най-добрата халогенна крушка?!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Re: най-добрата халогенна крушка?!

Мнениеот plamikcho » Сря 19 мар 2014 10:17

Ето малко таблична информация по темата: http://www.aquaportal.bg/site/Uploaded/Luminous%20efficacy%20BG.pdf

Струва ми се малко вероятно да получим 80 % (или 110 % при OSRAM NB Unlimited) повече светлина само с повишаване на мощността (макар че зависимостта не е линейна). Повишеният светлинен добив (по-високо кпд) си има своята цена - кратък живот. Освен това светлината намалява доста преди да изгори крушката :banghead.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Сря 19 мар 2014 10:21

kossis написа:Да кажеме Електротехниката е специализиран предмет, но от обща култура е добре да знаем Колега че абсолютно всички крушки с нажежаема жичка работят в ХЕРМЕТИЗИРАНА среда ! А на мене ми се струва че ти не си наясно и с това. Може и да бъркам.

Да, бъркаш. Най-простата лампа, тия дето ги закачаме да ни светят у дома НЕ са херметизирани. И бъркаш не само за това.

И също за тия +XX% дето ги дават - става дума за видимост. Как я докарват е друг въпрос. Но затова има лампи 55W халогенни на 12V за коли, дето светят от 1200 до 1600 лумена, и цвета им е от 2300 келвина до 4000 келвина. И да - параметрите са измерени все при 55W мощност.

Ма ти си яко упорит, че си умен. Не виждам смислъ да те убеждавам в друго. Поне спри да ръсиш "акъл", че някой ще вземе да ти повярва.

plamikcho написа:Ето малко таблична информация по темата: http://www.aquaportal.bg/site/Uploaded/Luminous%20efficacy%20BG.pdf

Струва ми се малко вероятно да получим 80 % (или 110 % при OSRAM NB Unlimited) повече светлина само с повишаване на мощността (макар че зависимостта не е линейна). Повишеният светлинен добив (по-високо кпд) си има своята цена - кратък живот. Освен това светлината намалява доста преди да изгори крушката :banghead.

Точно, не е от мощност, а е от цвета (келвините и спектъра като цяло) и дължина на живота. На практика халогенните лампи имат някакъв живот от сорта на 200-300 часа. След това си светят, но светлината е намаляла с някакви проценти спрямо нова лампа.

Потребителски аватар
plameney
Автомобил: Passat B5 1.6
Двигател: ARM 2000
Контакти:

Мнениеот plameney » Сря 19 мар 2014 10:25

Колегата kosis е абсолютно прав-няма не херметизиран балон на крушките нажежаема жичка(с изключение на такъв който е счупен примерно).Инертния газ има и друга роля в балона на крушката.При неината работа нарягането на газа се повишава,а това намаля изпаряването на материял от жичката и така се увеличава живота и.Вероятно няма да видите халогенна крушка с потъмнял балон,но габаритни с потъмнял чак до метален блясък има,защото жичката се изпарява и парите на метала полепват по стените на лампичката...

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 19 мар 2014 10:30

brum :bowdown , колега ти къде научи тия работи ? :Mr Green Fun

Последна промяна от kossis на Сря 19 мар 2014 10:38, променено общо 2 пъти.

brum

Мнениеот brum » Сря 19 мар 2014 10:32

Щото съм отворил няколко крушки и съм видял :) . Който не вярва - да хване една изгоряла крушка и да види. Долу където влизат жичките НЕ е херметизирано. Балона е с единствена цел да пази жичката от контакт с разни работи. Да уточня - става дума за 220V лампите дето ви свтят у дома.

Потребителски аватар
plameney
Контакти:

Мнениеот plameney » Сря 19 мар 2014 10:39

brum написа:Щото съм отворил няколко крушки и съм видял

Колега ако ти се ще да направиш експеримент.Вземи здрава крушка,счупи внимателно балона или с диамантена пиличка му направи дупчица за да влезе въздух и захрани крушката.Повече от 1 секунда,максимум 2 няма да свети.Казвам го от личен опит.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 19 мар 2014 10:43

plameney, Не има по лесен начин да я развакумира колега !!! Става като на забавен кадър с образуване на изгорели газове. Ето отдолу съм написал как !

Прост тест специално за тебе brum-

Вземи една евтина лампа- 60 вата, включи я да всети и да напече. Вземи един мокър студен парцал и я забърши от прах докато работи, ама хубаво така.

А след това кажи какво се получава с лампата ? Аз съм го пробвал и се научих че не е добре да се бърше така крушка !

Ще видиш едни пушек вътре в балона. От какво е той ? :mrgreen

Пушека е от Кислорода + изгорелите газове от волфрамовата жичка-въглеродни окиси и тнт !

Просто Лампата се пука от разликата в температурите и въздуха навлиза бавно в нея -така виждаме процеса на изгаряне в забавено положение !

==========
Човек, как да не е херметизирана бе ??? Гледай по Дискавъри как се правят Лампи в завода-след като се постави в балона жичката със държача и конзолата от стъкло, се изтегля въздуха и се нагрява отдолу до 1500/2000 градуса за да се разтопи балона и да се запечати. Остават да стърчат само двата извода минаващи през стъклото-Те се запояват към Цокала-Е27 и тнт !

Разчупи Цокала на стара крушка и скъсай изводите и ще видиш същината !

brum днеска ти ме изуми ! :bowdown :smile

На колко години си Колега ? :bowdown

Последна промяна от kossis на Сря 19 мар 2014 11:03, променено общо 7 пъти.

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Сря 19 мар 2014 10:45

brum написа:Щото съм отворил няколко крушки и съм видял :) . Който не вярва - да хване една изгоряла крушка и да види. Долу където влизат жичките НЕ е херметизирано. Балона е с единствена цел да пази жичката от контакт с разни работи. Да уточня - става дума за 220V лампите дето ви свтят у дома.

Мисля, че не си прав. Лампите трябва да са херметизирани и пълни с благороден газ. Иначе рано или късно ще влезе въздух, ще окисли жичката и БУМ :death .

П.П. При производството има етап, в който се изтегля въздуха с вакуум помпа, вкарва се газа и след това стъклената "пишка" (там се слага цокъла после) се запоява.

brum

Мнениеот brum » Сря 19 мар 2014 10:51

Абе младеж, ползвали сме балони от такива крушки като лули. Махаш капачката от зад и там е главата на лулата (пишката през която минават жичките). Дупчиш една дупка от страни и там ти е изхода на лулата. Кажи ми как става тая работа ако са вакуумирани :) . Пак казвам - там където влизат жичките не е херметически затворено. Проверено.

Единственият шанс да е херметизирана е ако металната капчка от долу я държи херметизирана.

Ама стана много офтопик :) . Та хайде, дръжте се към темата за халогенните лампи за коли.

Последна промяна от brum на Сря 19 мар 2014 10:53, променено общо 1 път.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 19 мар 2014 10:53

Аз се отказвам ! :bowdown :th_up

Иначе имам една разхерметизирана 12 вопта лампа от Ладата- обикновена за Къси/Дълги-Н4. Със сферичният балон. Та тя е леко разхерметизирана и още свети но стана матова от вътре-опуши се стабилно. Ако я пусна да свети продължително сигурно ще изгори за час/два.

Потребителски аватар
plameney
Контакти:

Мнениеот plameney » Сря 19 мар 2014 11:13

То верно че отидохме много в страни от темата но аз съм очуден от упорството на колегата brum.Ако му се чете ето линк към уикипедия.И там може човек да напише каквото си ще ама все пак...
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0_%D1%81_%D0%BD%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B0_%D0%B6%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Сря 19 мар 2014 11:19

Заблудата е опасно нещо. Ето още един документ: http://zai.hit.bg/pdf/5_Sv_iz_pdf/5_l_3-4.pdf
Обърнете внимание на налягането на газа, когато го има - налягането е ниско. Всякаква нехерметичност означава обмяна на газове между двете среди (кислород), което води до бързо окисляване на жичката и изгаряне.

brum

Мнениеот brum » Сря 19 мар 2014 11:23

Ми добре, тогава единственият вариант е както казах - металната капчка да херметизира крушката. Тука ме хванахте неподготвен, щото не съм го проверявал тоя момент.

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Сря 19 мар 2014 11:31

Вече за конструкцията не мога да кажа - това, което знам и съм виждал, е запояване на стъкления балон в тънкия край (при електродите). Струва ми се непрактично да се ползва цокъла за уплътняване... Но няма да се учудя, ако великия китаец е измислил някакво лепило, което е достатъчно плътно :Mr Green Fun

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Съб 29 мар 2014 0:39

След смяна на фаровете с нови вече мога да покажа как светят NB Unlimited. Силна бяла светлина, пред колата е като ден :smile Може да сравните със старите снимки с прецаканите фарове и същите крушки :stumm

Настройка на новите фарове
20140328_195007_.jpg

20140328_195020_.jpg

20140328_195030_.jpg

Крушките са трепач.
20140328_200529_.jpg

По-нататък ще направя и снимки на път без осветление.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”