focus-news.net написа:Младеж инсценира грабеж и обвини полицейски служители като автори на престъплението
11 януари 2007 | 13:45 | Агенция "Фокус"
с. Живково. Полицаи от РПУ-Ихтиман заловиха младеж, инсценирал грабеж и обвинил полицейски служители като автори на престъплението, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В понеделник следобед в полицията се обадил по телефона кметът на с. Живково. Той съобщил, че при него дошъл 19-годишен местен младеж, който преди обяд "бил ограбен от трима полицаи". По случая веднага била разпоредена проверка. Уведомена е и Софийска военна окръжна прокуратура.
Пред полицейските служители В.М. разказал много драматично как същия ден около 11.30 часа, докато се движел с велосипеда си по пътя Ихтиман – с. Живково, бил настигнат и спрян принудително от полицейски автомобил “Астра”. От колата излезли трима униформени в нетрезво състояние, които му поискали да представи лична карта. Младежът им казал, че не носи документ за самоличност. Тогава един от полицаите го заплашил с побой и го накарал да извади всички вещи от джобовете си. Тримата служители му взели мобилния телефон ”Сименс С 55”, цигарите и коженото яке от гърба, след което се качили на автомобила и продължили пътя си.
Младежът дал подробно описание на “извършителите”, които според него не били местни полицаи. “Потърпевшият” дал и регистрационния номер на автомобила. При последвалата проверка станало ясно, че част от посочените цифри отговарят на служебна астра, ползвана от РПУ-Самоков. Оказало се, че същия ден въпросният автомобил не е напускал района и се е движел по маршрута си. Междувременно полицаите проверили всички питейни заведения и заложни къщи в района на Ихтиман. Във вторник била проверена и последната заложна къща, която била затворена предния ден. Там полицаите се натъкнали на мобилния телефон, който бил заложен от младежа за 30 лв. Оказало се, че той го закупил оттам през ноември 2006 г. При поредния разпит криминалистите показали телефона на В.М. и той признал, че се нуждаел от пари и поради страх от семейството си скалъпил обвинението срещу полицаите. Коженото яке било открито захвърлено в селски двор. По случая се води дознание. Уведомена е местната Районна прокуратура.
Стана ми интересно, че все пак младежа е посочил номера на деиствителна полицейска кола. Отделно що не е казал, че трима неизвестни цигани са го обрали и всички да му повярват, а ще измисля опашатата лъжа "полицаи ме обраха"? Незнам за вас, но на колегата ми, синът му е 18-19 годишен и е бил рекетиран от трезвени полица, особенно вечер, за неносене на лична карта (глобата е 200 лева по закон), та нещо ми се струва много логично точно полицаите да са прибрали телефона на момчето, ако е нямал пари, и после да замазали следите, след като се е оплакало в кметството, но знам ли? Вие как смятате? Отдлно, че момчето уж му трябват пари, залага си телефона и незнайно защо си захвърля якето посред зима?