Въпрос за обтяжна ролка на пистов ремък Г3 АЕК
- stypkata
- Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
- Двигател: AEK
Въпрос за обтяжна ролка на пистов ремък Г3 АЕК
Как се отхлабва обтяжната ролка на пистовия ремък? Има място за ключе 17 върху конзолата на ролката,но с дърпане към предната броня не помръдва.Има ли нещо като контра гайка,която се отхлабва преди издрърпването на ролката?На конзолата забелязах една гайка на сгъвката тя ли е? Не ,че ми пречи да я развия и да пробвам,но ако можете да помогнете защо да експериментирам :)
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Re: Въпрос за обтяжна ролка на пистов ремък Г3 АЕК
Направи една снимка като за начало :) Щом има обтяжна ролка и тя не е с "бастун" и за ключ 13 или 15, значи колата ти би трябвало да има допълнително монтиран климатик. Там ролките са 3 вида и охлабването им е различно - метни снимка да я видя и ще ти кажа какво да я правиш :)

- stypkata
Мисля,че е фабричен климатика колега.Снимката малко ще се забави,че сега доста неща се насъбраха .....Гледах в youtube че ги отхлабват само с яко дърпане по посока предната броня и аз се опитах да дърпам здраво сутринта с ключе 17,надига се целия двигател,но ролката не помръдва.....
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
И на моя АЕК беше с някаква измислена ролка.Обтяга се ръчно с ключ,без пружина е.
Но моя е с компресор Харисон и самия му захват не позволява другия вид с по-масовата ролка.
Като сменях мотора си прехвърлих пак тая конзола със странната ролка (блока е същия) иначе не може да се хване динамото и компресора.Странна работа
Но моя е с компресор Харисон и самия му захват не позволява другия вид с по-масовата ролка.
Като сменях мотора си прехвърлих пак тая конзола със странната ролка (блока е същия) иначе не може да се хване динамото и компресора.Странна работа

- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Много АЕК заводски са с Харисън (не знам защо ама при тях най-често се среща) и са с такава шантава ролка :) .Аз затова исках снимка,да видя каква е :)

Колеги имам Г3 AFT заводски климатик и точно тая ролка ми вие. Отидох в магазина и там ми казаха че ролките са едни и същи и за двата модела захвати. Единия модел е с автоматично опъване на ремъка а другия не.
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
болта е 18, не 17. поне оригинално е 18...
ти като правиш нещо-мислиш ли изобщо?
ключа отгоре на мотора и дърпане накъм бронята какво правиш? щото както и да го мисля-го затягаш.
честито-сега си го натегнал така, че наистина няма отвиване...
дерзай...
ключа отгоре на мотора и дърпане накъм бронята какво правиш? щото както и да го мисля-го затягаш.
дерзай...
- stypkata
vaskoto1 написа:болта е 18, не 17. поне оригинално е 18...
дерзай...
Първо действам - после мисля

Между другото смених си ремъците без никакви проблеми.Оказа се доста по-лесно от колкото очаквах.Смяната на всички ремъци ми отне 30мин .Направих си и един инструмент (снимката долу) за натягане на обтяжната ролка на ангренажния ремък.Яд ме е ,че дадох 170лв на "майсторягите" само за труд при първоначалното обслужване преди 5г.Повече на майстори НИКОГА .По-алчни са и от зъболекарите.За 30мин работа ми взеха 170лв.Ако го правя всеки ден щях да си ги сменя за 15мин.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”