Здравейте, историята е следната. Сестра ми бива блъсната на НЕ регулирано кръстовище. Тя е дясностияща. Отивам там, попълваме двустранния протокол, пишем номера взет от 112 и по живо по здраво се прибираме с репатрак, понеже нейната кола не е в движение. На следващия ден отиваме да заведем щета. Казват ни че всичко е ок и ще дойдат на оглед. Идват на оглед, пишат само външните забележки и казват, че ще дойдат на втори оглед защото може да има изкривени рогове. В сервиза разглабят колата и при втория оглед записват изкривени рогове, поискано купе. Казват, че до 20 работни дни ще има резултат. Днес пристига писмо, че двустранния протокол между нас и виновния не е попълнен правилно и няма как да ни бъдат изплатени никакви щети. Звъня им, за да попитам кое е объркано и ми казват, че не могат да ми дадат такава информация.
Колата е Пежо 106, не е някакво мега возило и тя вече си има нова кола, но работата е в отношението на застрахователните компании. Не може да плащам по 250лв на година за задължителна застраховка и накрая да ми се подиграват по този начин.
Някой сблъсквал ли се е с такава простотия? Имам ли някакви варианти? Как мога да ги съдя?
Отказ за изплащане на тоталка по гражданска отговорност в Бу
- lokva
- Автомобил: Passat 3c
- Двигател: CBAB 2008
Re: Отказ за изплащане на тоталка по гражданска отговорност
като за начало е добре да се разбере какъв точно е проблема с попълването на протокола. най добре идете с документите в офис на застрахователната компания и ако отново ви откажат информация пуснете жалба по каналният ред
- tZv3t0zAr
- Автомобил:
- Двигател:
Двустранен протокол се попълва само ако двете страни са се разбрали за виновника, няма пострадали хора и колите могат да си тръгнат на ход от ПТП-то, можеби точно затова е отказана щетата !
- anonym0us
- Автомобил:
- Двигател:
Колегата над-мен е прав! Ако една от двете коли, на ПТП-то не може да се движи на САМОХОД, се вика КАТ, да констатира ситуацията и да напишат АКТ на виновния, и да се оправят нещата легално!
Протокол вие хубаво сте направили, но застрахователите си връзват винаги гащите, ако не си запознат с някои неща! А нищо чудно, и другия участник в ПТП-то да не се е водила колата на негово име, а той само да я е карал и това е проблем! Общо взето ходи се разправяй с тях лично! Ние тука можем да си пишем каквото си искаме. Щом не сте викнали КАТ, не очаквайте да ви платят!
Протокол вие хубаво сте направили, но застрахователите си връзват винаги гащите, ако не си запознат с някои неща! А нищо чудно, и другия участник в ПТП-то да не се е водила колата на негово име, а той само да я е карал и това е проблем! Общо взето ходи се разправяй с тях лично! Ние тука можем да си пишем каквото си искаме. Щом не сте викнали КАТ, не очаквайте да ви платят!
Кога се съставя двустранен констативен протокол?
Какво е двустранния констативен протокол?
Двустранният констативен протокол (ДКП) е въведен за да облекчи процедурата по удостоверяване на леки пътнотранспортни произшествия. Съставя се между участниците в ПТП. С него те потвърждават съгласието си по отношение на обстоятелствата при които е възникнало ПТП.
При кои ПТП може да се състави двустранен констативен протокол?
Определението леки е условно. То не е нормативно регламентирано. ДКП може да бъде съставен само ако:
Участниците в ПТП са само двама: Това означава два автомобила или един автомобил и друго имущество. При ПТП между автомобил и друго имущество, различно от МПС, задължение на водача е да уведоми собственика на имуществото за причинените вреди.
Двамата участници: са с българска регистрация, нито един от тях не превозва опасни товари, не е автомобил на Министерство на отбраната или армията.
Причинени са само материални щети на двамата участници: т.е. няма щети на имущество на трети страни и в резултат на ПТП няма увредени или пострадали лица.
ПТП не е предизвикало задръстване на пътното платно. Т.е. няма разпилян товар, части от автомобил или други, които да възпрепятстват нормалното преминаване на други превозни средства;
Между участниците има съгласие по отношение на обстоятелствата при които е възникнало ПТП;
Нито един от участниците: не отказва да се идентифицира (най- малко със свидетелство за правоуправление- шофьорска книжка и полица по застраховка гражданска отговорност), видно не е да е употребил алкохол, наркотици или други упойващи средства.
Превозните средства са в движение: За да бъде превозното средство в движение е необходимо не само да може да се предвижва на собствен ход, но и да отговаря на законовите изисквания за движение по пътищата.
Какво е двустранния констативен протокол?
Двустранният констативен протокол (ДКП) е въведен за да облекчи процедурата по удостоверяване на леки пътнотранспортни произшествия. Съставя се между участниците в ПТП. С него те потвърждават съгласието си по отношение на обстоятелствата при които е възникнало ПТП.
При кои ПТП може да се състави двустранен констативен протокол?
Определението леки е условно. То не е нормативно регламентирано. ДКП може да бъде съставен само ако:
Участниците в ПТП са само двама: Това означава два автомобила или един автомобил и друго имущество. При ПТП между автомобил и друго имущество, различно от МПС, задължение на водача е да уведоми собственика на имуществото за причинените вреди.
Двамата участници: са с българска регистрация, нито един от тях не превозва опасни товари, не е автомобил на Министерство на отбраната или армията.
Причинени са само материални щети на двамата участници: т.е. няма щети на имущество на трети страни и в резултат на ПТП няма увредени или пострадали лица.
ПТП не е предизвикало задръстване на пътното платно. Т.е. няма разпилян товар, части от автомобил или други, които да възпрепятстват нормалното преминаване на други превозни средства;
Между участниците има съгласие по отношение на обстоятелствата при които е възникнало ПТП;
Нито един от участниците: не отказва да се идентифицира (най- малко със свидетелство за правоуправление- шофьорска книжка и полица по застраховка гражданска отговорност), видно не е да е употребил алкохол, наркотици или други упойващи средства.
Превозните средства са в движение: За да бъде превозното средство в движение е необходимо не само да може да се предвижва на собствен ход, но и да отговаря на законовите изисквания за движение по пътищата.
- papi92
- Автомобил: Golf 3 1.6
- Двигател: ABU 1993
Благодаря за отговорите. Това е нещо което съм пропуснал. За да спестя на човека акта не викнахме КАТ и за това сега греда
А защо като това е толкова ясно и известно, не ни предопредиха още в началото и да няма огледи и прочие?

А защо като това е толкова ясно и известно, не ни предопредиха още в началото и да няма огледи и прочие?
- anonym0us
- Автомобил:
- Двигател:
Aко не сте писали в протокола, че една от двете коли не е в движение, а сте го спестили и те са го разбрали, чак когато е трябвало да отидат на оглед, ето затова не са казали! Но това е само предположение от моя страна, и най-добре е да отидеш, и да ги попиташ! Не оставяй така нещата, макър и да сте виновни, ще обясните "Не искахме да пишат АКТ на момечето/момичето и затова не викнахме кат" Не, че ще се разплачат, но може и да го викнете въпросния виновник и да се измисли нещо! Той ли ще ти покрие щетите и т.н Късмет ти желая, защото в нашата страна ни е нужен!
- papi92
Моята логика е, че когато плащаш задължителна застраховка и нейната идея е да покрива щети на невинния в ПТП не би трябвало да има възможност за отказване за изплащане на щети.
- anonym0us
- Автомобил:
- Двигател:
Ако имаш КАСКО, логиката ти е правилна! А до колкото разбрах от написаното от теб нямаш, а имаш само ГО, която покрива щетите на другия участник в ПТП-то! А неговата ГО, покрива твоите! А той дали е имал ти запита ли се? Има много вратички, които ние с тебе не знаем, и затова те посъветвах да отидеш да се разбереш с тях! Няма какво да си чешем клавиатурите. 

- papi92
Прав си. И двамата имаме само ГО. Аз като невинен трябва да търса обезщетение от неговия застраховател, а той като виновен не му се покрива нищо.
- mrpetrov
- Автомобил: 1997 Passat B5
- Двигател: 1.6 AHL
Като невинен, и щом другият участник в ПТП има ГО - гаранционен фонд. От там обаче ще искат документи от КАТ...
Задължително се вика КАТ или представител на застрахователя, правят се огледи и по гражданска!
Невинен ли си , винаги е в твой интерес да дойде КАТ. Направил си услуга на този дето ти е счупил колата, но той няма да ти плати щетите. Викаш КАТ или застрахователя на виновния.
Те идват, заснемат произшествието и удостоверяват документално , кой е виновен без да санкционират. Предпазват се от застрахователни измами от недобросъвестни клиенти.
При ПТП с двустранен протокол сядат двама некомпетентни водачи на МПС и просто казано сами решават коя застрахователна компания да покрие щетите по колата на този, който самите те са преценили, че не е виновен. Няма платец , който да му е все тая дали ще плати сериозна сума.
Има ли пострадал също не се минава с двустранен протокол, там пък филма е друг. Решавате, че човека е пострадал леко, в последствие състоянието му се влошава, умира и отново по двустранен протоколо Вие си решавате кой да изплати солено обезщетение за отнетия живот.
Повече от един автомобил, сложно ПТП не толкова просто за определяне на вината от некомпетентен водач. Отново горната презумция.
Никога не съм разбирал идеята да се спести акта на някой. Актовете са суми, незначителни по свое му съотнесени с направените щети. Но пък вероятността да си направиш сам мечешка услуга е почти 100%
Ще дам и още един кофти пример, гледате 10 документа, пропускаш момента че не си орган на реда и не можеш да изискаш всички необходими документи, оказва се че водача е неправоспособен, няма ГТП или му е изтекла гражданската - гориш!!!
Още нещо, удрям те, виновен съм, пиша фалшиви данни в двустранния протокол, ти си отиваш спокоен, аз си викам КАТ след като си си тръгнал обяснявам, че си ме ударил и си избягал и съм ти записал номера и всички подробности за автомобила, след няколко дни получаваш призовка, взимат ти талона и те лишават от правото да управляваш за няколко месеца, плащаш солена глоба, а аз отивам при твоя застраховател със дадените ми от КАТ документи и си получавам обезщетението.
ПТП дори и леко не е шега и води до кофти ситуации, затова личния ми съвет е винаги КАТ или застраховател!!! Ако пък сте спокойни, че познавате всички изисквания действайте и сами, но риска винаги е за Вас, не за човека чиято грешка покривате.
Невинен ли си , винаги е в твой интерес да дойде КАТ. Направил си услуга на този дето ти е счупил колата, но той няма да ти плати щетите. Викаш КАТ или застрахователя на виновния.
Те идват, заснемат произшествието и удостоверяват документално , кой е виновен без да санкционират. Предпазват се от застрахователни измами от недобросъвестни клиенти.
При ПТП с двустранен протокол сядат двама некомпетентни водачи на МПС и просто казано сами решават коя застрахователна компания да покрие щетите по колата на този, който самите те са преценили, че не е виновен. Няма платец , който да му е все тая дали ще плати сериозна сума.
Има ли пострадал също не се минава с двустранен протокол, там пък филма е друг. Решавате, че човека е пострадал леко, в последствие състоянието му се влошава, умира и отново по двустранен протоколо Вие си решавате кой да изплати солено обезщетение за отнетия живот.
Повече от един автомобил, сложно ПТП не толкова просто за определяне на вината от некомпетентен водач. Отново горната презумция.
Никога не съм разбирал идеята да се спести акта на някой. Актовете са суми, незначителни по свое му съотнесени с направените щети. Но пък вероятността да си направиш сам мечешка услуга е почти 100%
Ще дам и още един кофти пример, гледате 10 документа, пропускаш момента че не си орган на реда и не можеш да изискаш всички необходими документи, оказва се че водача е неправоспособен, няма ГТП или му е изтекла гражданската - гориш!!!
Още нещо, удрям те, виновен съм, пиша фалшиви данни в двустранния протокол, ти си отиваш спокоен, аз си викам КАТ след като си си тръгнал обяснявам, че си ме ударил и си избягал и съм ти записал номера и всички подробности за автомобила, след няколко дни получаваш призовка, взимат ти талона и те лишават от правото да управляваш за няколко месеца, плащаш солена глоба, а аз отивам при твоя застраховател със дадените ми от КАТ документи и си получавам обезщетението.
ПТП дори и леко не е шега и води до кофти ситуации, затова личния ми съвет е винаги КАТ или застраховател!!! Ако пък сте спокойни, че познавате всички изисквания действайте и сами, но риска винаги е за Вас, не за човека чиято грешка покривате.
Един съвет от мен: Преди да решиш каквото и да е напиши едно писмо да застрахователя/входирай го/ и изискай ПИСМЕНО да ти отговори защо ти отказва изплащане на обезщетение.Казано - речено няма НИКАКВА стойност при последващи спорове в съда! 

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
papi92 написа:Моята логика е, че когато плащаш задължителна застраховка и нейната идея е да покрива щети на невинния в ПТП не би трябвало да има възможност за отказване за изплащане на щети.
Тази логика обаче е доста далече от истинската логика, която действа в подобни ситуации. Все пак ако беше така, всеки втори щеше да ходи и да иска от застрахователите да му купят нова кола, дори без никакъв документ. Има си нормативна уредба и закони, по които се работи, а не по това кой как му е угодно.
В случая е налице нарушение на процедурата по предявяване на щета пред застрахователя. Както един колега е писал по-горе, това не е лек инцидент и изисква констатацията на нарушението от компететнтен орган, какъвто в случая не е присъствал. Естествено, че застрахователят ще откаже - има си основателна причина за това.
За пореден път призовавам всички да се обърнат към ЧИТАВИ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ БРОКЕРИ, които имат безплатен 24/7 съпорт! Ако имаше читав застрахователен брокер, тогава още на място щеше да му звъннеш и той веднага да ти каже какво да правиш и как да процедираш, за да не патиш! Вместо сега да пиеш една студена вода! Услугите на застрахователните брокери са безплатни и застраховката, сключена чрез тях не се оскъпява! Разходите им се поемат от застрахователя! Не мога да разбера хора, които се лишават от тази безплатна услуга, а после се вайкат.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Stif написа:Един съвет от мен: Преди да решиш каквото и да е напиши едно писмо да застрахователя/входирай го/ и изискай ПИСМЕНО да ти отговори защо ти отказва изплащане на обезщетение.Казано - речено няма НИКАКВА стойност при последващи спорове в съда!
Какъв съд, при положение, че не са спазени законово нещата? Аз два пъти съм имал ПТП - първият път бях виновен и бяхме 3 коли, тогава ми казаха - не става с протокол, вика се КАТ. Извикахме си ги, описаха всичко и така. Миналата година като ми блъснаха колата отзад пострадали хора нямаше, колите бяха на ход. Посъветваха ме от 112 да отидем до най-близкия КАТ да ни издадат входящ номер и да регистрират ПТП в техните протоколи. После си подписахме двустранните протоколи и си ми изплатиха щетата както си трябва и му е редът. Тук не са спазени тези изисквания, понеже едното МПС не е в движение. Оттам насетне има ли смисъл да се продължава? Диспечерът на КАТ първо ме пита има ли ранени, второ - колите в движение ли са. Което ясно говори как стоят законово нещата.
В случая на колегата просто е трябвало да се обадите на КАТ или 112 и да изчакате да ви пратят патрул, за да опишат произшествието. Сега водата е студена отвсякъде

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”