Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Barum
4
1%
BF Goodrich
2
1%
Bridgestone
16
5%
Continental
84
25%
Debica
2
1%
Dunlop
17
5%
Falken
2
1%
Firestone
4
1%
Fulda
4
1%
Gislaved
1
0%
Good Year
23
7%
Hankook
20
6%
Kleber
3
1%
Kumho
6
2%
Michelin
64
19%
Nexen
13
4%
Nokian
7
2%
Pirelli
8
2%
Sava
2
1%
Semperit
1
0%
Toyo
5
1%
Uniroyal
27
8%
Vredestein
8
2%
Yokohama
1
0%
Други
13
4%

Общо гласове: 337
Bobi85
Автомобил:
Двигател:

Re: Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Мнениеот Bobi85 » Пет 25 юли 2014 22:10

Имах абсолютно същия проблем със същите гуми в миналото. Кривят се, когато им скимне. Препоръката ми е да се избягват гумите на Фулда. Не знам какво стана с тази марка, но качеството е много зле.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Съб 26 юли 2014 9:09

Аз съм много довел от марката като такава, 3 различни комплекта съм ползвал без забележки.

Моята препоръка е да не се купуват "екологичните" модели с намалено съпротивление при търкаляне от която и да е марка. До тук имам отрицателни отзиви и опит с Eco control, Eco contact, Bluerespons и Energy saver, макар и за доста по-стар модел при Мишлен. Икономията на гориво която е официално обявена от производителите е изключително символична и в рамките на статистическата грешка, а очевидно производствения процес не е толкова съвършен.

:a045

Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Мнениеот ssssl » Съб 26 юли 2014 10:11

CPC5 ги търкалям втори сезон и мога да кажа, че при температури над 20 градуса са изключително икономични.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 26 юли 2014 11:06

Несериозно е разлика в разхода на гориво под и над 20°C да се отдава на гумите.

Потребителски аватар
ssssl

Мнениеот ssssl » Съб 26 юли 2014 12:00

Напротив, напълно сериозно е. Покарай CPC5 поне един сезон и със сигурност ще си промениш мнението.

Потребителски аватар
birdman 07
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот birdman 07 » Съб 26 юли 2014 15:08

По - ниския разход при по - висока температура няма как да се дължи на гумите ! :th_up
А някой може ли да каже нещо за тази марка : http://www.accelera.bg/ ? :gruebel

Потребителски аватар
Mario951
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mario951 » Съб 26 юли 2014 15:39

Какви са тея гуми тип "no name" на тея цени :screwy Аз 185/65/14 Дебика си взех на 65 лв парчето пък на тея с тоя размер им е 83 лв и стотинки... Може и цената да е заради българския дистрибутор ама не виждам с тея цени как се пробива на толкова развит пазар :icon_lol

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 28 юли 2014 14:52

myrshavija написа:Несериозно е разлика в разхода на гориво под и над 20°C да се отдава на гумите.

Несериозно е да твърдиш нещо, което изобщо не разбираш как работи. Или за теб гумата просто се върти .. ей така?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 28 юли 2014 15:26

Ако гумите са единственото нещо, което се влияе от температурата на околната среда и се отразява на разхода на гориво, мога да се съглася, че "CPC5 ... при температури над 20 градуса са изключително икономични." и ще призная, че нямам основание да коментирам поради липса на опит и информация. Понеже гумите НЕ СА такова ЕДИНСТВЕНО нещо, продължавам да твърдя, че написаното от ssssl е несериозно.

П.С. Визорчето, понеже явно знаеш от какво не разбирам, редно е да знаеш и от какво разбирам. Ще ми кажеш ли, за да зная дали съм си уцелил призванието или трябва да се преориентирам - докато съм още далеч от пенсия?

Последна промяна от myrshavija на Пон 28 юли 2014 21:04, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
ssssl

Мнениеот ssssl » Пон 28 юли 2014 19:07

Всяко останало "нещо, което се влияе от температурата на околната среда и се отразява на разхода на гориво", на практика може да бъде изключено от сметката, защото, първо, става въпрос не за 100-200 км, а за почти 2 сезона - около 20к км и, второ, за 135к км с шкодака това ми е 4-ти комплект летни гуми.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 28 юли 2014 19:13

Vizor написа:
Несериозно е да твърдиш нещо, което изобщо не разбираш как работи. Или за теб гумата просто се върти .. ей така?

И на мен ми стана интересно как работи гумата при под 20 и над 20 градуса, би ли написал, ако не ти е проблем? :rolleyes

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 28 юли 2014 20:10

Аз понеже от гуми не разбирам и съм прост заварчик да споделя моето мислене за тея чудеса дет се карате.За да е икономична една гума трябва триенето между нея и асфалта да намалява.ТОест гумата става по-хлъзгава спрямо асфалта.Е аджеба ако трябва да спреш аварийно или в дъжд ква е файдата от тея 100 грама по-нисък разход?

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 28 юли 2014 20:22

ssssl написа:Всяко останало "нещо, което се влияе от температурата на околната среда и се отразява на разхода на гориво", на практика може да бъде изключено от сметката, защото, първо, става въпрос не за 100-200 км, а за почти 2 сезона - около 20к км и, второ, за 135к км с шкодака това ми е 4-ти комплект летни гуми.

Съмнителен извод колега. Ако искаш да направиш аргументиран сравнителен тест, ще трябва да покараш в абсолютно еднакви темп. условия, маршрут, стил на шофиране с една и съща кола и в един и същ размер, 2 различни модела гуми. Съмнявам се някой да може да си позволи подобни експерименти. Има редица променливи фактори в наблюдението ти, които го правят субективно. Няма 2 еднакво топли пролетно-летни сезона, колата ти се променя, понякога е с нови филтри, понякога са на 15 000км, горивата варират, дори и да се стремиш да зареждаш едно и също, гумите също се променят според степента им на износване и тн и тн.

mupk0 написа:Аз понеже от гуми не разбирам и съм прост заварчик да споделя моето мислене за тея чудеса дет се карате.За да е икономична една гума трябва триенето между нея и асфалта да намалява.ТОест гумата става по-хлъзгава спрямо асфалта.Е аджеба ако трябва да спреш аварийно или в дъжд ква е файдата от тея 100 грама по-нисък разход?

Логиката ти е правилна, намаленото съпротивление при търкаляне неминуемо води до намалено сцепление. Актуалните икономични модели някак си правят успешно шпагата между сцепление и икономия, вероятно защото икономията е доста незначителна. Но моя опит с тях до тук показва липса на издръжливост и дълготрайност. Разбира се той не е достатъчен за някаква представителна извадка, но това е личното ми мнение. :arrow

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 29 юли 2014 15:47

myrshavija написа:Ако гумите са единственото нещо, което се влияе от температурата на околната среда и се отразява на разхода на гориво, мога да се съглася, че "CPC5 ... при температури над 20 градуса са изключително икономични." и ще призная, че нямам основание да коментирам поради липса на опит и информация. Понеже гумите НЕ СА такова ЕДИНСТВЕНО нещо, продължавам да твърдя, че написаното от ssssl е несериозно.

П.С. Визорчето, понеже явно знаеш от какво не разбирам, редно е да знаеш и от какво разбирам. Ще ми кажеш ли, за да зная дали съм си уцелил призванието или трябва да се преориентирам - докато съм още далеч от пенсия?

За призванието - действай си там щом хората си те харесват.
За гумите мога да кажа следното:

Не говоря за ТОЧНО под 20 градуса и НАД 20 градуса, но има гуми, които са по-икономични и са направени да са икономични при специални температури на гумите. Има гуми, които свалят разхода драстично, но точно тези гуми имат ужасяващ спирачен път според ADAC.

Попрочетете малко и ще видите разликата. Иначе ако разликата идва от ТОЧНО преди и СЛЕД 20 градуса би било най-добре да си види съпротивленията на температурните датчици.

Скоро гледах тест на спирачен път на гуми, които са икономични и чисто нови, гуми от висок клас и зимни гуми на 3-4 години втора ръка.

Познайте кои гуми имаха най-голям спирачен път и кои най-малък.
Отговора е както следва:

Най-добре спряха старите зимни гуми, след това гумите от по-висок клас и накрая чисто новите гуми, които дават най-добрата икономия на гориво (обикновено са за фабрично вграждане на доста автомобили).

Потребителски аватар
Milenkatara
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Milenkatara » Вто 29 юли 2014 17:34

Vizor написа:

Скоро гледах тест на спирачен път на гуми, които са икономични и чисто нови, гуми от висок клас и зимни гуми на 3-4 години втора ръка.

Ако може да споделиш и ние да погледаме ?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”