Преди време си налепих колата с Винили...сега вече това ми се струва тъпо и искам да ги махна...(фолио е)
Как да го направя без да си мараня боята на колата?!увал съм че трябва да ги нагрявам...
как се махат винили?
- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- NovobranecGT
- Автомобил:
- Двигател:
Махал съм доста лепенки от авто боя.Не е трудно, но изисква време!Трябва ти пистолет за горещ въздух, шпакла за кит (става дума за тези дето са в правоъгълна форма и са много тънки и гъвкави), хубав парцал (от хавлиена кърпа е най-добре) и шише кореселин.С пистолет се нагрява докато лепилото на лепенката омекне, после се подпъхва внимателно щпаклата за да отлепиш някой от краищата и после отлепяш внимателно с дърпане и нагряване ако е нушно.Може да си помагаш и с шпаклата, но много внимателно, за да не задере в лаковото покритие
Следкато всичко е отлепено идва ред на лепилото което остава по боята, то се отстранява с помощта на парцала и кореселина
Ако боята е хубава няма да й стане нищо от кореселина, но ако не е може парцала да се оцвети в цвета на колата
Малка подробност, може би всеки е виждал автомобил, който е бил такси и са му отелпили лепенките и си личи къде кво е имало залепено(каква фирма е бил и кой номер е било таксито).След отлепянето на лепенките винаги остава разлика в боите(там където слънцето е пекло боята и там където не е) та това мисля, че може да се отстрани само с пастиране както каза колегата Павчо.А колкото до пастирането, колата се пастира само ако се продава, защото това пастиране не е никак трайно и до около 8-9-10 месеца се прецаква.Ще цитирам един познат който е пастирал коли в Германия: "има такива пасти, че ще ти направя колата да изглежда по-добре от прясно боядисана, но след 8-9 месеца ще ме търсиш да ми счупиш главата" 

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”