RNS510 версия 8 за Източна Европа!

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
pehota
Автомобил:
Двигател:

Re: RNS510 версия 8 за Източна Европа!

Мнениеот pehota » Чет 03 апр 2014 15:56

Здравей, Стайко

1. Линк към карта на източна Европа. Печеш на DVD на най-бавната скорост, вкарваш в RNS-a и следваш указанията.
2. VIM-a ще го имаш като си ъпдейтнеш firmware-a от тук. Най-новата версия би трябвало да става за твоя RNS, тъй като колата ти е сравнително нова. Така ще изпълниш и т. 4 от въпроса си :)
3. Щом RNS-a ти намира телефона, значи е съвместим. IK0 035 883 C не е номера на BT модула (поне не според страницата на Ross Tech). Пробвай следното - в телефона - Settings -> Bluetooth -> включи блутута. Не изключвай телефона и не излизай от настройките на блутута иначе iPhone ще се направи невидим за всички блутут устройства. Пусни RNS-a да търси и като ти намери телефона избери Connect. Ако не си изключил телефона, би трябвало да видиш съобщение , че колата иска да се върже. Вкарваш пин-а (най-вероятно е 0000) и би трябвало да си готов. Ако това не сработи, отвори си кутията на блутут модула (под седалката до шофьора) и на самия модул би трябвало да го пише.

stayko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stayko » Чет 03 апр 2014 22:26

Здрасти,
Мерси много за помощта! :smile

1. Телефон – днес успях да го подкарам. След като се поразрових в phone менюто на MFA дисплея видях че в едно под меню (примерно media) има опция да направиш discoverable самото RNS устройство за няколко минути за да може да го види телефона. След като включих тази опция телефона видя “VW phone” и като го избрах ми даде опция да вкарам кода и да pair-на двете устройства.
2. Карта – свалих тази версия към която си изпратил Link и я изпекох на едно DVD-R на 4-та скорост. Утре ще пробвам да я кача на RNS-а.
3. Firmware and VIM - До колкото виждам 5269 е последния firmware - http://www.my-gti.com/3868/volkswagen-rns-510-firmware-download-repository. Въпросите са ми следните:

• Може ли някак да проверя дали този firmware е ОК за моето устройство? – в сайта пише, че е ОК за „All D and later versions“
• Тази версия, която съм избрал има ли включен VIM?
• Има ли риск да промени някой други настройки – да изтрие карта, да не се виждат камери и сензори за паркиране и пр.
• Не е ли по-добре първо да кача само VIM за да видя коя версия ми е firmware-a? Ако е така – можеш ли да ми кажеш този вариант на VIM към който съм дал link дали е ОК.

Лека вечер!
Стайко

pehota
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pehota » Пет 04 апр 2014 19:37

Доколкото знам, VIM е пуснат в дистрибуциите на фърмуеъра от сайта, който ти дадох.
Това, което ти си намерил не съм го пробвал и не знам дали работи.
Моят RNS e B серия и най-новия firmware си тръгна без проблеми (инсталира ми го колегата pavel_andreev). Колата ти е по-нова от моята и би трябвало RNS-a да е по-нов, така че мисля, че няма да имаш проблеми с най-новата версия.

stayko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stayko » Съб 05 апр 2014 0:43

привет!

Реших за сега да не вдигам firmware-а. Не мога да преценя какъв е риска и не знам дали си заслужава.
Това което мисля да направя е:

1. да кача последна карта за източна европа - до колкото разбрах от тази процедура няма никакъв риск.
2. да си инсталирам VIM - мисля да разуча дали има риск от тази процедура и къде мога да намеря версия която гарантирано няма да ми прецака RNS-а.

по първа точка ако някой може да ми потвърди че съм прав че няма начин да се прецака RNS-а ще е супер.
по втора точка всякаква помощ е добре дошла! :smile

Поздрави,
Стайко

etgecata
Автомобил: VW Touran 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот etgecata » Съб 05 апр 2014 12:47

Намери си някой приятел с VAG-COM за да видиш точният модел на RNS 510.
След това ако ти се чете в този руски сайт пише всичко което те интересува:

http://stn.ucoz.ua/blog

След като знаеш точният модел на RNS 510, от тук прочети кой Firmware е безопасен за твоето устройства. В сайта има и Firmware SW 5269 mtv (mod) , за който пише че е за всички версии на RNS 510 с изключение на "А".
Този VIM според мене не ти трябва, слагай по- нов Firmware и той активира видео в движение и сервизното меню.

П.С: Ако не си сигурен какво правиш, по добре не се захващай сам.
Ако инсталираш нещо неправилно, рискуваш да прецакаш RNS 510.

stayko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stayko » Нед 06 апр 2014 13:29

Мерси за инфото!
Вчера инсталирах картата на Източна Европа - всичко работи перфектно!

Утре ще видя с VAG-COM версията на RNS-а. След това ще се разровя да видя коя версия на firmware/VIM е безопасно да кача. Като цяло по-важно ми е да подкарам VIM за да мога да пускам филмчета на децата когато пътуваме на дълъг път. За firmware-ите още не съм успял да се ориентирам какви допълнителни "екстри" ще ми донесат.

имам един принцип "if it works, don't fix it" :-)),затова ако не съм на 100% сигурен че е безопасно няма да качвам нищо.

Поздрави,
Стайко

stayko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stayko » Пон 07 апр 2014 15:08

във VAG COM ми пише следното:
VAG Number: 1TO 035 680 C
Component: RNS-MID H42 2850

Това означава ли че хардуера е С серия и че софтуера ми е версия 2850?

Може ли някой добър човек да ми изпрати линк към софтуер активиращ VIM който работи за тази версия и е сигурно че няма да скапе устройството.
НАмерил съм този, но не съм сигурен че е ОК
http://www2.robpol86.com/guides/US-RNS-510-Video-In-Motion/

etgecata
Автомобил: VW Touran 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот etgecata » Пон 07 апр 2014 18:19

Софтуера ти 2850 е стар. Ако решиш да сложиш по-нов Firmware, най-вероятно ще трябва прекодиране с VAG COM.
Активиращ VIM не съм използвал.

stayko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stayko » Пон 07 апр 2014 21:50

регистрирах се и се разрових във форума/блога който etgecata даде малко по-горе. Попаднах на тази схема, която препоръчвам да я прочете всеки който мисли да качва firmware-a.
http://pixs.ru/showimage/3i0CSpAHjp_3619947_6620571.jpg

Това което се боря да направя е "разблокиравние на RNS510 скрьтого меню и видео в движении" - тъмносиния квадрат горе в ляво. Не ми се рискова да вдигам firmware-а. Търсих и четох и във форума. Въпросът е че частта във форума която се цитира че пише за VIM ("прошивки") не я виждам.

Ако някой може да ми каже за моето устройство дали този VIM е безопасен ще съм МНОГО благодарен.
http://www2.robpol86.com/guides/US-RNS-510-Video-In-Motion/

pavel_andreev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pavel_andreev » Вто 08 апр 2014 7:16

Към Стайко:
Драги приятелю, спокойно можеш да сложиш версия 5218 или дори 5269. Ако имаш притеснения сложи 3980 или 4120. В почти всички firmware от 1.5 години назад VIM е "вграден" вътре. Аз написах няколко страници по-назад какво се вгражда и в кои файлове (за VW в един). Ако все пак сложиш софтуер в който това не е направено, ще ти изпратя файлче в което има само тези директиви и ще можеш да си отключиш навигацията за видео с него. Разликата между 2860 и 39хх е много голяма и поради тази причина си заслужава да го направиш.
Поздрави и успех.

P.S. Щом имаш ВАГКОМ сервизнот меню се атктивира, чрез адаптация в блок 37 ("Test mode").
Слагането на firmware става, при зареден акумолатор, изключен двигател и пълно "спокойствие" за колата - не се пали, не се рови с VAGCOM, не се натискат копчета, не се заключва и отключва и т.н. докато всичко това мине - около 1 час.

Последна промяна от pavel_andreev на Пет 18 апр 2014 0:49, променено общо 1 път.

stayko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stayko » Вто 08 апр 2014 13:02

Здравей Павел!
От 1 седмица имам Пасат В7 и темите с техническа информация за него и тази за RNS510 са ми много полезни. Благодаря за помощта и труда който си вложил!

Един приятел преди време след като си качи firmware разни неща след това не му работиха и имаше доста грижи докато ги оправи. Аз предпочитам нещо като не го разбирам и не съм сигурен че ще сработи да не го правя.

Моля те кажи ако знаеш някъде/някой, който го е правил и мога да си платя/да черпя да ми го направи.
Моля те кажи това ли е въпросното файлче което отключва VIM и дали е безопасно? - "VIM_Berto89.iso"

Поздрави,
Стайко

Antoanboy
Автомобил: Passat B6 Variant
Двигател: 2.0 TDI BKP

Мнениеот Antoanboy » Вто 29 апр 2014 21:55

Здравейте колеги!
Имам няколко въпроса относно нави-то на Моят Passat B6. В момента съм с MFD2, но искам да го сменя с RNS510 /заради картата на БГ/. Сегашното ми MFD2 е с монтирани към него CD-ченджър, Bluetooth, управление от волана и MFA дисплей. Въпросите ми са:
1. С RNS510 ще сработят ли тези неща?
2. При смяната трябва ли да се преправя нещо по инсталациятя на автомобила /Букси, антени.../?
3. Има ли значение коя версия на RNS510 /А, В, С..../ ще си взема, и каква е разликата между версиите?
4. Дали да се захващам сам /горе-долу съм грамотен :biggrin / , или да търся специалист за смяната /препоръчаите някой/?
Благодаря предварително за отговорите и съветите!

pavel_andreev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pavel_andreev » Сря 30 апр 2014 4:31

Отговарям в реда в който са въпросите:
1. Всичките тези неща ще работят с RNS510. За bluetooth модула - не знам кой точно модел имаш, но ако е работел с централния дисплей (MFA) ще работи и с RNS-a
2. Смяна на инсталацията няма да има с изключение на два пина на кабела идващ от CD чейнджъра. Те се разменят на гърба на RNS 510. Без тази размяна звукът от CD чейнджъра ще бъде лош. Като му дойде времето ще потърся кои са.
3. За устройството, което ще купуваш е хубаво да не е А версия. Най-добре от C (вкл.) нагоре.
4. Според мен, с амлко помощ ще се справиш и ти за смяната, ако можеш сам да си демонтираш/монтираш устройството от колата. Ще помагаме. Сега вече има много информация, не е като преди 2-3 години. АКо отидеш на майстор, могат да ти вземат цена между 20 и 300 лв.

Поздрави

Antoanboy
Автомобил: Passat B6 Variant
Двигател: 2.0 TDI BKP

Мнениеот Antoanboy » Сря 30 апр 2014 15:14

Благодаря за изчерпателният отговор и за бъдещото съдействие г-н Андреев.
За Bluetooth-модула съм качил две снимки, но и сега на MFA се изписва "PHONE" като работя с телефона, така че не е проблем и ми върши работа.
1398849225751.jpg

1398848834747.jpg

Относно демонтаж/монтаж, това не ме притесниава, ще се справя. Притеснява ме ако се налага някаква софуерна намеса по RNS, или работа с VAGCOM по автомобила /в тази област съм мало бос/.
И ще съм благодарен за мнение за тези..., и кое от тях е по-удачно да взема.
http://www.ebay.com/itm/VW-RNS-510-F-LED-Sat-Nav-V10-MAPS-40-GB-HDD-Golf-Passat-EOS-T5-Tiguan-TV-FREE-/271446756071?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item3f337ccae7
http://www.ebay.com/itm/VW-RNS-510-H-LED-Sat-Nav-V10-MAPS-40-GB-HDD-Golf-Passat-EOS-T5-Tiguan-TV-FREE-/271467906638?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item3f34bf864e
... и това "Free TV", значи ли, че ще имам TV, или трябва нещо допълнително?
Благодаря предварително!

pavel_andreev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pavel_andreev » Нед 04 май 2014 7:26

За двете навигации. Според мен има шанс да са едно и също нещо. Първата е D версия. За втората - на нито една от снимките не се вижда етикета отгоре. Не знам дали цената не е малко височка. Иначе и двете устройства изглеждат нови и хубави.

Телефонният модул е от VW suplemental каталога (принадлежности, които се монтират след като сме си купили колата). Този модул не знам дали ще може да работи с RNS-a и централния дисплей. Може би и такъв ще трябва да купуваш или ще остане този, но без да се използва с MFA и RNS. Всичко едно по едно, обаче - вземи си първо навигация.

TV Free означава, че на RNS e монтирана софтуерна добавка, позволяваща да се гледа видео в движение. "Нормалният" софтуер изключва екрана (прави го черен) ако колата се движи със скорост на 5 км/ч. Видео може да се получи от няколко източника - DVD в RNS-а, TV тунер (поставя се допълнително), Камера за заден ход (поставя се допълнително), Външно DVD - поставя се допълнително напр. на Alpine. Всички модифицирани firmware за устройството имат това TV Free или VIM (video in motion) вграден в тях - т.е. няма проблеми да го имаш това нещо.

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”