Пасат б5,5 AVB автомат тресе.РЕШЕНО!!!
- pavel1828
- Автомобил: vw Passat b 5.5
- Двигател: AVB 2001
Пасат б5,5 AVB автомат тресе.РЕШЕНО!!!
Имам Пасат 1.9TDI, 101к.с., с първа регистрация м.11.2001год. Имам проблем, за който не могат да ми дадат съвет в няколкото сервиза, където съм ходил в нашата област. При превключване на по-висока предавка /от 2 към 3, от 3 към 4/ или когато карам на 4 и оборотите паднат под 1800 и започне да набира около 1800 оборота колата започва да тресе и ако не прехвърли бързо 1800 оборота тресе все едно са каретата. Това тресене се получава само в диапазона 1750-1850 оборота на 3 и 4 скорост и ако не отнема гаста и дам порязко гас тресе 3-4 секунди. Извън тези обороти нямам проблеми с прекъсване или губене на мощност на двигателя.Колата е с 4 степенен автомат.Също искам да попитам точно този модел има ли денферен маховик,защото сутрин при първо палене тресе 2-3-4секунди като разбит маховик.Синхронизацията е 0.На диагностика няма записани грешки.Ако някой знае на кой канал се гледат живи данни в кутията мога да направя и лог. Ще бъда доволен ако някой сподели мнение по подобен проблем.
Последна промяна от pavel1828 на Пет 12 сеп 2014 22:54, променено общо 2 пъти.
-
- Автомобил: vw touran
- Двигател:
Re: Пасат б5,5 AVB автомат тресе.
При мен имаше същите вибрации на същите обороти и прeдавки и се оказаха вътрeшни карета.Рециклирахме ги и сега е ОК.
- pavel1828
Благодаря колега за отговора.Твоята автомат ли беше и как констатирахте проблема.
-
- Автомобил: vw touran
- Двигател:
Да автомат е DSG,проблема се появи 1500 км след смяна на демпфера.Майстора който ми го смени откри и този проблем,последва демонтаж на каретата изпращане с куриер в София за рециклиране и отново монтаж.Сега са на около 3000км и без проблем.Само да спомена че при мен тресенето се усещаше в средата пред скоростния лост.
Колега,моли се да са карета. Ако не, има вероятност диагнозата за теб да е тежка...На колко хил. км. е колата?
И сега да се обоснова.... В автоматика ти има едно нещо наречено хидротрансформатор или на кратко турбина на скоростите. В тази турбина освен куп железарии има и един механизъм,който ти "заключва" т.е. прави твърда връзка между двигател и скорости.Един вид,колата става все едно е със сух съединител. Това се казва още lockup,и работи само на трета и в твоя случай и четвърта предавка.На първа и втора,не се включва.Направено е за икономия на гориво...намаляване на загубите един вид. Та на около 200 - 250 хил. км. този lockup се поразбива и започва да тресе леко между 80 и 110км някъде. зависи колко се е дебалансирал....Но със сигурност го прави от трета скорост нагоре тоест,когато работи...Опитва се да заключи,но приплъзва,изключва се за момент и пак се опитва и.......усещаш тресене.
Не ме питай от къде знам
Играх го тоя филм и никак не е приятен за гледане...станах половин майстор на автоматици покрай моята сага с мойте скорости. Турбината (на скоростите),се рециклира успешно на доста места за около 350 - 400лв.Неприятното е сваляне и качване на скоростите .....абе дано са карета и съм лош пророк,но обърни внимание и на това,защото от това тресене на турбината (ако е от нея,дано да не е)се прецаква маслената помпа (на скоростите),маслото изтича изведнъж в движение и всичко става мармалад. И така..
Успех,колега!
И сега да се обоснова.... В автоматика ти има едно нещо наречено хидротрансформатор или на кратко турбина на скоростите. В тази турбина освен куп железарии има и един механизъм,който ти "заключва" т.е. прави твърда връзка между двигател и скорости.Един вид,колата става все едно е със сух съединител. Това се казва още lockup,и работи само на трета и в твоя случай и четвърта предавка.На първа и втора,не се включва.Направено е за икономия на гориво...намаляване на загубите един вид. Та на около 200 - 250 хил. км. този lockup се поразбива и започва да тресе леко между 80 и 110км някъде. зависи колко се е дебалансирал....Но със сигурност го прави от трета скорост нагоре тоест,когато работи...Опитва се да заключи,но приплъзва,изключва се за момент и пак се опитва и.......усещаш тресене.

Играх го тоя филм и никак не е приятен за гледане...станах половин майстор на автоматици покрай моята сага с мойте скорости. Турбината (на скоростите),се рециклира успешно на доста места за около 350 - 400лв.Неприятното е сваляне и качване на скоростите .....абе дано са карета и съм лош пророк,но обърни внимание и на това,защото от това тресене на турбината (ако е от нея,дано да не е)се прецаква маслената помпа (на скоростите),маслото изтича изведнъж в движение и всичко става мармалад. И така..
Успех,колега!
-
- Автомобил: vw passat b5.5
- Двигател: AVF 2001
- Контакти:
И аз това ще посъветвам колегата. Да не я кара така че ще му хвърли маслото и филма става страшен. Аз за моят типтроник 5 скорости се изръсих 1300 лв за сервизиране. Имах опекло се феродо, счупено бутало на задна скорост, запушени 2 вакума на мозъка на кутията. С масло,гарнитури, семерингите и труд стъпнах на тая цена. Слава богу моята турбина бяше добре. Нямаше никакви луфтове.
- pavel1828
Благодаря ви колеги за отговорите.Днес проверих каретата и мисля че не е от тях.Външно ляво имаше скъсан маншон и го смених.Днес направих още няколко теста и установих че тресе само когато е загряла,тоест когато е студена включва супер.Това ме накара да мисля че нивото на маслото е ниско.Колата я имам от 15000км,закупих я от Пловдив и съответно само градско без проблем, и тогава я обслужих(когато я купих).Винаги е тресяла.Не трябваше ли до сега да се е окотила.
пп. Другия месец ще ходя в Пловдив и ако някой знае сервиз за автоматици ще съм благодарен да ми даде координати да се свържа с тях.Благодаря на всички.
пп. Другия месец ще ходя в Пловдив и ако някой знае сервиз за автоматици ще съм благодарен да ми даде координати да се свържа с тях.Благодаря на всички.
- pavel1828
Здравейте колеги!Днес реших да долея масло в кутията и резултата е леко подобрение но тресенето пак си оставя.След това диагностика,адаптация и пак си тресе но по малко(или така ми се струва).Няма грешки записани никакви.Колегата stef555(сигурно е прав )виждам че е по запознат,който ми разясни много точно едно голямо благодаря.Даже като се замисля веднъж имаше записана гешка 01192-Torque Converter Lock-Up Clutch 04-10-Mechanical Malfunction-Intermittent
Моля някой колега да ми каже за проверен сервиз за автоматични скоростни кутии в Пловдив.За велик ден ще съм там и искам да си запиша час от сега.В нашия град няма специалисти.Благодаря на всички за вниманието.
Моля някой колега да ми каже за проверен сервиз за автоматични скоростни кутии в Пловдив.За велик ден ще съм там и искам да си запиша час от сега.В нашия град няма специалисти.Благодаря на всички за вниманието.
Колега оправи ли се проблема с кутията? Имах подобен проблем,оправи се след смяна на масло и нов филтър.И при мен имаше грешка в конвертора,но след обслужването няма проблеми.Явно филтъра не пропуска достатъчно масло и за момент конвертора остава с по-малко масло.
- pavel1828
Не проблема си остава,някой да ми каже как да проверя нивото на маслото на кутията,имам и ваг ком.
- kijelmi
- Автомобил: Passat R-Line BiTDI
- Двигател: CUAA 2020
Колега, подобен проблем имах и аз на моя 5-степенен типтроник и се оказаха прецакани някакви клапанчета в мозъка на кутията. След смяната им и смяна на масла и филтри на автомата сега все едно карам друга кола. При мен беше абсолютно същото положение, докато колата е студена всичко е супер но стоплеше ли маслото в кутията и започваше да тресе между 1600 и 1800 оборота на 3-та, 4-та и 5-та. Успех с откриването на проблема и обърни внимание на автоматика.
- pavel1828
Здравейте колеги. Реших да споделя решението на моя проблем- ниско ниво на маслото . След доливане на 2 литра и добавка xenum за спиране на течове вече 1500км. всичко е наред.
Колата вече е с чип благодарение на колегата ifidik чрез колегата brezel.Благодаря на всички.
Колата вече е с чип благодарение на колегата ifidik чрез колегата brezel.Благодаря на всички.
-
- Автомобил: vw passat b5.5
- Двигател: AVF 2001
- Контакти:
Браво колега че си разрешил проблема по най добрия начин. Автомата е като любовницата- иска гледане
Върни се в “Дизелови агрегати”