Да толерираме ли неграмотността?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Да толерираме ли неграмотността?

Тук не е форум по български, а място за обсъждане на автомобили. Какво значение има дали се пише правилно?
11
7%
Не. Всеки е длъжен да пише правилно на родния си език - винаги и навсякъде.
124
78%
Не съм съгласен с нито едното от двете.
24
15%

Общо гласове: 159
Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Re: Да толерираме ли неграмотността?

Мнениеот muns61 » Нед 11 май 2014 21:31

Уф, то да беше само граматична неграмотност! Много от потребителите не могат да си зададат правилно въпросите, та се налагат по 10 уточняващи въпроса за какво иде реч, пък чак тогава започват конкретните питания и обяснения. На такъв му давам съвет да си припомни съчинение по картинка и не се занимавам повече, все пак времето ми е ценно за мен.
Нещата стават все по-зле, жена ми е учител по БЕЛ в една от елитните гимназии в Плевен и понякога виждам какво пишат нейните ученици! :horror

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Нед 11 май 2014 22:06

muns61 написа:Уф, то да беше само граматична неграмотност! Много от потребителите не могат да си зададат правилно въпросите, та се налагат по 10 уточняващи въпроса за какво иде реч, пък чак тогава започват конкретните питания и обяснения. На такъв му давам съвет да си припомни съчинение по картинка и не се занимавам повече, все пак времето ми е ценно за мен.
Нещата стават все по-зле, жена ми е учител по БЕЛ в една от елитните гимназии в Плевен и понякога виждам какво пишат нейните ученици! :horror

По принцип уважавам изказванията ти, ама това точно не! Това, че някои не разбират от коли не ги прави неграмотни, ако трябва и по двайсет уточнителни въпроса може да има. Жена ти е учителка и НЕЙНИТЕ ученици те карат да ти настръхва косата?!? Е кой ако не тя трябва да ги научи?
По темата - аз също не пиша в неграмотно написани теми!!! Не може всички хора да имат техническа грамотност. Питат, мъчат се нещо - хубаво. Ако се справят още по-хубаво, ако ли не - има си майстори. Ако обаче не може да пише грамотно - толерантност никаква!

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 11 май 2014 22:22

Петров, жена му е учител в гимназия....извини ме, но учениците в голяма степен от 9 клас нагоре са пълна измет. Те не подлежат нито на учене, нито на каквото и да е било. Тъпото си е тъпо...Както казва един приятел: К*р да е да го набиеш, акъл не можеш icon_idea

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Нед 11 май 2014 22:25

vucata написа:Петров, жена му е учител в гимназия....извини ме, но учениците в голяма степен от 9 клас нагоре са пълна измет. Те не подлежат нито на учене, нито на каквото и да е било. Тъпото си е тъпо...Както казва един приятел: К*р да е да го набиеш, акъл не можеш icon_idea

Добре де, как така всички станаха тъпи? Взеха в работата двама нови колеги - трагедия - завършили транспорсен техникум, книжки не могли да изкарат, не знаят в един метър колко милиметра има, да не говориме какво ще стане ако ги накарам да напишат две изречения! За акъла си прав :beer

Потребителски аватар
richko25
Автомобил: VAG
Двигател:

Мнениеот richko25 » Нед 11 май 2014 22:32

От младото поколение интелигентните заминават веднага след 12 клас или учат малко тук и пак бягат...за тях не се тревожа те ще се оправят в живота.Тревожат ме тези които остават тук , не учат ,не се развиват и дори не могат грамотно да пуснат тема...Все по-лошо ще става!

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 12 май 2014 6:04

plamikcho написа:...
Кое не ми допада: етикети "неграмотно", "някой е пропуснал първи клас", "купи си буквар", "помощ на неграмотни не оказвам" и т.н. Този стил на констатация едва ли е мотивиращ за повечето хора да си подобрят правописа.

По-добре: "Моля, пиши правилно", "Допускаш правописни, пунктуационни и т.н. грешки" + подчертаване на грешката и още по-добре правилното й (не е и-кратко, а е ударение :Mr Green Fun ) изписване.
...
Опитал ли си да го направиш? Ако да, би ли споделил резултат?

Потребителски аватар
lubecku
Автомобил: mk3
Двигател: ABF
Контакти:

Мнениеот lubecku » Пон 12 май 2014 8:19

Водещото в писането тук е може би в друга насока от чисто лексикална, пунктоационна и граматична култура, но трябва да се стараем да сме грамотни не само технически. Вчера правих пробна матура по бел с по малкият ми брат и едно 50% от теста е точно тази елементарна на вид езикова култура. Отделен е въпроса как вече масово се пише от всякакви устроиства с някакви скапани малки клавиатурки и хората неволно започват да пишата така, както и аз може би в момента :D

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 12 май 2014 8:29

myrshavija написа:
plamikcho написа:...По-добре: "Моля, пиши правилно", "Допускаш правописни, пунктуационни и т.н. грешки"...
Опитал ли си да го направиш? Ако да, би ли споделил резултат?

Някой написа:...къф си ти ве, тука да не е фором по правопис, ште си пи6ем как си искам, ако неможеш да помогне6 недейда пре4иш...

и т.н. и т.н.

Неграмотността по принцип рядко върви ръка за ръка със склонността към любезност и самокритичност :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 12 май 2014 8:37

icoico написа:Неграмотността по принцип рядко върви ръка за ръка със склонността към любезност и самокритичност :mhihi :mhihi

Самата истина :a045

Потребителски аватар
boyan.chav
Автомобил: VW Golf IV 1998
Двигател: 1.4 16v 75hp AHW
Контакти:

Мнениеот boyan.chav » Пон 12 май 2014 8:54

lubecku написа:...устроиства...
КЛИК ТУК :mhihi
"Й", буквата, която всеки слага където и когато се сети, билo то правилно или не :mhihi
Гласувах за втория отговор. Обичайте себе си, пишете коректно, четливо и красиво :wink

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 12 май 2014 9:14

Пешо, нямах предвид техническата неграмотност, всеки от нас е неграмотен в дадена област. Думата ми е, че масово хората не умеят да формулират проблемите си.
-Помощ, много ми гори колата!
-Каква ти е колата?
-Голф!

А за учениците... Миналата седмица жената пуснала на деветокласници филм за Яворов - Дело 205/1913 и учениците, гледайки филма, питали - Това истинският Яворов ли е?
Дебили...

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Пон 12 май 2014 9:26

:mhihi :mhihi

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Пон 12 май 2014 9:35

Отговор от преди хиляди години

Той се изправи и им каза: Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък по нея.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 12 май 2014 9:37

Всичко написано в религиозните книги ли спазваш или само това, което ти изнася? Или само пропагандираш, без да спазваш? Само християнските или на другите религии?

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Пон 12 май 2014 9:47

Аз съм християнин и гледам(и опитвам) да спазвам разни неща,едва ли всички.
Не съм сектант да пропагандирам или агитирам.
Жалък си , защото обиждаш редовно хора , които пишат неграмотно.
А самият ти пишеш с редактор...това е смешно ,трагично е тема да пускаш.
Не пиша с никакви помощни средства , но се опитвам да пиша грамотно , понякога с помощ от чичо Гошо.

Последна промяна от xalerrelax на Пон 12 май 2014 10:01, променено общо 1 път.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”