Боя 3:0 Инокс

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Боя 3:0 Инокс

Мнениеот НарКол » Нед 22 юни 2014 8:05

Здравейте, колеги. :flag_bulgaria

В тази тема искам да дам един приятелски съвет а хората, които се канят да си купуват бяла техника - нека техниката ви наистина бъде бяла! :mhihi

Защо? Да започнем с недостатъците на инокса (неръждаемата стомана):

- драска се и личи. Всяка малка драскотинка се вижда;
- остават пръсти, т.е. пръстови отпечатъци;
- при почистване с препарат (примерно Циф) остават следи и се иска доста бърсане докато изчезнат;
- по-скъп от боята с 20-30%, което за хладилник от 1000 лв си прави 200-300 лв. Това си е един комплект нови гуми!;

Недостатъци на боята:

- сивата е по-зле от бялата и притежава първите три негатива на инокса (виж горе). Затова само бяла боя - драскотините, отпечатъците и почистващия препарат няма да личат (освен ако не са сериозни, разбира се. Нали не си мислите, че ако издерете боята до метал, няма да личи?);
- ръждясва при определени обстоятелства. Е, ако не си поддържате хладилника и водата влиза под ръбовете, сигурно след 10 г. ще ръждяса (за разлика от инокса);
- не се сещам. А вие?

И така колеги, не си давайте парите за инокс. :a045 Хем е по-скъпо, хем поддръжката е по-трудна. Не оставяйте модата да ви прави на глупаци. :wink
Ако някой има антитеза, чакам да я чуя. :newsm66 :icon_lol

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Re: Боя 3:0 Инокс

Мнениеот Pichaga » Нед 22 юни 2014 9:18

антитеза
хол и кухненски бокс в едно
нЕма начин хладилника да ми е бял :mhihi
даже моят не е инокс, а кафяво -сив перла металик

в другият ми хапартамент, където е нормален с отделна кухня, хладилника е бял, ама не защото така исках, а защото нямах пари за иноксов.

Потребителски аватар
НарКол

Мнениеот НарКол » Нед 22 юни 2014 9:25

Pichaga написа:антитеза
хол и кухненски бокс в едно
нЕма начин хладилника да ми е бял :mhihi

Не виждам защо не? :no Какво ти пречи белия хладилник на хола? Това е универсален цвят.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Нед 22 юни 2014 9:37

Е някак си по-така стои инокса спрямо бялото :mrgreen Но,че подръжката му е кофти е така.
У нас пък всичко е бяло,но пък и кухнята ми е разхвърляна на терасата и в едно малко помещение и не ми пука особено в какъв цвят са.Иначе за холо-кухня инокса стои по-така.

Последна промяна от Bai Sando на Нед 22 юни 2014 9:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Нед 22 юни 2014 9:38

Понеже на мен и пералнята ми е в кухнята, която в частност е кухненски бокс. По никакъв начин хладилник, пералня и печка бели на цвят не ми се връзват с останалата част от обзавеждането.

На стария ми апартамент кухнята е отделна, светла е на цвят и всички уреди са бели. Та и аз подкрепям на 100% тезата на Пичагата.

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Нед 22 юни 2014 11:48

НарКол написа:- драска се и личи. Всяка малка драскотинка се вижда;
- остават пръсти, т.е. пръстови отпечатъци;
- при почистване с препарат (примерно Циф) остават следи и се иска доста бърсане докато изчезнат;
- по-скъп от боята с 20-30%, което за хладилник от 1000 лв си прави 200-300 лв. Това си е един комплект нови гуми!;

-Повечето съвременни ел.уреди с корпус от inox са с лаково покритие, върху което нито остават отпечатъци, нито се драска толкова лесно.
-Почистването с Циф и подобен вид абразивен и агресивен препарат влияе негативно и може да доведе до отпадане на гаранцията, независимо от какъв материал е изработен уреда (написано си е във всяка гаранционна карта и инструкция за употреба)
-По-скъпите вложени материали водят до по-скъп уред. Няма как да е по друг начин. Кожения салон също е по-скъп от обикновения текстилен.

P.S. Има си препарати за поддръжка на inox, които правят допълнително покритие на уреда и след това е достатъчно забърсването със суха или влажна кърпа.
Пример: http://www.neoblank.eu/ Препоръчван от Liebherr
http://www.collo.de/shop/de/Elektrogeraete-Reinigung/Pflege.html

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Нед 22 юни 2014 12:09

И аз съм с две ръце за инокс-а!
Ще кажа защо разбира се :a045
По-лесно се почиства, и дори да е замърсено не си личи толкова! В нашето забързано ежедневие, това е много важно! Не вски има време, да си бърше хладилника и печката всеки ден! Но поне един два пъти в месеца!
Според мен стои по-красиво и хваща окото!
Единствения недостатък, е цената! Минимум, 100 лева те товарят на уред! Ама ако не ти пука, проблем няма!
А относно бялото, не е моя цвят! Не казвам, че не е хубаво но не е за всеки!

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Нед 22 юни 2014 12:29

При мен кухненското е тъмно кафяво и бялото не изглежда добре.Пералнята ми е боя инокс,микровелето и вградената фурна инокс.И на мен определено по ми хваща окото.Макар че има едни хладилници с една много готина черна боя металик :mhihi еле пък той как ми хваща окото :biggrin

Потребителски аватар
Ivo_Dinkov
Автомобил: Audi Quattro Turbo
Двигател: BGB
Контакти:

Мнениеот Ivo_Dinkov » Нед 22 юни 2014 14:58

Аз реших лесно проблема с избора на цвят за хладилника- взех си за вграждане.
Не можах да си харесам преланя за вграждане и си купих с нормални размери, но нея реших да я оставя да се белее :mhihi
Изображение

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Нед 22 юни 2014 16:13

Бялото с времето пожълтява. Особено пластмасовите детайли.

Просто съм с 2 ръце за инокса!

Потребителски аватар
Ivo_Dinkov
Автомобил: Audi Quattro Turbo
Двигател: BGB
Контакти:

Мнениеот Ivo_Dinkov » Нед 22 юни 2014 16:20

Визирайки, че средния живот на новите уреди е 5-7 години, няма да чакам да пожълтее :Mr Green Fun

Потребителски аватар
НарКол

Мнениеот НарКол » Нед 22 юни 2014 17:59

Sunny написа:-Повечето съвременни ел.уреди с корпус от inox са с лаково покритие, върху което нито остават отпечатъци, нито се драска толкова лесно.

Инокса си има структура (по посоката на шлайфане, като всяка неръждаема ламарина, освен полираната). Една чертичка напреки и веднага се вижда. Иначе да, има едни такива лакове дето си ги купуваш, които уж са за почитсване.

Sunny написа:-Почистването с Циф и подобен вид абразивен и агресивен препарат влияе негативно и може да доведе до отпадане на гаранцията, независимо от какъв материал е изработен уреда (написано си е във всяка гаранционна карта и инструкция за употреба)

Циф-а чисти идеално, нищо и няма на ламарината, не остават драскотини, освен ако не обърнеш гъбата с теляка към метала. :screwy. Не знам как външния вид се покрива от гаранцията.
Това за инокса, за бялото въобще Циф-а не е никаква грижа.

Sunny написа:-По-скъпите вложени материали водят до по-скъп уред. Няма как да е по друг начин. Кожения салон също е по-скъп от обикновения текстилен.

Е, да, логично. Въпросът е че според мен това са пари малко хвърлени на вятъра. Сега, ако някой иска да върже инокса с интериора, това е друга бира. :beer

И въобще, колеги, парите са си ваши и можете да си купувате каквото искате. Ама после жената да не реве, че хладилника пожълтява и се чисти трудно. :mhihi
Колкото до пожълтяването на пластмасата, вярно е, но само за някои марки. В къщи имаме една пералня Индезит на 10 г и пластмасата си стои беличка. Имаме и миялна Мидеа на 10 г. и пластмасата стана като зъбите на заклет пушач. :banghead

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Нед 22 юни 2014 18:33

Аз пък си харесвам белият цвят.Много по естетично и един вид чисто стои.Другото ми прилича на офис мебел.Сиви ... черни или тъмно кафяви цветове не ми се вързват със понятието кухня.Тя трябва да е със свежи и чисти цветове дори и малко по ярки не е зле.Лично мое мнение без претенции да съм някакъв аранжьор.

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Нед 22 юни 2014 20:38

Домакинската техника е бяла за да е в тон със сватбената рокля. Или беше обратното...
Еб@си темата, еб@си и проблемите на Наркол :screwy

Потребителски аватар
НарКол

Мнениеот НарКол » Нед 22 юни 2014 21:15

drmilendd написа:Домакинската техника е бяла за да е в тон със сватбената рокля. Или беше обратното...
Еб@си темата, еб@си и проблемите на Наркол :screwy

Ами колега, писането в темата не е задължително. На който му е интересно ще участва, на който не му е - няма да участва. :cool
Домакинската техника е бяла поради описаните по-горе причини. Най-краткото разстояние между две точки е линията. Аналогично за белия цвят на „бялата техника“. :mhihi
Като си толкова сексуален, знаеш ли защо аджеба булченската рокля е бяла (не, не е заради пералнята и бойлера :Mr Green Fun ), а не жълта или червена?

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”