Сериозна дилема между бензин и дизел?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
heady88
Автомобил: Passat B6 V6 Phaeton V10
Двигател: V6 TDI
Контакти:

Сериозна дилема между бензин и дизел?

Мнениеот heady88 » Вто 15 юли 2014 22:14

Здравейте на всички , нов съм тук затова се извинявам предварително ако съм объркал мястото на поста-си ..
Въпроса ми е че се блуждая яко между бензин или дизел понеже от няколко седмици насам си мисля да не изневерявам на VW марката понеже съм и фен .. интересът ми е към голф 4 или пасат от 99-02 макс : )
Някакви + сове и - си за двете , ще съм ви много благодарен защото до другия месец мисля вече да купувам?

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Сериозна дилема между бензин и дизел?

Мнениеот forski » Сря 16 юли 2014 6:03

cekoman
Автомобил: Opel Astra G
Двигател: DTI
Контакти:

Мнениеот cekoman » Сря 16 юли 2014 12:41

Колега защо не погледнеш GOLF 4 1,9SDI!Аз на полото съм с такъв и съм много доволен от към обслужване,разход и вървеж!Моят е 64 к.с ,на 4-ката е 68 к.с.!Без турбо но върви доста и е железен мотор!Успех

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Сря 16 юли 2014 13:00

Моля те,недей така,ще се чуди какво да го прави този умрял кон. Имах такова доскоро,ама 68 коня и с новото табло,само,че седан. Колата е здрава,ама е толкова невървяща,че няма накъде,това да върви много,сигурно го сравняваш с трабант??? Взех си преди седмица леон купра 1.8т 180 коня с 6 предавки-това вече е АВТОМОБИЛ. Полото харчеше 5.5-6 това ми гори 8.5-9 а върви като самолет... За 3 литра разлика на 100,евал съм ти дизела с извинение... :mhihi Камо ли дизел без турбо-никога повече! Сди става,но си е кола за пенсионер,имам 90 000км с моето,слава богу обаче,не ми е било единствената кола и не съм карал надълго с него а съм бръмчал в града,иначе не ми се мисли. С това чудо на път с две ленти-изпреварване няма,освен ако нямаш поне половин километър видимост. :scare3 Да не говорим,че ми писна от вибрации и това тракане... И леон 1.9 тди 2007-а имам и той трака и тресе. Само една дизелова кола която не се усещаше,че е дизел съм имал,но пък тя беше 3.0 V6 TDCI... Не мисля,че пак бих взел дизел,освен ако не е подобен на последния посочен...

cekoman
Автомобил: Opel Astra G
Двигател: DTI
Контакти:

Мнениеот cekoman » Сря 16 юли 2014 13:20

Ами колего,моето поло 64 коня 140 си ги държи без проблем,а може и още,но за какво!Каде по нашите пътища ще вдигаш 200!а разхода никога не ми е надвишавал 5 и варира около 4,5 литра

lion_heart002

Мнениеот lion_heart002 » Сря 16 юли 2014 13:31

Принципно си прав,с тази разлика,че ако искаш да изпревариш-не можеш и все рискуваш,ако видимостта не е перфектна или се влачиш зад някой и чакаш да се удаде възможност да изпревариш... А моето беше чипосвано с махнат катализатор,без егр и даваше 82 коня на колелата,тоест,поне 90 на вала... И пак беше супер бавно. А то и моето вървеше със 180,само,че над 110 почваш да чуваш мотора в купето,понеже е на 3000 оборота вече. :mhihi Колата е много евтина за поддръжка-спор няма,караш кола а поддръжката е почти като на скутер. Но си е за в града,ако няма да се кара извънградско или ще се излиза 10 пъти извън града с нея в годината-да си вземе,уникално здрави са-не отричам. Моето не можах да го счупя а и жена ми не можа,здраво и право го продадохме...

Потребителски аватар
Dagestan
Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
Двигател: AGN 2000

Мнениеот Dagestan » Сря 16 юли 2014 14:59

lion_heart002 написа:А моето беше чипосвано с махнат катализатор,без егр и даваше 82 коня на колелата

Това за SDi? Тези 20 коня от къде долетяха?
Иначе 1.8 125к.с. с газов инжекцион би трябвало да е добър компромисен вариант разход/вървеж. Е, все пак ако искаш да си начешеш крастата 1.9тди 131 или 150к.с. ще свърши работата :twisted
А за избора между Голф и Пасат, не виждам каква е дилемата - или искаш едното или другото. Голфа е компактна кола с по-просто окачване и вози по-твърдо, а Пасата е среден размер седан/комби, с по-сложно(скъпо) окачване и доста по-добра возия.

Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Мнениеот plamikcho » Сря 16 юли 2014 19:06

Веднага се записвам в очакване на интересни размисли и страсти :c010
По темата: лично аз откакто си взех дизелова кола не ща и да чуя за бензин, за газ пък съвсем :mrgreen Харесай си модел, Голф или Пасат, потърси читава колица, не гледай "реалните километри" и газ :th_up

lion_heart002

Мнениеот lion_heart002 » Чет 17 юли 2014 9:23

Двадесетте коня си долитат спокойно при SDI с чипа,без катализатор и егр. Само дето пуши малко повечко. Само с чип от 64 коня става 74,другите около 5 идват от катализатора и егр-а. Важното е обаче и кой прави чипа,защото може и да го умажат. Другия сди който е 68 коня,какъвто беше моя става 80 само с чип и още поне 5 от катализатора и егр-а. Моето беше 82 коня на колелата-не пазя графиката,беше много отдавна и съм я затрил. Даже бях пуснал тема... По думите на фирмата дето ми прави чип тунинга,щеше да стане 95 коня на вала,не знам дали са били толкова на вала,но бяха 82 на колелата,но това след махането на егр и катализатора а не само с чипа!
А отделно един побъркан испанец беше бърникал помпата,разпределителния вал,махнал катализатора,егр-а също,чип и не знам си още какви промени и беше изкарал 118 коня... Можеш да го намериш ако потърсиш-сигурен съм. Един французин беше постигнал 95 на колелата също-не е невъзможно,въпроса е,че не си струва-поне според мен. Иначе SDI е желязна машина,но много бавна. Ето ти ги чипирани.

http://www.youtube.com/watch?v=90w8oCqbnLE

http://www.youtube.com/watch?v=xj5AZiYB5vA

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Чет 17 юли 2014 9:46

Голф 4 чистият дизел е като 1.4 моното на 3-ката,след 20км ти се иска да слезеш и да я запалиш. :mrgreen

Всеки по-нормален дизел харчи не по-малко от 8 литра нафта в града.
Всеки по-нормален бензин дава до 12-13 газ.

При зареждане от колонка това прави 20-21 лева за нафтата,и 13-14 за газта на 100 км

Извън града,идва страшната разлика където всеки се крепунка с печката с 90-100 и се моли да даде 5 :Mr Green Fun
А на магистрала,дори тези с новите ревът още по здраво,че с нормално каране ще даде 8 ,тук газта направо ще ги срази с едни 10/100...

Да не говорим,че всички дизели тракат и нови и стари
Дори и дизелите на една уважавана от мен френска марка и те тракат много грозно.Вкл. тези след 2005-та :thumb_down

Потребителски аватар
Dagestan

Мнениеот Dagestan » Чет 17 юли 2014 10:43

Ти карал ли си 1.9тди, че говориш така?
На магистрала трябва да караш със 180км/ч, за да ти даде разход 8л/100км. Извънградско с 90-100км/ч 100% е под 5л/100км. Ако знаеш и как да караш правилно, може и на 4л/100км да отиде. Градско не коментирам по ясни причини.
Но, все пак на газ е по-изгодно, защото и двойно да гори, пак крайната цена на 100км е по-малка.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 17 юли 2014 10:52

Dagestan написа:На магистрала трябва да караш със 180км/ч, за да ти даде разход 8л/100км.
Не съм съгласен. Докарвал съм до 9/100 с 1.9тди/105кс без да карам през целия път със 180км/ч.
Dagestan написа:Извънградско с 90-100км/ч 100% е под 5л/100км.
Напълно съгласен.
Dagestan написа:Ако знаеш и как да караш правилно, може и на 4л/100км да отиде.
Ако е с цел демонстрация на минимален разход - ОК. Но да караш ежедневно така, че да ти гори 4/100 печката ... поне при мен започват мисли за самоубийство. :mhihi

По темата - ако човек не знае какво иска, питане по форумите е един от най-неподходящите начини да разбере. Особено за подобна неразрешима дилема - "бензин или дизел". Въпрос на лични предпочитания е и понеже мнението е като гъза ... правилен отговор няма. Моето лично мнение е, че дизел доброволно няма да карам. Добре, че има ГИ, че да можем да си караме бензиновите коли евтино и сравнително безгрижно.

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Чет 17 юли 2014 11:03

Карал съм бе колега това 1.9тди..толкова великият мотор.

Искаш ли да ти кажа един частен случай,и той е частен понеже не е от нашата марка.

Киа Сийд 1.6 122кс 2008 година,реални 68000км(само един собственик)..разход в София 7.5газ

Нещо имаш ли да добавиш,и не ми казвай че е лъжа,защото те водя при човека на момента,да видиш как с 22 литра бутилка се минават почти 300км САМО В СОФИЯ И САМО НА ГАЗ. Айде посочи ми дизел способен на това в парично отношение,избери си сам марка и кубатура.

Потребителски аватар
Dagestan

Мнениеот Dagestan » Чет 17 юли 2014 11:34

Dagestan написа:
Но, все пак на газ е по-изгодно, защото и двойно да гори, пак крайната цена на 100км е по-малка.

Не съм казал, че излиза по-евтино, ако е с дизелов двигател.
Способен съм да вярвам, че нова малолитражка може да гори малко, обаче не мисля, че може да се сравняват по градски разходи.

Сега гледам че по каталог я дават тази Кия да гори 7.8л/100км градско БЕНЗИН, значи шофьорът на тази Кия е или гуруто на икономичното шофиране, или използва Шарк фюел сейвър.

Потребителски аватар
heady88
Автомобил: Passat B6 V6 Phaeton V10
Двигател: V6 TDI
Контакти:

Мнениеот heady88 » Чет 17 юли 2014 18:00

благодаря за изчерпателните отговори макар че все още да съм наклонил везните нито към дизел или бензин, работата е там че не искам да е самолет но пък в крайна сметка и да понавървява но да е с приличен разход независимо дали ще е бензин/дизел , с тези коментари оставам с чуството че мотора 1.9тди май засега леко води но и този 1.8т не е зле ... обаче за разхода там незнам : ) А и незнам дали няма да прозвучи тъпо но може ли да се хакне една газова и да си реша проблема?

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”