Здравейте, имам проблем с Polo 1.4 APQ 99г. На празен ход, оборотите стоят нормално, включат ли се фарове, духалката на 3-4 почват да играят и то само на празен ход. Веднага си помислих, че е алтернатор, недозарежда нещо... замерих, като замерих на + и - на акумулатора, отчете 13.6, като за 1-2сек спада на 10-12, но това адски рядко, като цяло държи 13.6...От какво може да е, ако не е алтернатор? Ето видеоклип какво се случва с колата, отначало е с пуснати консуматори, фарове, климатик на 4-та степен..., после ги спирам:
Polo 1.4 APQ 99г, проблем с обороти при консумация
Re: VW Polo 1.4 APQ 99г, проблем с обороти при консумация
На мене голфа ми го правеше същото и сам се оправи!!!
На мене голфа ми го правеше същото и сам се оправи!!!
Забравих да спомена, че акумулатора ми е 44Ah Varta... така я взех.
- freelancer
- Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
- Двигател: AKK 2000
Акумулатора на колко ти е преди да запалиш? На мен алтернатора ми зарежда на 14,4. 13,6 може и да е нормално за твоят двигател, макар, че ми се струва малко. Доколкото знам, трябва да е 13,8-14,4 нещо такова. С всички консуматори ми пада малко над 14,0(14,09).
Как е студена или топла, има ли разлика? Пробвай със всички включени консуматори да въртиш волана да видим какво се случва.
Не ми се вярва да играят оборотите от ел. проблем. Проверил ли си останалите неща, типични за тези двигатели? С риск да стана банален, но гледал ли си да не ти дърпа неотчетен въздух от някъде. При консуматори клапата отваря и влиза повече въздух, доколкото знам по МАП сензора си определя какво натоварване има.
Шом го прави на празен ход, обичайните заподозряни са клапата, мапа и вакуумите, както и онова смотано клапанче за вентилацията на резервоара дето трака.
На мен ми изглежда, като, че ли не може да си определи оборотите на празен ход поради неизмерен въздух, т.е. клапата се мъчи да компенсира.
Ако има развитие ще се радвам да разберем, къде е бил проблема.
Как е студена или топла, има ли разлика? Пробвай със всички включени консуматори да въртиш волана да видим какво се случва.
Не ми се вярва да играят оборотите от ел. проблем. Проверил ли си останалите неща, типични за тези двигатели? С риск да стана банален, но гледал ли си да не ти дърпа неотчетен въздух от някъде. При консуматори клапата отваря и влиза повече въздух, доколкото знам по МАП сензора си определя какво натоварване има.
Шом го прави на празен ход, обичайните заподозряни са клапата, мапа и вакуумите, както и онова смотано клапанче за вентилацията на резервоара дето трака.
На мен ми изглежда, като, че ли не може да си определи оборотите на празен ход поради неизмерен въздух, т.е. клапата се мъчи да компенсира.
Ако има развитие ще се радвам да разберем, къде е бил проблема.
Някой да е имал проблема и да го е решил, да сподели? Не вярвам да съм единствения човек с APQ и този проблем...
Премери на алтернатора и ако има разлика-"връзки",кабели.
-
- Автомобил: Nissan 200SX and VW Polo 6N 1996
- Двигател:
Проблемът според мен е в електронното блокче на алтернатора, където е управлението за регулиране на зареждането. Грубо казано реле-регулаторът.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Проблема не е електрически
При повишена консумация двигателя се натоварва и му трябва повече гориво, явно обаче компютърчето не пуска достатъчно в подобни моменти. Провери си останалите неща както е посочил колегата freelancer.

При повишена консумация двигателя се натоварва и му трябва повече гориво, явно обаче компютърчето не пуска достатъчно в подобни моменти. Провери си останалите неща както е посочил колегата freelancer.
Ако не е електрически, защо го няма като няма включени консуматори? С консуматорите дори понякога колата изгасва, ако се навива волан и се задейства сервото... Днес след работа ще замеря отново алтернатора, да видя какви стойности дава.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Тока в колата НЕ е безплатен
Като има включени консуматори алтернатора се върти много по-трудно и натоварва двигателя. Двигателя ти НЕ е изправен защото не може да поеме това допълнително натоварване. Като въртиш волана и сервото го натоварва допълнително и двигателя вече съвсем не се справя затова и изгасва. Все едно да се опитваш да изкачиш баир без да даваш газ и да се чудиш защо колата изгасва
Това е доста често срещан проблем, почети из форума. Особено често от него страдат малки двигатели с климатици.

Като има включени консуматори алтернатора се върти много по-трудно и натоварва двигателя. Двигателя ти НЕ е изправен защото не може да поеме това допълнително натоварване. Като въртиш волана и сервото го натоварва допълнително и двигателя вече съвсем не се справя затова и изгасва. Все едно да се опитваш да изкачиш баир без да даваш газ и да се чудиш защо колата изгасва

Това е доста често срещан проблем, почети из форума. Особено често от него страдат малки двигатели с климатици.
Замерих, когато играят оборотите с всички включени консуматори + климатик на 4 степен, мени... 13.6, 13.3, 13.0, 12.6, по едно време пак с консуматорите кротна... викам, "А"?! меря.... Закова на 13.68, без да мърда, подадох газ, като се върна обратно пак закроти. Изключих колата, запалих я, пак мени и пак мени напрежението... явно е алтернатор.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Колата си е твоя. Имаш пълното право да я развалиш. Действай!
Всичко, което мерих досега беше на загряла, карана кола. Замерих я на студена... с консуматорите беше на 12.6... много зле.
-
- Автомобил: Nissan 200SX and VW Polo 6N 1996
- Двигател:
Казах ти колега, какво е според мен. Блокчето, което регулира зареждането. Ту зарежда и двигателят се товари от магнитното поле на алтернатора, което действа в обратна посока на въртенето на ротора му, ту не зарежда и разтоварва двигателя. Нямаш постоянно еднакво зареждане.
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”