Напоследък често ми се случва при потегляне да ми пребуксуват предните гуми на Пасата Б5.5 (2.0 TDI, комби). Пребукусването го наблюдавам само при потегляне, и мога да го избегна, като задържам повече съединителя. Проблема го наблюдавам повече с летните Continental Premium Contact 5, докато със зимните GoodYear Ultragrip 8 не помня някога да съм го забелязвал. Мисля, че ми се е случвало от време на време с летните още, когато ги купих нови, преди 2 години, но сега като че ли е по-често. Имам чувството, че при опреденело налягане на гумите и натоварване се получава повече, докато при други комбинации няма пребуксуване, но не мога да разбера логиката. В момента например предните гуми са ми на 2.3, а задните на 2.8 и определено пребуксува, когато съм сам в колата. Интересното е също, че според означенията на капачката на резервоара предните гуми трябва да са на 2.2, когато колата не е натоварена, а при мен дори на 2.3 предните стоят леко изпъкнали навън там, където контактуват със земята. Та чуденките ми са няколко:
1. Гуми или съединител може да са причината за пребукусването?
2. Доколко мога да се доверя на препоръчителните стойности на капачката на резервоара, и не би ли трябвало те да се адаптират към съответната марка, модел и вид гума?
3. Доколко мога да се доверявам на показанията на манометрите по бензиностанции (предимно ОМВ), макар че напоследък ходя да си правя контролни измервания и по гумаджийници? Препоръки за читав манометър, евентуално с помпа, включваща се на запалката?
4. Следва ли да има разлика в показанието на манометъра при натоварена и ненатоварена кола, при еднакво количество въздух в гумите? (Тоя въпрос сигурно е от физика за 6-ти клас, ама на - срам не срам - питам

5. Каква е нормалната форма на правилно напомпаната гума (нито твърде малко, нито твърде много) - нормално ли е да има изпъкването в долния край, гледано фронтално, или е признак за мека гума?