И отделно:
Има ли лаборатория за масла в София или България?
Четох по други форуми, в цивилизованите страни, хората си пращат маслото след смяна да бъде изследвано, и им казват в какво състояние е било:
- има ли метални частици или оставащи активни вещества в маслото? ако са малко/много, може да се сменя по-рядко, а ако са много/малко да се сменя по-често
- има ли гориво в маслото над допустмата норма? да се търси проблема
и т.н.

С какво масло карате дизелите си?
- lz2aii
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
Re: С какво масло карате дизелите си?
Мисля, че в "Нефтохим" имат лаборатория - все пак произвеждат горивосмазочни продукти. Друг е въпросът колко коректно ще отговорят, колко време ще те бавят и накрая колко ще ти съдерат кожата
.

-
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: 1.9 TDI AFN
StrEagle написа:И отделно:
Четох по други форуми, в цивилизованите страни, хората си пращат маслото след смяна да бъде изследвано, и им казват в какво състояние е било:
- има ли метални частици или оставащи активни вещества в маслото? ако са малко/много, може да се сменя по-рядко, а ако са много/малко да се сменя по-често
и т.н.
Yacco имат такава лаборатория в Пловдив. При смяна на маслото при тях, могат да ти направят анализ на старото. Последно беше безплатно.
ПС: Това не е реклама! В случай, че написаното не е в съответствие с правилника, не бих се разсърдил, ако поста ми бъде модериран.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Приста в Русе имат. това на яко не е лаборатория. просто един много не пълен/повърхностен метод/уред да ти кажат общото за маслото
- goro21
- Автомобил: Oktavia 1_9 TDi ALH
- Двигател: Polo 9n
'Ако си сложил евтин, те нямат клапан за задържане на маслото в него, и като изключиш двигателя, маслото се оттича. При последвалото палене, се пълни първо филтъра, после влиза в двигателя.
А ако има клапан маслото остава във филтъра, и при последвалото палене веднага отива в двигателя и не работи на сухо 5сек."
Ами той филтъра си е хартиен и е елемент не е метален който се навива на блока и не съм сигурен дали има такъв филтър склапан на тези мотори!
А ако има клапан маслото остава във филтъра, и при последвалото палене веднага отива в двигателя и не работи на сухо 5сек."
Ами той филтъра си е хартиен и е елемент не е метален който се навива на блока и не съм сигурен дали има такъв филтър склапан на тези мотори!
-
- Автомобил: Opel Astra G
- Двигател: DTI
- Контакти:
Аз сега ще сложа Тотал 7000 10/40 взех го много евтино 5л за 39лв с доставката пък ще видим!Досега бях с Motor gold 10/40 но не ми харесва!На дъното остана една бяла слуз и чукат клапани!
Някой слагал ли е маслен филтър SCT !Набутаха ми един такъв и чета че не били читави!
Колега,добра марка Castrol,Total,Motul 10w40 полусинтетика,пък ако продължава да харчи да слага по гъсто или някоя добавка да уплътнява!
Някой слагал ли е маслен филтър SCT !Набутаха ми един такъв и чета че не били читави!
Колега,добра марка Castrol,Total,Motul 10w40 полусинтетика,пък ако продължава да харчи да слага по гъсто или някоя добавка да уплътнява!
- georgebonev
- Автомобил: Golf 3 Variant
- Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
- Контакти:
StrEagle написа:И отделно:
и т.н.
Попаднах на сайт, в който са публикувани

-
- Автомобил: vw passat b5.5
- Двигател: AVF 2001
- Контакти:
Имам няколко смени с масло motul specific 5w40 505.01 и съм доволен. Но така и не разбрах на колко километра да го сменям? Едни казват че е нормално масло и на 10 000. Други че е long life и на 15 000. Някой знае ли на колко да го точа?
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Не е long life. Сменя се на 15 000км, а ако шофираш на къси разстояния, може и по-рано да го сменяш.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Мotul Specific 5w40 505.01 го сменям на 12-13000 км., като половината са градско, другата магистрално. Не е Лонг Лайф. В Германия на пасата, според сервизната книжка са му наливали масло по стандарт 504-507 през 30'000 км - това е лонг лайф, но поради качеството на нафтата у нас, това не се препоръчва.
-
- Автомобил: vw passat b5.5
- Двигател: AVF 2001
- Контакти:
Да колеги разбрах. Значи на макс. 12000 ще го сменям. Карам смесено 50-50 градско, извънградско. Мерси за разяснението
-
- Автомобил:
- Двигател:
Vlad777 написа: В Германия на пасата, според сервизната книжка са му наливали масло по стандарт 504-507 през 30'000 км - това е лонг лайф, но поради качеството на нафтата у нас, това не се препоръчва.
Това къде го пише официално, щото май са някакви градски легенди за качеството на горивото от нормалните бензиностанции у нас.
Вярно, не сменям на 30К км, ами на 25-25К км, ама все пак и карам 30% градско, и малко селско, и тук-таме по къра(яко запрашено)...
- rufkata
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 305 Nm
- Двигател: 1.9 TDI ASV
rufkata написа:На ASV, Texaco 5W40, преди месец и 2000 хил. километра, за сега доволно
Вече съм за смяна, турбото се чува при палене, и след гасене около 2 секунди, колата ако е барала масло е по малко от 1-2 милиметра, защото на пръчката не го усещам. За километрите съм я карал и със над 200, за кратко разбира се, повече градско (Пловдив) и магистрала 130-140. Сигурно, ще сипя пак същото.
За колегата по горе "запрашените пътища", не би трябвало да се отразяват на маслото, иначе работата е зле

-
- Автомобил:
- Двигател:
Нямаш си и на идея колко много се отразява запрашеността на въздуха за това, на колко км да се смени маслото :)))
- rufkata
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 305 Nm
- Двигател: 1.9 TDI ASV
Kalin72 написа:Нямаш си и на идея колко много се отразява запрашеността на въздуха за това, на колко км да се смени маслото :)))
Картерните газове натискат навън, ако нямаш читав въздушен филтър, е възможно да проникнат прашинки. Нали не говорим за Париж-Дакар, при твоите километри по черен път, не мисля, че имаш проблем

Върни се в “Дизелови агрегати”