динамичен ъгъл на запалването на голф 3 1.8 90к.с.
-
- Автомобил: VW GOLF 3
- Двигател: 1.8 MONO 1992
динамичен ъгъл на запалването на голф 3 1.8 90к.с.
Има ли начин да се премахне динамичния ъгъл на запалването на Голф 3 1.8 90к.с? Един приятел с Лада казва че колата на газ работи по-добре с по-голям статичен ъгъл и без динамичен ъгъл на запалването.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: динамичен ъгъл на запалването на голф 3 1.8 90к.с.
Да! Монтираш електроника от ЛАДА 21011 и си си готов!
С други думи - що се излагаш, градски?

С други думи - що се излагаш, градски?

- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Според мен няма да работи изобщо добре, но има начин да си го направиш - от средния извод на датчика на хол разклоняваш проводника и го пускаш до средния извод на комутатора на бобината (от бобината откачаш съществуващия, преди да закачиш новия). Тогава аванса е 100% статичен, какъвто го зададеш механично от делкото. Гарантирам ти, че никога няма да си карал по-спряла кола (на моето 1.8 моно с аванс от 10 градуса на п.х., стигаше до 40 градуса при опит за рязко ускорение) 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
stan28 написа:Има ли начин да се премахне динамичния ъгъл на запалването на Голф 3 1.8 90к.с? Един приятел с Лада казва че колата на газ работи по-добре с по-голям статичен ъгъл и без динамичен ъгъл на запалването.
Градски легенди. Ако беше така хората нямаше да правят вакуумни и центробежни регулатори или пък да го променят посредством натовареността на мотора при по-съвременните коли. Изобщо тоя, дето ти ги говори, явно не е много в час с тези работи.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Да използвам темата и аз. Разбира се, че ъгъла е повече от добре да е динамичен. С VAG COM гледам ъгъла на изпреварване на запалването ми. Мотора е 1.6 SR. Прави ми впечатление, че при празен ход е около 6 градуса средно, но играе и отива до 9 или пада до 4.5. Когато колата е на 1100 оборота ъгъла вече е 25 градуса и на по-високи обороти стига и до 45. Това не е ли малко множко или диагностиката лъже ? Когато мотора държи постоянни обороти над тези на празен ход виждам постоянна стабилна стойност на ъгъла. Когато дам рязко газ виждам как ъгъла пада от 30 на 20 градуса. Същевременно това, което задава ъгъла при моя автомобил е ЕКУ-то при различните режими.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ще опитам да обясня "динамичното изпреварване" с известна вложена логика:
1.Няма как ЕКУ да даде "сигнал" преди той да е получен от Хол-сензора ...нали..!!!
2.ЕКУ само внася "закъснение" спрямо статично настроеният ъгъл на запалване(положението на делкото)
3.В зависимост от:температура,скорост,текущи обороти.положение на дросела...и т.н.,ЕКУ намалява/увеличава закъснителната си функция...и искрата се получава от някакъв "минимум"(да речем 2градуса,не съм сигурен в числото..)-до максимум="статичен ъгъл"-според мен е някъде към 12 градуса.
Т.е по тази логика се движи м/у 2-12.
Ей така разсъждавам.
1.Няма как ЕКУ да даде "сигнал" преди той да е получен от Хол-сензора ...нали..!!!
2.ЕКУ само внася "закъснение" спрямо статично настроеният ъгъл на запалване(положението на делкото)
3.В зависимост от:температура,скорост,текущи обороти.положение на дросела...и т.н.,ЕКУ намалява/увеличава закъснителната си функция...и искрата се получава от някакъв "минимум"(да речем 2градуса,не съм сигурен в числото..)-до максимум="статичен ъгъл"-според мен е някъде към 12 градуса.
Ей така разсъждавам.
- stefan4o
- Контакти:
javor_bg написа:Това не е ли малко множко или диагностиката лъже ?
Според мен така трябва да бъде, няма как да седи заковано на еди си колко градуса. В ЕКУ има заложен заводски алгоритъм, който взема предвид нещата, които е изброил колегата над мен и така, според ситуацията коригира ъгъла на запалване.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Чувал съм за проблемни ЕКУ-та, които дават по-голямо предварение и затова питам. Благодаря ви и на двамата !
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Да,мойто ЕКУ на АЕК мотора беше такова.Като каже,че няма да върви и това си е 

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Да , точно тебе имах предвид. При мене колата си върви доколкото я усещам. Просто на студен мотор много гори и импулсите на дюзите са 11-12 мс и разхода ми се струва малко завишен. Бях направил един тест с изключен температурен датчик и даде по-малък разход, но нека не се отклоняваме от темата :)
- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
emo-gar написа:Ще опитам да обясня "динамичното изпреварване" с известна вложена логика:
Ей така разсъждавам.
Всъщност имаш лека грешка в точка 1 :) -> цялата работа работи с един импулс предвиждане, подобно на ТАП-овете, които се слагат за увеличаване на предварението. Импулсите от делкото се подават на входа на компютъра и той ги регистрира по време, за да знае оборотите. Първия импулс е началото на поредицата и той се предава директно към бобината с 0 градуса промяна (освен няколко милисекунди време за обработка от електрониката между входа и изхода)...то няма и как иначе, защото преди 1-вия импулс, компютъра не знае, че искаш да палиш

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
zfa159 написа:цялата работа работи с един импулс предвиждане, подобно на ТАП-овете, които се слагат за увеличаване на предварението
Благодаря за хубавото обяснение ! Дано съм разбрал правилно. Горното означава ли, че първия импулс винаги дава "отправната" точка 0 градуса и оттам нататък всичко друго от ЕКУ-то е само добавяне на необходимото предварение спрямо режима на работа на мотора ?
- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
Ами моите познания по този въпрос са само теоретични от това, което на времето четох по въпроса за работа на ТАП-овете (исках да си слагам на Пасат-а). Там хората обясняваха, че първия импулс излиза от ТАП-а,както си е,само със закъснението на електрониката (което е доста малко в този случай). Следващите вече идват с предварение. Иначе да - идеята е такава - имаш механично зададено предварение от самото делко и първия импулс към свещите по време е точно в момента на импулса от делкото + закъснението на електрониките по пътя (моторния компютър и комутатора в бобината) т.е. пренебрежимо малко след импулса от делкото. Всеки следващ вече се пуска по определено време,което компютъра регулира според другите фактори. Реално погледнато оборотите са определена честота и предвид,че тези мотори се развъртат много бавно (за няколко секунди),електрониката има достатъчно време да реагира на нуждите в промените на предварението. Примерно най-грубо може да го кажем така - ако си на 1000 оборота, компютъра го знае, по броя импулси за единица време, постъпващи от делкото. Рязко даваш газ, за да вдигнеш примерно 2000 оборота. Това се регистрира мигновено от ТПС-а и той внася корекция в аванса на запалването и примерно дърпа импулсите да са по-рано от предишните т.е. увеличава рязко аванса в някаква граница за да ти даде възможност да ускориш по-бързо. Като пуснеш газта, ТПС-а регистрира и това и т.н. Според температура на двигателя и режима му на работа, корекцията на аванса става още по-прецизна (конструктора все пак знае горе-долу кога какъв аванс му трябва и му го задава още при проектирането с опцията за някаква корекция по време на работа). Затова съответно механично може да бутнеш аванса на примерно 9 градуса на п.х. (при заводски заложени 6), ама това автоматично ти слага още 3 градуса аванс във всички режими, защото тези 3 градуса отгоре са механични и статични и ги има винаги. Просто отместваш с 3 градуса момента на отчитане на входните импулси. Предвид, че мотора има само един датчик за обороти - в делкото - той не знае дали 1-вия импулс идва точно в момента, в който трябва (заводските белези) или си го задал да е 3 градуса по-рано с врътване на делкото една идея към предварение. В случая конкретно с този двигател не е никакъв проблем да се ползва и технологията на колегата над мен - всеки следващ импулс да закъснява различно спрямо предния,защото делкото е механично - нисковолтовата част пуска 4 импулса за два оборота на двигателя, само че няма значение кой импулс за кой цилиндър е - това го определя механично високоволтовата част на делкото - палеца е на определен цилиндър. Така без никакъв проблем може 1-вия импулс при опит за запалване да не го пусне към бобината и да пусне директно следващия примерно с 84 градуса закъснение, при което той ще дойде 6 градуса по-рано и ще запали цилиндъра, на който е в момента палеца в делкото с 6 градуса аванс. Оттам нататък вече тръгва цялата схема. Реално датчика на Хол в делкото може да се движи един цилиндър напред т.е. ако наречем отворите на датчика на Хол с числа от 1 до 4, тогава импулс едно (от отвор 1) би трябвало да е за 1-ви цилиндър,само че няма никакъв проблем да отиде към цилиндър 3 (реда е 1-3-4-2) 84 градуса след времето му на получаване на входа на компютъра и така да осигури аванс. Импулс 2 пали 4-ти цилиндър след още 84 градуса, импулс 3 пали 2-ри цилиндър след още 84 градуса и т.н. схемата влиза в действие. Електронно могат да го реализират и по двата начина не особено сложно.
При двигателите с датчик на коляновия вал вече е друго - там датчика е статичен, както и колелото, което чете и няма мърдане - точен импулс в точен момент, точно определен от зъбите на колелото. Оттам нататък електрониката си го обработва и подава към бобините, както и е кеф. Там механично нищо не можеш да направиш и първите няколко импулса обикновено са с нулево предварение.
Надявам се да стана ясно какво искам да кажа :)

При двигателите с датчик на коляновия вал вече е друго - там датчика е статичен, както и колелото, което чете и няма мърдане - точен импулс в точен момент, точно определен от зъбите на колелото. Оттам нататък електрониката си го обработва и подава към бобините, както и е кеф. Там механично нищо не можеш да направиш и първите няколко импулса обикновено са с нулево предварение.
Надявам се да стана ясно какво искам да кажа :)

-
- Автомобил:
- Двигател:
А за да може колегата(питащият,де) да отсее елементарното от толкова писане,за система с един датчик-то нека разгледа една от ония стари шарени книжки за някоя руска кола с "чук" и вакуумен или механичен аванс.За да приведе всичко към съвременната система: да нарича "чука"-Хол сензор,а вакуумният/механичен регулатор-ЕКУ.
Малко не съм съгласен със ZFA,точно си идва сигнала при ГМТ на 1/4 или 2/3 цилиндър,а дали е 1 или 4-..2 или 3-ти-ей там играе "палеца' за решение...Не случайно зацепката на делкото се спазва,отчитането на обороти е оттам,но не е основното-просто ползва импулсите за изчислението.Зацепката е в"изпреварване"-винаги!Онези маркери на маховика са 2 броя,единият за ГМТ,другият за запалването,имам ги на снимка от колата,ако се знаеше точният диаметър на маховика и точното разстояние м/тях-може с доволна точност да се сметне ъглово "статичното "предварение(по-скоро..монтажното).
В "сервизен режим" ,моторът може да се вкара в "базов" ъгъл,не знам дали ползвам точният термин...и да се нагласи чрез местене(въртене ) на делкото.На по-старите се откачваше темп.датчик,но на ABS не става така...а точно как става не съм пробвал лично .По принцип ,човекът се интересува от промяна с цел газификация,оттам по-голямото предварение е общото мнение при работа на газ.ТАП го върши точно това(тайминг адванс процесор..)ама дали не е просто едно резисторче-свързано към термо-сензора при положение "газ"...па турено в подобаваща кутийка...
Малко не съм съгласен със ZFA,точно си идва сигнала при ГМТ на 1/4 или 2/3 цилиндър,а дали е 1 или 4-..2 или 3-ти-ей там играе "палеца' за решение...Не случайно зацепката на делкото се спазва,отчитането на обороти е оттам,но не е основното-просто ползва импулсите за изчислението.Зацепката е в"изпреварване"-винаги!Онези маркери на маховика са 2 броя,единият за ГМТ,другият за запалването,имам ги на снимка от колата,ако се знаеше точният диаметър на маховика и точното разстояние м/тях-може с доволна точност да се сметне ъглово "статичното "предварение(по-скоро..монтажното).
В "сервизен режим" ,моторът може да се вкара в "базов" ъгъл,не знам дали ползвам точният термин...и да се нагласи чрез местене(въртене ) на делкото.На по-старите се откачваше темп.датчик,но на ABS не става така...а точно как става не съм пробвал лично .По принцип ,човекът се интересува от промяна с цел газификация,оттам по-голямото предварение е общото мнение при работа на газ.ТАП го върши точно това(тайминг адванс процесор..)ама дали не е просто едно резисторче-свързано към термо-сензора при положение "газ"...па турено в подобаваща кутийка...
- stefan4o
- Контакти:
Как пък реши, че ТАП е резисторче, вързано на датчика за температурата
А ако колата няма ЕКУ, което да лавира с предварението гледайки термо-сензора? Тогава това резисторче къде го връзваме

А ако колата няма ЕКУ, което да лавира с предварението гледайки термо-сензора? Тогава това резисторче къде го връзваме

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”