Гумите имат един показател - treadwear. Показва като цяло износоустойчивостта на каучука. Т.е. ако вземем две гуми - едната с 240, а другата с 320, то първата ще се износи по-бързо, но е и по-мека, което предполага и по-добро сцепление. Енергоспестяващите гуми (как само прозвуча

) мисля са си по-твърди като смес по дефолт, стоят малко пластмасови сравнени с другите. Съответно изкарват и по-голям пробег. Ако не караш много на година по-добре си вземи по-скоро тези с по-ниския treadwear, според мен.

Отиди в някоя гумаджийница, в която има такива, пипни ги, огледай ги и си прецени кои са твоите гуми. Ако са с различен treadwear ще забележиш разликата в мекотата им със сигурност

Случайно попаднах на една интересна статия за енергоспестяващите гуми - техните съпротивления при търкаляне, ефективност на мокро, разход. Упоменават се модели на Континентал. Интересна е
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/Continental-ContiEcoContact-5-Launched.htmОтносно Гоод Иър ЕФгрип - не мисля, че са меки. Взех такива скоро и ми направи впечатление, че са с treadwear 340. Предишните ми 15-цолови лятни бяха със съответно 260 и 280, като и на пипане си бяха по-меки. Тези образно казано малко са като пластмасови за моите разбирания

Ще ги сложа скоро и ще кажа отзивите. Само че са размер 185-60-14, не зная при твоя размер дали ще са пак с такива характеристики.