Алкохолен въпрос.....

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
lubecku
Автомобил: mk3
Двигател: ABF
Контакти:

Re: Алкохолен въпрос.....

Мнениеот lubecku » Сря 09 апр 2014 10:13

Просто не може да пиеш 40-50 градуса алкохол чисто без нищо,
тук е възприето салатата да съпровожда ракията, което е наистина
много добър вариант защото в първооблика си салатата е със сирене, яйце
и всякакви зеленчуци, тоест достатъчно питателна и богата на всичко необходимо.
Отварям тази скоба, защото в много други страни консумирането на концентрати е
съпроводено от ядки или млечни продукти което само по себе си не е много удачно,
защото не е нормално да изядеш повече от 100 150 грама бадем или кашу или 500 грама
сирене. Тоест хората са си подбрали мезе адекватно на количеството което ще изпият,
две уискита или бутилка вино. При нас изглежда ритуала протича малко по-продължително
и за целта най-утвърденото мезе е салатата била тя шопска,врачанска,овчарска или каквато и да е.
И така във времето ракията винаги е била съпровождана от салатата, докато както в момента много хора
вече не могат да си ги представят поотделно и едното задължително върви с другото освен ако не ядем
рукола и соеви кълнове с ядки и оцет от другата страна на земното кълбо.

Потребителски аватар
Mustang GT-R
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mustang GT-R » Сря 09 апр 2014 10:41

myrshavija написа:Аз пък обичам да пия бира и "мразя"(силно казано) вино. :screwy
Някой от пиещите всяка вечер може ли да ми обясни израза "пия всяка вечер по стотина грама ракия заради салатата" и производните му, които са често срещаи в темата? Аз мога да ям пържола с бира, пържола без бира и да пия бира без пържола. Питам за задължителната връзка между "ракийката и салатката" конкретно - какво и е задължителното?

Това няма как да се обясни. Трябва да го пробваш. По същата логика може да питаш каква е връзката между цигарата и кафето, но ако не си пушач и не си пробвал, няма как да ти се обясни. :wink

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 09 апр 2014 10:52

Всичко е въпрос на вкус. Обичам всякакъв качествен алкохол, домашният е с предимство. Само ликьорите не са ми любими, а баница със сирене и червено вино просто ме разтапя!
Ракията може и с вода, а най-универсалното мезе, поне за мен, е руската салата. Ама аз да си я направя, включително и майонезата.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 09 апр 2014 11:02

Пуша, пия кафе, пия ракия(макар и 5 пъти в годината), пия бира по-често ... но все още не разбирам "пия всяка вечер по стотина грама ракия заради салатата", нито да не мога да пия кафе без да пуша или да пуша без да пия кафе или всякакви подобни оправдания.

boi4eto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boi4eto » Сря 09 апр 2014 11:08

myrshavija написа:Аз пък обичам да пия бира и "мразя"(силно казано) вино. :screwy
Някой от пиещите всяка вечер може ли да ми обясни израза "пия всяка вечер по стотина грама ракия заради салатата" и производните му, които са често срещаи в темата? Аз мога да ям пържола с бира, пържола без бира и да пия бира без пържола. Питам за задължителната връзка между "ракийката и салатката" конкретно - какво и е задължителното?

просто, ракийката и салатката много са хубава комбинация, аз пък ракия без салата или някъкво друго мезе не мога да пия, същото важи и за виното, него с месце задължително. Виното е зимно пиене за мен, а ракията лятно,това е!

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 09 апр 2014 11:14

"Пия ракия само със салата" и "пия ракия заради салатата" са две НАПЪЛНО различни твърдения. Явно всеки пише квото му дойде и смисъл не се влага, нито пък се чете кво е написано ... бе на кой ли му пука? :banghead

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 09 апр 2014 11:51

В отговор на това общоприето погрешно мнение специалистите се позовават на стандартите наложени от СЗО. За умерена се приема консумацията на 190 мл бира с 5% съдържание на алкохол, малка чаша вино от 85 мл, чаша концентрат от 25 мл, малка чаша шери от 50 мл. Това са стандартни количества питиета. Стандартното питие съдържа една единица алкохол. Изхождайки от това определение една бира от 500 мл (5%) и чаша бяло вино от 175 мл съдържа 2 единици алкохол, бутилка червено вино от 750 мл включва 11 единици над нормата и бутилка концентрат от 700 мл дава цели 28 единици над умереното количество.

С цел по-ясно дефиниране на въпроса кога и при какви условия алкохолният прием става опасен СЗО избира 2 критерия за оценяване - количество и честота. За мъжа допустимият седмичен прием е не повече от 21 такива стандартни питиета (= 21 единици алкохол), за жената те са до 14. Всяко питие над това количество се класифицира като наднормено и водещо към проблемно пиене. Относно втория критерий честота на алкохолния прием над 4 дни седмично, независимо от количеството се счита за прекомерна.

http://www.puls.bg/health/mind/news_13477.html

така като гледам доста алкохолици има :mhihi

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 09 апр 2014 11:54

Погледни го от другата страна може да се яде салата със ракия а може и салата без ракия а ся де :mhihi .Чистото пиене на концентрат се прилага когато вече си алкохолик.Също така ти пиеш бира без мезе примерно но колко бира 1-2 бутилки или цяла каса,все пак бирата е с много нисък алкохолен градус и равностойноста на една бира спрямо концентрата,спокойно може да се пие и той без салата.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 09 апр 2014 12:02

Признайте си порока ще ви олекне :), че може и да го намалите после, не да ми носите от девет кладенеца вода, че било нормално и полезно, статията приложена по горе е точна, систематичната употреба прави зависим :a045

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Сря 09 апр 2014 12:36

Хм.....25ml алкохол допустим.... :gruebel Аз да не съм лилипут... :gruebel

Потребителски аватар
Mustang GT-R
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mustang GT-R » Сря 09 апр 2014 13:10

Седмично не повече от 21 единици.
Това са 21 X 0.025 Л. = 0.525 Л. концентрат или 21 X 0.190 Л. бира = 4.0 Л. бира седмично.

От друга страна не повече от 4 дни седмично.
0.525 Л. / 4 = 0.131 Л. концентрат на вечер, но само 4 дни в седмицата. Другите 3 дни - почивка!
или
4.0 Л. / 4 = 1 Л. бира на вечер, четири пъти седмично. Останалите 3 - лимонада! :Mr Green Fun

Смятайте и пийте! :icon_lol :beer

Последна промяна от Mustang GT-R на Сря 09 апр 2014 14:44, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Сря 09 апр 2014 13:46

Ракия без салата не мога, не ми е вкусно :rolleyes Както и ВЕЧЕ не мога с безалкохолно да я пия - само вода! Иначе 1 път в седмицата да седна да пия, но пък е за последно :mhihi

Потребителски аватар
Juiced
Автомобил: Hyundai Terracan
Двигател: J3

Мнениеот Juiced » Сря 09 апр 2014 14:02

Мисля,че повечето употребяват салата зареди ракийката а не обратното. Никой не си мечтае след смазващ ден да се прибере и да си направи една шопска салата или да изяде едно пакетче бадеми. В този ред на мисли питието е водещото, мезето е второстепенно(както и разредителят)
А за бирата мнението ми е ,че зареди ниския градус,количествата и вкуса е най-лесно пристрастяващият алкохол. Отделно е доста вредна ,защото нямаме идея колко спирт има вътре и как се съхранява в пластмасовите бутилки. Аз в последно време пия само наливна бира и като цяло я избягвам зареди излишните килограми ,които идват с нея.

Потребителски аватар
onion
R.I.P
Автомобил: Passat B3 1800 mono
Двигател: ABS 92

Мнениеот onion » Сря 09 апр 2014 15:57

Mustang GT-R написа:Седмично не повече от 21 единици.
Това са ...

Я по сметки не пием :) Па и редко пием де - днеска и после чак утре :)

А сериозно - всичко в малки количества е полезно или най-малкото не вреди.

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Сря 09 апр 2014 16:48

nii написа:Докато не се събудиш сутрин с желание да си сипеш 100 грама си ОК.

Това е истината

Върни се в “ОФФ-Топик - други”