Добър вечер колеги. Пускам тази тема за да се опитам да си изясня нещо странно случило се със задните спирачки (доколкото успях да преценя на задно дясно - шофьорско колело). Та значи малко предистория: преди около 1-2 месеца закупих и смених задни дискове и накладки на моя Пасат Б5, 2.3 VR5. Разбира се аз от гуми и спирачна система не обичам да пестя и си взех дискове и накладки на ATE! По отношение на качеството съм убеден, че са си оригинални. Ако има значение дисковете не са вентилирани, а плътни с размер 256 мм. Както си му е реда и нали са АТЕ си бяха със сивото антикорозионно покритие. Сменихме ги с един колега, като задължително проверихме дали апаратите са наред, дали няма нещо, което да е за смяна по тях и всичко беше ок. След монтажа също всичко бе наред, като започнах да ги експлоатирам според предписанията и поне 500 км. не съм спирал рязко и екстремно от висока скорост. До ден днешен реален проблем не съм имал с тях (вече са на около 1000 км., може и повече дори). Спирането си е ок, няма скърцане, изтриването е сравнително равномерно (прави ми впечатление, че при предните дискове се трие цялата повърхност на диска, докато при задните има няколко 1-2 мм. и от външната и от вътрешната страна на дисковете, където накладките на стигат и съответно не търкат диска). Сега стигаме до конкретния случай, който ми направи впечатление. Пътувах вчера до Самоков и понастъпих колицата, като на места ми се наложи да спирам рязко, от по-висока скорост и за по-кратко разстояние от обикновено. Спирането не забелязах да се е влошило или нещо такова, всичко си беше наред, докато не пристигнах. Слизайки от колата усетих миризма, която мога да сравня с тази от заварка с електрожен! Когато огледах, забелязах, че от задното дясно колело, в областта на диска и накладката се вдига пушек и реално от там идваше миризмата. Веднага погледнах и другата гума, но там такова нещо не установих. Огледах, за признаци на прегряване на диска, като например промяна на цвета му и т.н., но такива нямаше. След известно време когато се поохладиха, успях да опипам през джантата за някакви ръбове, кривини или др. такива, но отново нищо. Същия ден карах колата за да върша работа, но вече нормално и нямаше никакви проблеми, вибрации и др. Днес се прибрах към София и реших да тествам пак малко по-екстремно спирачките, но вече с едно на ум за вчерашната случка, но спирането си е супер! След като се прибрах и слязох от колата, отново усетих гореописаната миризма, но липсваше пушек този път! Въпреки, че реален проблем не съм открил, пускам темата за да попитам и придобия насоки за реалните причини за този дим и миризма, защото не желая да се случи нещо непредвидено и да не съм обърнал внимание. Само да добавя, че през това време предните дискове и накладки (дискове АТЕ и накладки Делфи на 1г.) все едно не усетиха по-екстремното ми шофиране

). Ще съм благодарен за Вашите мнения и ми е интересно дали и други колеги са установявали нещо такова. Благодаря предварително