеот joker » Вто 20 ное 2012 15:03

Хайде сега ,за пореден път разбира се,кажете БРАВО!!! на Радо,защото точно е описал най-серизония проблем на тази марка Дебица.Кривят се още като нови и гълтат оловото за баланс като пункт за вторични суровини в циганска махала.Втора година(сега ще е за последна) след монтажа на "д(а)ебиците" отпред и воланът се криви.А под 55-65 г баланс scare да се скъсам не мога да падна!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”