Да толерираме ли неграмотността?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Тук не е форум по български, а място за обсъждане на автомобили. Какво значение има дали се пише правилно?
11
7%
Не. Всеки е длъжен да пише правилно на родния си език - винаги и навсякъде.
124
78%
Не съм съгласен с нито едното от двете.
24
15%

Общо гласове: 159
myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 11 май 2014 5:50

Поводът е тази тема ... колкото и да съм свикнал, днес бях потресен - грозно е и недопустимо:
Заглавие: Теч на газ ПОМОШШ

Meduncho написа:Здравейте имам странен за мен проблем, карах колата на ГТП и там с няква машинка гледаха за течове на газ и сичко беше наред.. На връщане капнах за 20лв. газ и се прибрах, като слезнах нещо ми миришеше на газ, отворих капака и саскаше газ, но не от някои маркуч съйдинение или прочие а направо по маркучите и в карбуратора ??? Като я запаля няма проблем, разходих я малко и като я загасих нямаше испускане ??? :stumm :stumm на сутринта паля ходя до работата на 10км. вечерта паля да се прибирам и "дражки" газтта е изчезнала :banghead :banghead Та вапроса ми е от какво е това :banghead :banghead Клапан, изпарител :question :question
Колата е Голф 3 - 1.6-75кончета, 1993г.
Моляяя пишетеее :bowdown :bowdown Благодаряяя

Според мен, неграмотността не е болест и не е нужно да се правим, че не я забелязваме или да се опитваме да приемем и помагаме на "болните" от нея. Неграмотността е съзнателен избор. Да, не е незаконна, но за мен е недопустима - точно толкова, колкото домашното насилие и битовия алкохолизъм. И понеже няма официални правила срещу нея или поне никой не влага много усилия да се намали, мога само да призова грамотните и интелигентни потребители в този форум - Не помагайте на неграмотните потребители! Поне докато не положат някакво минимално усилие към подобряване на начина, по който пишат. Нека този форум бъде място, където неграмотността не се приема и не се толерира!

Последна промяна от myrshavija на Пон 12 май 2014 19:10, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Kovach
Автомобил:
Двигател:

Re: Да толерираме ли неграмотността?

Мнениеот Kovach » Нед 11 май 2014 6:38

+1
Бих приел заглавието на въпросната тема ако беше написано "ПОМОШТ". Тогава щях да си дам сметка че този който я е пуснал, сигурно е от руски произход. Но като видях че е написал "испуска", "саска"...
Ще има и такива, които ще кажат че се бърза и затова се получава така. Не го приемам. Колкото и да бързаш, не можеш да сложиш "а" вместо "ъ", "с" вместо "з", "4" вместо "ч", "6" вместо "ш" и т.н.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 11 май 2014 6:41

Не помагам на неграмотници.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Нед 11 май 2014 8:30

Във МТБ форума са въвели рейтинг,точно за такива неграмотници.Като те видят,че не можеш да пишеш и почват да дават минуси.Така накрая не можеш да пишеш във всички теми.Минусите ти ги дават другите грамотни юзъри.Ако те видят,че можеш да пишеш,пък ти дават плюсове и така рейтинга ти се вдига до максималните 2000 точки.Като направиш 1600 и ти можеш да гласуваш :th_up

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Нед 11 май 2014 8:43

Неграмотността не ме дразни толкова, колкото постоянните забележки кое как се пише. Влизам в една тема , човека написал нещо погрешно и винаги един и същ юзър почва да редактира, да се прави на луд с риторичните си въпроси и темата става мармалад. Нито автора на темата получава помощ, нито ще почне да пише по-грамотно. Смисъл няма. Пък като те дразни неграмотна тема, затваряш и продължаваш натам.

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Нед 11 май 2014 8:51

После същите мрънкат най-много!Като например-"Аз за 300 лв няма да продавам пуканки!"...
Напоследък се дразня на хора,които пишат "във","със" преди думи,които не започват с "в" или "ф",съответно и "с" или "з". :banghead
Преди година пък "колега",който претендира да стане ЕнжЕнер,написа метоТ,вместо метод... :death
Показателно е броя на харесванията на идиотската група във Фейсбук-"Спиндерман"... :screwy

Не помагам на такива хора-те отдавна са отказали да си помогнат!

Bro0z3r
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN 1997

Мнениеот Bro0z3r » Нед 11 май 2014 8:52

Това е доста добра идея, всъщност! Освен това да не можеш да пускаш теми ако примерно имаш под десет поста и отрицателен рейтинг също би поразчистило форума от такива... Същества :mhihi
А по темата: ако никой не им отговори се почват едни "повдигания" на темата с коментари от сорта на "Аиде ве никои ли незнае... 6то на другите помага те пак на менене"... Е как да ти помогнем като трябва да си впрегнем въображението само и само да разберем какво е написано в 30 реда и две изречения :mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 11 май 2014 8:57

Мен също ме дразни неграмотността и то доста. Дон Кихоте - темите стават мармалад именно заради неписаното правило, че тук не било форум по български език, ами било технически форум (обикновено това го твърдят хора с почти нулева езикова култура, а колко е техническата им компетентност пък изобщо няма как да се докаже в повечето случаи). Никой не проявява капка старание в това, което пише - поне да е разбираемо написано за четящите го. Правят се малоумни правописни грешки, на които е посветена цяла тема и пак, и пак се повтарят същите.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Нед 11 май 2014 9:34

Може да си позволим лукса да не я толерираме като самите ние сме грамотни :rolleyes

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 11 май 2014 9:40

Човешко е в бързината, да чукнеш "грешен" бутон, или пък да "изтървеш" буква , както поне при мен се е случвало . Понякога нарочно съм натъртвал на някоя грешка , там поне се знае ,че е нарочно . Случвало ми се е да забравя и някой преп.знак, запетайка.....
Но има хора мн. зле , направо ме е срам да ги чета, отделно и често не мога схвана, какво иска да пита....гледам да ги прескачам техните въпроси .

_B4_
Автомобил: Passat B4
Двигател: ABS 1994

Мнениеот _B4_ » Нед 11 май 2014 11:08

Едно е да пропуснеш буква, да натиснеш съседен клавиш - случва се. Но най-дразнещото за мен е бъркането на /И/ и /Й/, а във всеки втори пост е така,а също и използването на /Й/ в множествено число. След един час прекаран тук в четене, след това ми трябва време да си пренастроя граматиката за да прочета нещо друго.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Нед 11 май 2014 11:21

Почти всички браузъри поддържат проверка на правописа на български, така че няма оправдание за неграмотно писане и такова на латиница.

Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Мнениеот Re5Pec7 » Нед 11 май 2014 12:06

Твърдо НЕ!

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 11 май 2014 13:17

Просто в повечето случай когато видя толкова неграмотно писане подминавам темата,то е ясно че на този човека не може да се помогне,няма как да си толкова неграмотен и да си технически компетентен сам да се справиш :mhihi

Върни се в “ОФФ-Топик - други”