Подмяна на кабел за осветление в панелен апартамент

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Подмяна на кабел за осветление в панелен апартамент

Мнениеот Winner25 » Нед 11 май 2014 21:16

Някъде по трасето фазовия и нулевия проводник са се съединили и сега в две от стаите и двата кабела които стигат до фасунгите са фаза, като единия се прекъсва от ключа :Mr Green Fun Сега се налага да се прекара нов нулев проводник. Въпроса е къде минават кабелите и може ли това да стане без да се копаят канали в стените?
Апартамента е панелка и е строен преди малко повече от 30 години :rolleyes

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Подмяна на кабел за осветление в панелен апартамент

Мнениеот ttony » Нед 11 май 2014 21:40

Вероятно кабелите минават под подовата замазка на съседа отгоре.
Вероятно изобщо нямаш такъв проблем, какъвто описваш - "кабелите са се съединили и трябва да се сменят".
Потърси компетентна помощ на място.

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Нед 11 май 2014 21:49

Koe те кара да мислиш че не е това проблема? Някъде направи "късо" и ми изгоря бушона. След това в две от стаите се получи описания проблем. Осветлението във всички стаи е през един предпазител. В таблото с предпазителите всичко е наред. На едната лампа пуснах оделна нула и си функционира нормално.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Нед 11 май 2014 22:20

Както е писал колегата над мен,потърси специалист. Имах подобен проблем преди години и разсъжденията ми бяха погрешни,ама разбрах това от ел.техника,който оправи нещата.

Потребителски аватар
dobrin1234
Автомобил: VW GOLF
Двигател: AHF

Мнениеот dobrin1234 » Нед 11 май 2014 22:29

Пробвай да намериш разпределителните кутии в стаите.А също си провери връзките в таблото.Провери дали всички нули са здраво стегнати за шината.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Нед 11 май 2014 22:43

само да добавя, че при мен проблемът беше в таблото и по-точно в лоша връзка на "общата" за всички живущи нула.

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Нед 11 май 2014 22:46

В таблото връзките са добре. Допускам че може и да ми е грешна логиката, но да разбирам ли че ако съм прав няма безболезнен вариант да се подмени кабела :rolleyes

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Нед 11 май 2014 22:47

Кабелите са в тръби

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 11 май 2014 23:41

Искаш да кажеш "Кабелите трябва да са в тръби?" може би! :icon_lol
Да, ама особено на панелките не са!
Относно 'съединилите се' кабели - ако беше така, бушона щеше да продължи да гърми.
Вероятно си установил 'наличието на двете фази' с монтирани крушки?
Тогава е нормално да имаш фаза и на двата проводника, защото фазата си минава през товара (крушката) и спокойно си я мериш с фазомерчето без грижи ')
Мисля, че ключа от палатката е в отговора на joro_kem.
Като съвет - наистина открий разпределителните кутии (в 99% от случаите са над ключа за лампите) и огледай в тях за следи от късо (обикновено е опушено).
Щом и в двете стаи е изчезнало, обаче, вероятно ще трябва да поровиш и в коридора до тях - там е най-вероятния проблем (пак в кутията)

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Пон 12 май 2014 1:27

Идеята за съединилите се кабели е че нулата е прекъсната на две, като едната част е "съединена" с фазата :wink
Двете фази ги меря без крушки. Всъщност тя е една и съща фаза на два проводника. Над единия ключ в проблемните стаи има пробита дупка - нищо чудно да има някой сдъвкан кабел.
Естествено преди да разкъртя, ще се посъветвам със специалист :th_up

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Пон 12 май 2014 2:22

кабелите за осветлението минават по гофре по пода на съседа отгоре. смяната не им е особена трудност от човек с малко опит. най добре извикате специалист тъй като проблема за това най вероятно е да бъде изгорял електромер. не е желателно да има включени уреди и особено бойлер до остраняването на проблема

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пон 12 май 2014 10:18

Колеги, вие сте оптимисти, какви гофрета, какъв под на съседа. Кабелите са ковани директно на панела, после отгоре замазки, шпалковки или там каквото има. Прекарани са както е дошло, няма хоризонтал и вертикал, има диагонал да се пести проводник. С уред съм проследявал как вървят у нас и съм се хванал за главата. Има вероятност наистина кабела да е окъсил, това стана при мен след систематични наводнения, изолацията беше пробила и гръмна в стената. Все пак е най-добре специалист да погледне.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пон 12 май 2014 11:07

У нас като правих голям ремонт преди 2 години,и като взех да къртя плочките в коридора,се показаха кабелите за осветление и контактите.Бяха прекарани в зелени гофрета,а към стените влизаха в зелени пвц тръби.Явно всеки блок са го правили както им е кеф :mrgreen
И при мен имаше подобен проблем още от преди 20 години.Един от контактите за фурната му изчезна нулата,тогава баща ми прекара външен кабел с нула,който пусна над ламперията в коридора.Като правих ремонта го зазидах и вече не се вижда.
Но при мен е за фурна,не за осветление,може да е прекъснал някъде по трасето :gruebel

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 12 май 2014 12:03

Все пак развий всички крушки и пак мери.
Абсурд е твоите жици да минават през пода на комшиите ти.... както и да са в тръби, за жалост.

ПП прегледай фасунгите.

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Пон 12 май 2014 15:34

Двадесет години живях в панелен апартамент.Инсталацията беше изпълнена по следния начин:
от апартаментното табло с предпазителите, мостови проводници за отделните токови кръгове слизат надолу до пода на антрето.В края до стената на която е таблото имаше канал около 4см без да е сложена замазка и там минаваха проводниците.Отгоре перваза ги порива.
Специално за осветлението мостовият проводник влиза във всяка стая по пода и се качва до ключа и фазата и нулата, само че нулата е наставена зад ключа,а фазата минава през него.След това двата проводника продължават нагоре,отиват на гости у съседа на горния етаж,минават по неговия под до средата на стаята и се връщат на собственият ти таван.Ако стаята е превидена за двукръгов полюлей,след ключа продължават три проводника.
Ако се отвори ключа и се извади от конзолата ще се види как нулата продължава нагоре след наставката / или пък е оставена резервна дължина за да може фазовото жило да се свърже към ключа.

Ако апартамента е само с един предпазител за осветление,как в някои стаи осветлението работи, а за други има късо между фаза и нула.

Колега препоръчвам ти да се откажеш да ползваш фазомер.Една пробна лампа с единият проводник достатъчно дълъг,ще много по полезна.

Фазомерите лъжат - при 15V по нулата ще показва и на двата проводника.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”