Добра книга(учебник) за Линукс???

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Добра книга(учебник) за Линукс???

Мнениеот emohrisstov » Вто 09 яну 2007 15:19

Здравейте колеги! :)
Понеже знам, че тук има доста хора разбиращи и занимаващи се с Линукс, бих искал да ви помоля да ми препоръчате някоя добра книга или учебник за Линукс. Питам, защото има много книги на пазара и не мога да се ориентирам кои са добри и кои не! Значи да не е нещо вече професионално , да се започва от наистина начинаещи. За цена около 20тина лева примерно. Също така искам да ви попитам коя дистрибуция да си инсталирам. В момента съм си с Windows XP, ще ги държа и двете операционни системи! :D
Поздрави
Емо :wink:

Потребителски аватар
Dare_Devil
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dare_Devil » Вто 09 яну 2007 16:37

Книга не мога да ти препоръчам, тъй акто аз самият не съм учил по книги. За дистрибци мисля че ще ти е удобна Mandriva One, тъй като е доста близка като усещане до Windows - по моле мнение е много подходяща за хора, мигриращи от Windows към Linux.

Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emohrisstov » Вто 09 яну 2007 16:40

Dare_Devil написа:Книга не мога да ти препоръчам, тъй акто аз самият не съм учил по книги. За дистрибци мисля че ще ти е удобна Mandriva One, тъй като е доста близка като усещане до Windows - по моле мнение е много подходяща за хора, мигриращи от Windows към Linux.

мерси колега, само че аз не смятам да мигрирам, просто ще ги ползвам и двете :D

Потребителски аватар
mishu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mishu » Вто 09 яну 2007 16:46

Ами нарави си виртуална машина най-добре. Така ще можеш да си четеш онлайн на Windows-a и да тестваш на Линукса. А за книгите - имаше някаква на Нортън, доста дебела и синя.

Потребителски аватар
Scarchu
Автомобил: Black
Двигател: with internal combustion
Контакти:

Мнениеот Scarchu » Вто 09 яну 2007 16:50

има еднба книжка "Линукс за начинаещи" бяла с керемиден надпис. Много добре е написана! Има подробни обяснения, но много мъчно се намира по пазара.

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Вто 09 яну 2007 17:00

Scarchu написа:има еднба книжка "Линукс за начинаещи" бяла с керемиден надпис. Много добре е написана! Има подробни обяснения, но много мъчно се намира по пазара.

Аз имам на О'Рейли издателството, мога само да ти ги препоръчам...лично мой съвет - избери си дистрибуция първо и след това търси литература, аз бих препоръчал Ubuntu, има тонове информация в нета за тази дистрибуция и това е най-голямото предимство. Базира се на Дебиан, но е десктоп а не сървър ориентирана...

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Вто 09 яну 2007 17:13

www.linux-bg.org
Не ти трябва книга, взимай си един пакет със чипс, сядай пред компира и чети :wink:
ПС може да ползваш Кнопикс - не се инсталира, зарежда се от СД, успех!! :lol:

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Вто 09 яну 2007 18:24

Plamen_VR6 написа:www.linux-bg.org
Не ти трябва книга, взимай си един пакет със чипс, сядай пред компира и чети :wink:
ПС може да ползваш Кнопикс - не се инсталира, зарежда се от СД, успех!! :lol:

не е единствено кнопикс от тип лай циди, има много такива...но бавно зарежда системата ако буутнваш от диск и това мен лично ме дразни. Иначе дистрибуций много - ФрийБСД, Слак, Убунту, Генто и т.н.н. ;)

Потребителски аватар
koskoboy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот koskoboy » Вто 09 яну 2007 21:51

Дълбоко уважавам UNIX-базираните OS, като основополагатели! Ето напълно безплатни фундаментални онлайн уроци:
Linux Online - Linux Courses

offtopic:
buFka написа:...Иначе дистрибуций много - ФрийБСД, Слак, Убунту, Генто и т.н.н. ;)
- без да зачеквам полемика, на която хич не й е тук мястото, само искам да спомена че има бая разлика м/у FreeBSD и Linux, въпреки че и двете са UNIX-базирани ;-) За справка: цък

Потребителски аватар
OldSchoolPassat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот OldSchoolPassat » Вто 09 яну 2007 22:18

Най-добрия учебник е man :)

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Вто 09 яну 2007 23:55

koskoboy написа:Дълбоко уважавам UNIX-базираните OS, като основополагатели! Ето напълно безплатни фундаментални онлайн уроци:
Linux Online - Linux Courses

offtopic:
buFka написа:...Иначе дистрибуций много - ФрийБСД, Слак, Убунту, Генто и т.н.н. ;)
- без да зачеквам полемика, на която хич не й е тук мястото, само искам да спомена че има бая разлика м/у FreeBSD и Linux, въпреки че и двете са UNIX-базирани ;-) За справка: цък

тва не го отричам, мисълта ми бе, че дори за ФрийБСД има лайв сиди...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”