Избор на въздушна пушка

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Re: Избор на въздушна пушка

Мнениеот feikot » Пон 02 юни 2014 19:30

За 7 стотака,има доста избор. Славия,Норика,Гамо,а да не говорим за Евваникс. Ама за 200 кинта хатсаните не са по-добри :)

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Вто 03 юни 2014 8:42

Ми точно това ти казвам и аз. С тази разлика че АТ-то е от 500 нагоре, като всяко ПЦП. А за тези пари не можеш да вземеш ПЦП от друга марка изобщо. Даже моето го свалих на 470 след пазарлък.

Нали разграничаваме Пружинките от ПЦП, защото и цената и принципа и качеството е различно.
Определено при Хатсаните всичко е до определената бройка. Турчина не е от производителите които се стремят да поддържат качество, но пък и цената е по сносна. По мои наблюдения и двете ми пушки не бяха направени според изискванията и още веднага ми се наложи да ги ремонтирам.
Но при ПЦП ремотна е по лесен, ако знаеш как да го направиш. Да не гвориме за мощта и прецизноста която получаваш. Просто несравнима с на Пружинните ВП.
Можеби единственият голям недостатък на ПЦП е това че накрая някой трябва да помпа. Помпата също е доста скъпа и иска да се поизмориш, или другият вариант е да се вземе зарядна станциика и тогава вариантите са или метан или въздух, при което без примеси и влага. Но там цената е още по нагоре.

Относно Хатсана 125 за тези пари- той е компромисно решение за евтина пушка със сила от порядъка на 300 м/сек и 35-40 джаула. При която има части и възможност за доработки и тунинги- поставяне на газово бутало и тнт.

Потребителски аватар
ivan_storm
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот ivan_storm » Вто 03 юни 2014 15:18

Уморих се докато изчета цялата тема , но така и не можех да си избера първата ми ВП. Двоумя се м/у Hatsan BT65 SB-W /5,5/ и Hatsan AT 44 long /5.5/. Всеки би казал ,че скъпото е по добро, ама прочетох, че единичния изстрел е по добре и са по безпроблемни, но гледам, че всички по маркови и нови са с пълнители и това ме обърква. за ВТ пише, че Моделът е с патентована антишокова система за предотвратяване на изтичане на въздух при удар. Хатсан BT65 SB е оборудвана микрорегулируем мерник с фибро оптика и отворен тип мушка с фибро оптика, двустепенен позлатен Quatro спусък - напълно регулируем спортен /мач/ тип. За АТ 44 не знам дали ги има тези работи, особено за спусъка. Пари с помпата, докъм 1000лв бих дал за пушката която е по добра и безпроблемна за цената си. Ако някой е използвал и двете пушки които съм харесал да натежи на везната, че се колебая много.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Вто 03 юни 2014 15:47

Ако искаш тежка и много мощна пушка -ще стреляш от стационарна позиция винаги или ще ловиш елени и малки прасета-значи си за БТ65 несъмнено.
Обаче при Лонг версията на АТ44 нещата отиват пак на по голяма тежест. Силата и е по малка от на БТ65, но зависи в кой калибър и тнт. При 5.5 отиваш на 51 джаула.

Това за антишоковите глупости не ги вярвай много- те и САС системата я рекламираха на пружинките където наистина има откат, а се оказа че само беля прави тази ситема- късат се финните заварени планки от основата на пушката и тнт. Тук откат нямаш и незнам какво -ще я хвърляш ли тая пушка по мищената или ще стреляш. Можеби -удърника които се бие в иглата на БК-то е въпросният проблем, но не мисля че може да предизвика проблем за резервоара ако е направен като трябва.
На БТ65-резервоара е от Алумин, а на АТ е от желязо и е много як !

Моето мнение е че 10 зарядната-АТ БТ и 14 зарядната Галатина са супер. Няма какво да се прецака там.
На дотиквача опръстена е в цевта и трудно може да се скъса. Докато на еднозарядните варианти опръстена е на самият дотиквач и по лесно се къса по мои наблюдения.
А да не говориме за това че си ставаш като Биатлонист и Снайперист отвсякъде. За какво ти е тоя резервоар на 200 бара само за една чашка ?

Я отиди да зачетеш форума за плевматика от 300 страници и тогава кажи че си се уморил колега !

За мене дилемата е АТ44-10 или БТ65 ! това Лонга е нещо междинно дето.........

Или лека и компактна, но и с доста сила за по малко пари или мощна, тежка и скъпа пушка !

Просто под 60 джаула вече не можеш да трепеш и прасета, а Галатината и БТ65 са над тия джаули и двете. :mrgreen :beer

Докато с АТ44 и АТ44 лонг си до малки сърнички само.

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Вто 03 юни 2014 16:23

Закона забранява лова с въздушно оръжие !

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Вто 03 юни 2014 17:41

Човек моного добре го знам ! Ти да не си Горски. :mrgreen Аз лично не ловувам, но ако добарам някоя Белка на село ще я разцепя на две Гадината !

То закона забранява и премазването на деца с коли, но..........

А от моите коментари мисля че е ясно че се майтапя. Аз лично диво прасе не бих целил с въздухарка. Дивите животни са дебелокожи, та и по характер.

Все ми се струват тези дооточняващи коментари че са излишни, защото тези които се интересуват от темата са наясно с тези неща и ако са решили ще правят и други незаконни неща с ВП-то.

Явно някой колеги трупат червени точки пред КОС. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 03 юни 2014 19:11

kossis написа:...Все ми се струват тези дооточняващи коментари че са излишни, защото тези които се интересуват от темата са наясно с тези неща и ако са решили ще правят и други незаконни неща с ВП-то.

Все ми се струва, че петкилограмова въздухарка с дулна енергия 40-50 и повече J не си купуват хора с намерение просто да дупчат хартията. И учудващо малка част от тях са наясно, че стрелбата с такива неща по всичко, което пълзи, ходи или лети на сто метра околовръст е малко незаконна и малко опасна за околните. Говоря от позицията на човек с два бастисани стъклопакета от заблудени сачми :twisted

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Сря 04 юни 2014 9:42

Косис ако си купуваш пушка да целиш мишени и шишета ще си купуваш нещо в рамките на 100-150 лв. хем не се ръсиш пари,хем обаче и малко да му мяза. Не ми казвай,че човек си купува пушка за 1000 лв. да си мери оная работа или да стреля мишени от терасата за удоволствие.

Отделно и идея си нямаш колко хора изобщо не знаят,че това нещо е упоменато в законова форма :) наистина ти говоря. Дори и стрелянето по врабки е противозаконно,още повече,че за мен е крайно неприемливо и аморално да се прави. Като имаш желание за убийство,стреляй косове или свраки,поне са вредители и са много,но врабчетата не заслужават такова отношение. Както и да е,всички сме големи хора и сметката можем да си я правим,а въздухарка за илядо лева,си купува човек,който ясно иска да не среща трудности при трепането на разни дребни,средни и може и по-големи животинки,като цели да избегне галимацията около ловното оръжие. Макар,че аз никога не бих стрелял по диво прасе с въздухарка :Mr Green Fun :screwy

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 04 юни 2014 10:18

Опа, колега никъде не съм имал желание за убйаство !!! Я не ми слагай желания от този род моля !

Точно аз имам ПЦП и си стрелам на село по мишени ! Имам и газов с топчета и пак стрелям по мишена с него.
Моето ПЦП е от средно силните, но не е от 1000, а от 500. Това няма значение и то може да е доста опасно !
Аз лично го взех от любопитство и понеже го намерих изгодно. Винаги съм обичал мощните неща и след като видях какво може 125, реших че едно АТ ще ми е екстра.
Както каза и ти- по вредителите е оправдано да се стреля, а аз на село имам Белки- това е най-голямата гад която аз познавам от дивото царство.
За сега ги ловя с капан на тавана -обичат да ми правят золуми горе. Те сами си умират в капана от глад, но два пъти виках съседа да ги намушква с арматурен прът в капана.
Понеже ми е писнало от тях и за сега не ми се занимава да оправям покрива по новите стандарти за да не могат да влизат през керемидите тези гадове, взех мерки като затъмних прозорчетата с картон и стъклата на вратата към балкончето на тавана. Белките ги използваха за светлоизточници и им беше много сгодно за наблюдателница. Писна ми да пикаят по тавана и да го осират, да ми донасят бълхи и тнт. Та ако успея да взема пушката -ще ги разцепя на две. Но са много бързи тия взломаджии, само с хитрост се трепят !
Мился да напоя и парцали с бензин по тавана-да им смърди на петрол. Въобще не ми се разправя с тях. Това за тези вредители.
Виж по врабци и гълъби не стрелям, макар че са срали и на мене и на колата ми многократно ! :Mr Green Fun
Лястовичките на село също ми правят золуми по беседката и цвъкат гнезда навсякъде, но не съм ги закачал-гоня ги. Единствените културни прици са Щъркелите ! Ама те са туристи, а не като нашите родни птици-простаци ! :Mr Green Fun
Газовият го нося понякога когато минавам през града на кучетата и чакалите, пеша-вечер - София ! Но за сега чакалите и вълците в квартала ме научиха и не съм гърмял по тях нито веднъж. Само ако ми скочат за да ме разкъсат ще ги обгазя мигновенно тези чакали и вълци ! Но града на чакалите е и град на други хищници-Хомо Сапиенс-Селтикос ! Та Газовото е като превенция да пази страх !

Не знам кои какво знае и спазва, но Аз определено знам какво притежавам и че е опасно ! Всеки сам отговаря за действията си ! Ако някой е луд, никой не може да го спре-най малко пък Ти и Аз !

Направи ми впечатление в КОС при обявяването на Оръжията от мен- Служителят които прие документите ми каза- абе много скъпа тази въздухарка, а колежката му-абе нека ходи да стреля по врабчетата там !?
И двамата не осъзнаваха каква е силата на регистрираната пушка от мен.
Само им казах че моята ПСП е от най евтините и това беше !
Та верно е че и КОС-аджиите не са много наясно какво се продава на пазара у нас.

Оня ден като се разходих по ловните магазини- 2 БТ65 бяха закупени вече в два различни магазина. И двете по над 700 пари.

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Сря 04 юни 2014 14:31

Това ти казвам,който иска да избяга от изискванията за ловно бойно оръжие си взема хипер въздухарка.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Сря 04 юни 2014 18:29

Странно,аз искам ПЦП но не смятам да ходя на лов с нея.Даже се убедих,че не става и за стрелба в двора...Ама все ще ми потрябва,знам си.Дали за лисица,чуждо куче,крадец,луд баласящ в тъмното,мечка,вълк...от имане глава не боли.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 04 юни 2014 20:54

Що да не става за стреляне в двора, идеална е за тази цел ! Рикошетът е най малкият възможен, сравнено с огнестрелните.

Виж за мечка -по добре се качвай на дърво или се намажи с л...на и се направи на умрял. Ще кажеш, а откъде да вземеш ла...на, повярвай ми ще има и то много !!!!!!!!!!! :biggrin

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Чет 05 юни 2014 6:24

Вместо мечка трябваше да напиша магаре,ама нейсе.За двора не става,понеже като пропусна целта и след това си фокусирам зрението за по-назад,става страшно...А кучето ми се е наплашило яко явно от рикошет точно.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 05 юни 2014 9:26

Iezekil написа:...понеже като пропусна целта и след това си фокусирам зрението за по-назад,става страшно...

Aнджак, за това говорим. Масово липсва елементарна стрелкова култура у хора, които си пазаруват спокойно пушкала, хвърлящи парче олово на разстояние 200-300 и повече метра. Гледам чичка на достолепна възраст се опитва да уцели гарга на жиците насред село, в отговор на въпроса знае ли къде отиват сачмите, след като минат покрай гаргата :mhihi получих само недоумяващ поглед... :no

П.С. да не съм съвсем офф, на цената на ПЦП "Хасан" може да се купи пружинна "Вайнраух" и бих поспорил кое от двете стреля по-точно :rolleyes

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Чет 05 юни 2014 10:01

А тука icoico много бъркаш, изобщо не може да сравняваш Пружина и ПЦП !

Аз без оптика от 40 метра ти целя бурканче от детска храна или малка хартийка. Виждам ги като точка, а буркана като проблясък в тревата ! говоря ти за нощно време и е неосветено добре- има само лампи на стълбовете но далече. Че имам добро зрение е едно на ръка.
А са вземи една пружинка, с колкото и слаб откат да е и се помъчи да стреляш толкова точно.

В темите на колегите из Форума за плевматика, колеги постигат точност, точно с тази АТ44-10 от най завиден клас, защото пушката е идеално балансирана, лека, има реглаж на силата на ударника и самата тя е в златната среда от към мощ и точност-40 до 51 джаула може да се регулира мощността и. При което се постига и висока точност при един 250 м/сек на проектила с Баракуда-1.37 грама или ЖСБ.
Та колегите от 50 и повече метра правят плато от по 10 и повече изстрела от 190 до 100 бара, като вкарват в мишена с размер на 5 стотинки всичките десет -един в друг ! Колегата се чуди дали не е изстрелял само един или пък другите да са отишли в страни.
Единствените помощни средства са оптика и стойка на пушката естествено. Но откат няма никакъв и е естествено това което се получава като резултати !
Така че недей колега да сравняваш изобщо АТ44 с тия пружини, пък и много маркови.

Вземи разгледай темите в AIRGUNS.BG форум първо.

=========
Колега Iezekil, вземи разкарай кучето си от там докато стреляш бе или смени местото на стрелба ! :Mr Green Fun

Аз стрелям на село на 20 метра и отзад имам метални огради, метален дупчест хамбар, курник и на още 15 метра е стената на другата къща, абе като стрелбище ми е двора от всякъде !

=============

Връзката на тия две снимки с темата е, че кучета снощи са оформили така калниците на колата на Жената !
А дали не са били алигатори вече се чудя.
Та ВП то и ПЦП то си става необходимост вече.
И това е за втори път. На брат ми Аудито също беше сполетяно от тази участ преди години при подобна улична битка между кучета и котки. Даже при него и спирачен маркуч беше прехапан, та го сменях.
Ами ако човек е на пътят им ?

Най ме е яд че вместо да слезна и да ги обгазя с газовият поне, послушах Жената и си заспах, въпреки 10 минутната битка на тия Помиари долу.
Но следващият път ще ги регулирам подобаващо !
Алигатори са това ! И емблемата изкъртили ! Също като при брато ми-стои долу на пътя изкъртена. Тия са мафия и те ! Ще играе АТ-то вече ми се струва.
Прикачени файлове
qd.jpg
qd3.jpg

Върни се в “ОФФ-Топик - други”